MF DNES

Kos se otřásl, hotely vydržely

- — Luboš Palata

Hromady sutin, dva mrtví, 120 raněných, přerušený provoz na letišti, a dokonce i malá tsunami. Noční zemětřesen­í, které krátce po půlnoci nejvíce zasáhlo řecký ostrov Kos a nedaleké turecké pobřeží kolem Bodrumu, vyděsilo české turisty, jichž tam nyní asi tři tisíce tráví dovolenou.

Mezi oběťmi ani zraněnými nejsou podle českého ministerst­va zahraničí čeští turisté. Vážněji poškozen není žádný z hotelů, kde jsou Češi ubytováni, a život na ostrově i na protilehlé turecké riviéře se rychle vrací do normálních kolejí.

Také letiště na Kosu přerušilo po zemětřesen­í provoz jen na pouhých několik hodin a už včera po poledni se začalo vracet k obvyklému provozu, byť zpoždění některých letů bylo i dnes. „Ano, na Kosu zemětřesen­í způsobilo nějaké škody, víme o mrtvých a raněných, ale situace se velice rychle vrací k normálu,“uvedl pro MF DNES Emmanouil Markopoulo­s, český honorární konzul na sousedním Rhodosu, kde byly otřesy také citelné. „Na Rhodosu k žádným škodám ani zraněním nedošlo,“dodal.

„Když jsem se ráno na snídani bavil s místními Řeky, tak ti jsou na tuhle situaci poměrně zvyklí, protože to tady není neobvyklé,“popsal pro Rádio Impuls poměrně klidnou reakci místních lidí na Kosu český turista Ondřej Přibyl.

Během otřesů se sice několik budov na Kosu zřítilo, ale šlo o historické stavby ve městě Kos. Hotely přežily otřesy o síle 6,7 stupně bez větší úhony. „Hotely na Kosu jsou stavěny tak, aby odolaly zemětřesen­í,“uvádí mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia