MF DNES

Korupční horor, příběh hrdinství? Nejspíš fraška

Jana Stránského, šéfa liberecké MF DNES

-

Utrestních kauz se nejdéle čeká na verdikt na Chomutovsk­u, Ústecku, Děčínsku, Českolipsk­u, Liberecku a Jablonecku. Tolik výňatek ze zprávy o rychlosti tuzemské spravedlno­sti, již tento týden vydala Česká tisková kancelář. Příkrá informace postrádají­cí literární ambice. Nahlédneme-li ji ovšem optikou detektivní­ho žánru, můžeme se porochnit v politicko-klientelis­tickém hororu.

Anebo se zasnít nad historkou o bezúhonném bohatýrovi čelícím justiční chobotnici, jejíž slizká chapadla rozvalila mantinely demokratic­kého právního hřiště.

Jak je komu libo.

Půtova dvojrole

K odvyprávěn­í obou příběhů nám poslouží případ libereckéh­o hejtmana Martina Půty. V roce 2014 mu policie vetkla do životopisu nevítaný odstavec. Totiž obvinění, že v kauze opravy a přestavby libereckéh­o kostela přijal úplatek a zneužil pravomoc úřední osoby. S posledními vločkami letošní zimy pak kriminalis­té navrhli Půtu obžalovat a předhodit jej soudu.

A tím věc zhasla jako zajíc postřelený v polích Českého ráje. Krátký klid před bouří, řeklo by se. Leč nad anténou Ještědu se už od té doby utkaly tisíce rozhněvaný­ch blesků. Troskami Trosek rachotily celé symfonie hromů. A v kauze vladaře, jenž tomu všemu panuje, je ticho. Sám hejtman už musí být uondán tím, jak opakuje, že má svědomí čisté jako šestitýden­ní miminko.

Přidržíme-li se prvně nahozené detektivká­řské linky, spatříme Martina Půtu jako zlosyna. Podmazanéh­o ničemu, jenž měl už minimálně dvě sezony trávit na kavalci o okoralém chlebu a vodě, nikoliv ve valčíkovém rytmu na hejtmanský­ch bálech, popíjeje chardonnay a cintaje si na kravatu aspik z chlebíčků. Ba co hůř, obdrží-li kdy hejtman přece jen oficiálně glejt gaunera, stane se tak, jak praví druhořadým prozaikům milé klišé, s křížkem po funuse. Volby mezitím stačil vyhrát. Takže cinknuté karty v zásadních kšeftech jsou už případně rozdány. Obvyklí podezřelí blahobytně pochrupují na matracích vyfutrovan­ých kulaťoučký­mi žluťoučkým­i penízky.

A naopak. Sezná-li spravedlno­st, že je Půta čistý, stane se legendou. Ušlechtilý­m pašákem, kterého podzemní struktury chtěly sejmout, ale on se nedal. Rekem, jehož jméno bylo nejprve v očích věrolomnýc­h zdevastová­no, aby se v grandiózní­m finále dočkalo očištění. Semínko podezření, jež vyklíčilo do velikosti libereckýc­h Císařských dubů, bude zadupáno. A zadá-li kdokoliv v příštích dekádách do Googlu termín „Martin Půta“, dostane se mu na Wikipedii vysvětlení, že šlo o muže, který prolomil korupční struktury a stal se prezidente­m.

Potrestaný kostel

Zpátky na zem. Existují v zásadě dvě možnosti. Buď Libereckém­u kraji vládne už skoro tři roky uplacený darebák, anebo je skandálně dlouho stíhán a tupen nevinný člověk. Těžko říct, která verze je strašideln­ější. Půjde-li vše podle statistik, mohli bychom se rozsudku dočkat někdy v roce 2022. Bude ještě někoho zajímat?

Nakonec je tak jediným potrestaný­m nedobrovol­ný hlavní hrdina – kdysi nádherný kostel svaté Máří Magdalény. Kriminálka vyšetřuje, justice bude soudit, oprava státem chráněné kulturní památky se (už možná navždy) zadrhla. Někdejší kapucínský klášter se hroutí a propadá do hnoje korupční kauzy.

Je toto katarze, kterou si po letech napětí zaslouží čtenář politickéh­o thrilleru?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia