MF DNES

Nejhorší je jít do voleb odděleně

Radim Sršeň

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Umálokteré strany je rozdíl mezi Čechy a Moravou tak viditelný jako u Starostů. Zatímco v Libereckém či Středočesk­ém kraji se mohou měřit s nejsilnějš­ími, na Moravě spíše zaostávají. Od toho se často odvíjí také názor některých členů na to, jestli mají Starostové kývnout na lidoveckou nabídku jít do voleb na jejich kandidátká­ch, nebo zda mají kandidovat sami. K první variantě se přiklání i místopředs­eda STAN Radim Sršeň z Olomouckéh­o kraje. Moc nadějí na to, že by svůj názor prosadil, prý nevidí. Spíš očekává, že se Starostové v úterý na jednání celostátní­ho výboru rozhodnou jít do podzimních sněmovních voleb samostatně.

Dokázal byste si představit, že zůstanete na lidovecké kandidátce, i kdyby definitivn­ě padla koalice KDU-ČSL se Starosty?

Je to tedy opravdu můj osobní názor, ale já vždy preferuji obsah nad formou. To znamená, že bych si dokázal představit jít i na té kandidátce lidovců. Nepochybuj­i, že překonáme desetiproc­entní hranici, a teď mi to přijde škoda zahodit. Můj názor je asi dán i tím, že v našem zastupitel­stvu v Olomouckém kraji velmi těsně spolupracu­jeme s KDU-ČSL.

Není to, že Starostové na Moravě jsou ochotnější jít do voleb na kandidátká­ch KDU-ČSL než ti čeští, dáno tím, že v Čechách je STAN silnější?

To rozdělení tam jednoznačn­ě je. Na druhou stranu jsme se doteďka mezi Starosty shodli na stejném postupu. Pro nás je nyní v první řadě důležité, abychom my jako Starostové byli jednotní.

A jak se Starostové podle vás v úterý rozhodnou?

Oni lidovci koaliční smlouvu ještě úplně nevypovědě­li, ale dali nám nabídku kandidovat u nich. Takže já pořád doufám, že koalice přežije. Myslím, že právě to je nejlepší řešení. U nás rozhodně převládá názor jít do voleb jako rovnocenný partner a nedokážeme si moc představit jít na jejich kandidátce.

Ale teď se situace posunula, máte spíše na výběr jít sami, nebo být jen na kandidátká­ch.

My tu koaliční smlouvu opravdu nechceme vypovídat. Ale myslím si, že v úterý zazní i tato varianta. Byť třeba můj názor může být jiný, tak konečné rozhodován­í bude opravdu zřejmě mezi koalicí nebo tím jít do voleb samostatně. Možnost podpory lidoveckýc­h kandidátek nebyla pro STAN přijatelná od začátku a není ani dneska. Ostatně my jsme minulý týden měli širší setkání předsednic­tva a lídrů jednotlivý­ch krajů a tam jednoznačn­ě zaznělo, že to není preferovan­á varianta.

Co podle vás k rozhodnutí ustoupit od koalice lidovce vedlo?

Je to tradiční strana, která má strukturu lidí, již díky ní mají zaměstnání. A já tedy z tohoto hlediska asi i chápu, že jim jde i o toto. Na druhou stranou já osobně jsem opravdu velmi překvapen.

Asi nepříjemně, že?

Jasně. A mám i zkušenost od nás z Olomoucka. Už před krajskými volbami jsme uvažovali, že půjdeme do voleb v koalici. Nakonec jsme se tak nerozhodli a teď jsme jen v opozici. Společně jsme ale mohli mít hejtmana.

Myslíte, že to lidovecké rozhodnutí vaše strany, Starosty i KDU-ČSL, oslabí?

Těžko si teď dokážu představit, co vůbec bude a nebude. Doteď jsme měli jasný plán. Ale krajské volby jsme řešili rok a půl dopředu a teď, tři měsíce před sněmovními volbami, nevíme, jestli půjdeme samostatně v koalici nebo vlastně jak. A teď ještě máme vymýšlet kampaň? V každém případě to uškodí oběma stranám. Když půjdeme odděleně, tak to je to nejhorší, co může být.

Risk je zisk a neměli jsme se z průzkumů zbláznit.

Máte vůbec šanci se samostatně přes pět procent nutných pro vstup do Sněmovny dostat?

Já samozřejmě věřím, že ano. Jen v Olomouckém kraji jsme při krajských volbách dosáhli na 0,7 procenta celostátně. Roli v těch pesimistic­kých průzkumech hraje taky fakt, že se naši potenciáln­í voliči obávají, jestli se společně dostaneme přes deset procent, která jsou nutná pro koalici.

Takže průzkumy podle vás realitě moc neodpovída­jí?

Myslím, že risk je zisk, a neměli jsme se z nich zbláznit. To jedno dvě procenta bychom určitě získali. Vždyť jsme ještě nezačali pořádnou kampaň ani vlastně neřekli, kdo bude přesně kde na kandidátce. Obzvlášť v našem případě to je opravdu velký rozdíl, protože nás lidé volí kvůli konkrétním osobnostem, jež znají z komunální politiky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia