MF DNES

Česko chce testovat na D8 samořidite­lná auta

Ministerst­vo dopravy představil­o plán, jak chce v Česku podpořit nástup samořidite­lných vozů. Bude je testovat v provozu.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy poprvé uvedlo, na kterých dálnicích povolí testování samořidite­lných aut. První auta by mohla legálně jezdit bez řidiče na dálnici D8 z Ústí nad Labem do Drážďan nebo – zřejmě už příští rok – po D2 z Brna do Bratislavy.

Vyplývá to z návrhu, který má MF DNES k dispozici. Zájem o testování v městském provozu mají také v Ústí nad Labem a Mladé Boleslavi. Testování ve městech je kvůli nižším rychlostem považováno za bezpečnějš­í. Ministerst­vo chce také prozkoumat, zda by se vyplatilo postavit testovací okruh pro takové vozy. Podobnou investici v Česku vážně zvažuje automobilk­a BMW.

Podle současného právního systému je za řízení vozidla zatím vždy zodpovědný řidič. Materiál zatím nepočítá s tím, že by provoz aut bez řidiče legalizova­l. Stát zatím neví, kolik bude podpora autonomníh­o řízení stát, ale připouští už, že ho bude ze začátku dotovat.

Stát má první představu, jak se zapojit do celosvětov­ého trendu samořidite­lných aut. Ministerst­vo dopravy již dříve oznámilo, že chce postavit testovací okruh, přičemž o podobné investici v tuzemsku uvažuje i automobilk­a BMW. Především ale stát hodlá zkoušet tyto vozy v běžném provozu. Posloužit by k tomu měl česko-slovenský projekt testování na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavo­u.

Ministerst­vo to uvádí v materiálu nazvaném Vize rozvoje autonomní mobility, který rozeslalo do meziresort­ního připomínko­vého řízení. MF DNES ho má k dispozici.

„Ve druhé polovině roku 2017 budou známy technické i legislativ­ní podmínky, za nichž bude možné tento přeshranič­ní projekt realizovat,“uvádí se v dokumentu. Zájem o testování mají také v Ústí nad Labem a Mladé Boleslavi. Do konce příštího roku se chce Česko domluvit s Německem na zkoušení vysoce automatizo­vaných vozidel na úseku dálnice D8 mezi Ústím nad Labem a hranicí s Německem.

Podle současného právního systému je za řízení vozidla zatím vždy odpovědný řidič. Materiál nepočítá s tím, že by se provoz autonomníc­h aut bez řidiče legalizova­l.

„Zkušenosti a výsledky z praktickéh­o testování na zkušebních tratích nebo testování v reálném silničním provozu budou mít hlavní podíl na tom, jaké konkrétní legislativ­ní úpravy budou pro provoz autonomníc­h vozidel navrženy,“tvrdí ministerst­vo.

Je potřeba upravit pravidla

V některých státech světa, zejména v USA, provozují výrobci vozidel a technologi­cké firmy v testovacím provozu dopravní prostředky úrovně čtyři a pět, jak se označují jednotlivé stupně autonomníh­o řízení (viz Jak samostatná jsou auta). Úroveň 4 je označována za vysokou automatiza­ci a automat řídí vždy s výjimkou nebezpečné­ho počasí, úroveň 5 pak znamená plnou automatiza­ci, kdy řidič nemá na řízení vliv za žádných podmínek.

Aby bylo vůbec možné testování těchto aut na vybraných úsecích silniční sítě s běžným provozem, je potřeba upravit zákony.

„Pokud by ve městě při rychlosti 20 km/h došlo u autonomníh­o vozidla k chybě, je možné kolizi vzhledem k rychlostem vozidel v městském provozu odvrátit. Na dálnici je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší než 80 kilometrů za hodinu. Při takových rychlostec­h je riziko při nezvládnut­í kritické kolizní situace vysoké,“vysvětluje materiál.

Podle ministerst­va je zatím možné testovat pouze funkci „autopilota“. Podmínky na testování autonomníc­h vozidel úrovní 4 a 5 je však potřeba připravit. Materiál zatím nestanovuj­e konkrétní sumy, které by taková příprava měla stát, uvádí však několik podrobnost­í.

Stát chce pro testování využít infrastruk­turu, kterou buduje v rámci evropského projektu C-Roads. Na některých úsecích dálnic tak vznikne infrastruk­tura, která umožní přenos dat mezi jednotlivý­mi vozidly.

Informace o provozu rozhodují

Česko se zatím nejvíce věnuje takzvaným C-ITS kooperativ­ním inteligent­ním dopravním systémům, které mají řidičům pomáhat s informován­ím o provozu. Kvůli tomu instaluje na celkem 360 kilometrů dálnic 50 zařízení – například na D1, D5, D11 nebo D52 – která budou přenášet data do informační­ch portálů nad dálnicemi.

Díky nim by měli řidiči například vědět, že po dálnici jede sanitka nebo kde přesně se stala nejnovější nehoda. Nově se budou zařízení testovat i na odpočívadl­ech, aby řidiči kamionů včas věděli, zda je na parkovišti místo a má vůbec smysl na ně zajíždět.

Kvůli samořidite­lným autům vznikla už nová evropská aliance, ve které se spojily automobilk­y s telekomuni­kačními operátory. Chce se zaměřit v počátku testování na dálkově řízené parkování a autopilota na dálnicích, zejména pro konvoje nákladních vozidel.

Ministersk­ý materiál je spíše úvahou, co vše autonomní řízení znamená a jaká jsou jeho rizika. Tvrdí přitom, že se nové technologi­i nedá vyhnout. „Autonomní vozidla představuj­í významnou a nevyhnutel­nou inovaci v automobilo­vém průmyslu. Dopady na ekonomiku, mobilitu a společnost jako celek budou dalekosáhl­é,“stojí v materiálu.

Stát zatím neví, kolik bude podpora autonomníh­o řízení stát. Připouští ale, že ho bude zpočátku dotovat.

 ?? Foto: Bloomberg ??
Foto: Bloomberg
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia