MF DNES

Iráčané prahnou po pomstě radikálům

Válka

-

Boj proti členům z Islámského státu (IS) je pro jednoho iráckého důstojníka hlavně cestou k pomstě. Tři roky hledá dva členy IS, kteří zabili jeho otce. Agentuře AP přiznal, že na své pouti už zastřelil po výslechu několik radikálů. A kdyby dopadl některého z těch, které hledá, neváhal by mu připravit pomalou smrt. Pověsil by ho na sloup ve vesnici a přinutil by ho říct, kde je zahrabáno otcovo tělo.

V podobné atmosféře hladu po pomstě žije celý Irák. Přibývá případů vraždění lidí podezřelýc­h z členství v IS. Dokládá to i video z minulého týdne, na němž vojáci shazují radikály z vysoké zdi u řeky Tigris a střílejí na těla dole.

Oko za oko

Vojáci a policisté vědí, že zabíjení zadržených a neozbrojen­ých členů IS odporuje mezinárodn­ímu zákonu. Zároveň jsou však přesvědčen­i, že boj proti IS pod válečné zákony nemůže spadat, protože poměry nastolené radikály v Iráku byly mimořádně kruté.

Vyřizování účtů však vyvolává obavy, že se zopakuje to, co Irák zažil před deseti lety, totiž bratrovraž­edný boj mezi šíity a sunnity. To, že se členům IS podařilo získat do svých řad tolik Iráčanů, je podle analytičky Belkis Willeové z mezinárodn­í organizace Human Rights Watch právě důsledkem zloby nahromaděn­é po tomto vzájemném vraždění. Bude-li současný stav pokračovat, „budou mladí sunnité toužit po jediném – připojit se k jakékoli další skupině extremistů“, varuje Willeová. I když armáda tvrdí, že vyřizování účtů nebude tolerovat, zatím nebyl nikdo potrestán.

Boj proti teroristům z IS je velmi osobní povahy – když příslušníc­i IS v roce 2014 obsadili Mosul, zaměřili se především na vojáky a policisty a jejich rodiny. Zmasakrova­li 1 700 armádních branců a jejich těla pohodili do hromadných hrobů. Podle odhadů byly zabity stovky policistů a vojáků a radikálové se své činy ani nesnažili zamaskovat.

Vláda nyní tvrdí, že nemá důkazy o zabíjení ze msty. Jeden z armádních velitelů nicméně přiznal, že jeho lidé běžně zabíjeli muže podezírané z členství v IS. Spolu s prchajícím­i civilisty se dostali do sběrných táborů, kde se dělala kontrola ve snaze zabránit lidem z IS uprchnout.

„Když skupina civilistů na někoho ukázala a řekla, že patří k IS, zastřelili jsme ho. Stojíte-li před člověkem, který pozabíjel vaše přátele a rodinu, chováte se tvrdě,“přiznal důstojník.

Muži, kteří mu zabili otce, byli v jeho vesnici dobře známí. Jeho otec v roce 2007 velel jednotce, která bojovala proti teroristic­ké al-Káidě, považované za předchůdce IS. Když IS v roce 2014 vesnici obsadil, vrátily se zpět i kmeny, které předtím musely kvůli spojenectv­í s al-Káidou odejít. IS jejich členy dosadil do bezpečnost­ních i správních pozic. Dva muži, které důstojník hledá, k nim patřili také. Oba se vraždou jeho otce chlubili před ostatními.

Členové IS důstojníko­vi zabili i strýce, přátele a další příbuzné. Fotografie hledaných má v telefonu a ví o nich i několik jeho kolegů. Když armáda loni dorazila při osvobozová­ní do jeho vesnice u Mosulu, začal vyslýchat členy IS. „Většině jsem jenom kladl otázky, ale ty, o kterých jsem věděl, že mají krev na rukou, jsem zastřelil na místě,“přiznal. V boji nebo při výslechu zabil prý 40 členů IS.

„Poslal jsem ho do pekla“

„Nejsem ve své mstě sobecký, dělám to pro všechny Iráčany,“říká důstojník. V červenci, kdy vrcholily boje o mosulské staré město, mu známý zavolal, že má v rukou člena IS z jeho vesnice. „Nic nedělej, jsem na cestě,“řekl mu do telefonu důstojník. Zajatec byl strýc jednoho z hledaných a ostatní s ním nechali důstojníka o samotě v místnosti bez stolu a židlí.

„Nemučil jsem ho, sundal jsem mu plastová pouta z rukou a dal mu vodu. Byl starý, prosil mě, abych ho nezabíjel,“vypráví důstojník. Získal od muže informaci, že ten, koho hledá, je naživu a je v mosulském Starém Městě. „Když jsem skončil výslech, poslal jsem ho do pekla,“říká stručně důstojník. Muže prý zastřelil a tělo nechal ležet. (ČTK, AP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia