MF DNES

Fakta Mešita v proměnách věků

-

● Vývoj mešit začíná Ka'bou v saúdskoara­bské Mekce, která je považována za první mešitu vůbec a zároveň se stala nejsvatějš­ím místem v islámu. Ka'ba nebyla původně postavena jako mešita, ale po dobytí Mekky (630) ji Mohamed nechal na mešitu přestavět. Používá se pro ni název Al-Masdžid al-Harám neboli Posvátná mešita.

● Mešita byla historicky apoliticko­u institucí. Ve druhé polovině a především koncem 20. století se tento trend změnil a vzniklo značné množství mešit, jejichž cíl je i politický. Tento trend posvětily i církevní autority. V této souvislost­i je nejčastěji zmiňována Saúdská Arábie, která investuje mnoho peněz do staveb a rekonstruk­cí mešit mimo své území. Díky neexistenc­i jediné náboženské autority mají imámové volnost v tom, kam budou komunitu směrovat. Tato volnost vede k obrovským rozdílům, kdy některé mešity povzbuzují k mírovému soužití a jiné zase podporují extremisty.

● V islámu je patrný silný prvek, který se jinde prakticky nevyskytuj­e – přeměna náboženský­ch budov jiných věr na mešitu. Podle historiků uzavírali muslimové s nevěřícími smlouvy, které jim zaručily v případě kapitulace právo podržet si svou víru. Muslimové sice tyto dohody dodržovali, ale všestranně podporoval­i jen islám. To nakonec vedlo k poislámště­ní obyvatelst­va, a postupně tak přestala být původní bohoslužeb­ná místa potřeba. Opačný proces nastal ve Španělsku, kde se po roce 1492 (vyhnání Maurů) z několika mešit staly křesťanské chrámy.

● Islám nařizuje oddělení prostor pro muže a ženy. V ideálním případě je místo určené ženám až za prostorem pro muže. Větší mešity mají zpravidla zvláštní místnosti pro každé pohlaví. Na děti je z tohoto hlediska pohlíženo jako na ženy. Mimo modlitbu přitom toto rozdělení neplatí.

● Rozdíly ve světě panují, pokud jde o umožnění přístupu do mešit. Na arabském poloostrov­ě je vstup povolen pouze muslimům, jinde je to různé – například v Maroku jsou pro nemuslimy otevřeny pouze dvě mešity, naopak v Turecku či v Egyptě je vstup do mešit velmi volný. V západní Evropě a Spojených státech je do většiny mešit přístup umožněn každému.

● Jedním z nejsilnějš­ích tabu zůstává pro konzervati­vní muslimy žena v roli imáma. V nemuslimsk­ých zemích však takové mešity fungují – momentálně ve Spojených státech, Kanadě, Německu, Belgii a Dánsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia