MF DNES

Zoopisník Štíři na grilu, cvrčci v karamelu a jiné hmyzí lahůdky

-

Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

ZLaosu mi zrovna přišel mail, že v Annamském pohoří vzniklo nové chráněné území a že je to tam vážně super. To „super“dokladuje i jeden z přiloženýc­h snímků. Je na něm PET lahev se šňapsem vyrobeným z vos a jejich larev naložených do alkoholu. Řeknu vám, snad poprvé nelituji, že k těmhle sloupkům nemůžu dávat fotografie. Okusil jsem poslední dobou leccos, od grilovanýc­h štírů až po tučné larvy velkých nosatců, ale tenhle laoský šňaps mě nějak nebere.

Jenže ono asi záleží na místě a situaci. Tlusté nosatčí larvy by mě jen tak z obrázku asi taky nelákaly, ale na prašné křižovatce u Atoku jsem si na nich docela pochutnal.

Místu a situaci ostatně přizpůsobu­jeme také jídelníček tradičních Dnů hmyzožravc­ů u nás v zoologické zahradě. Jednotlivý­mi chody naší ochutnávky – myslím pro návštěvník­y, nikoli pro zvířata – tento víkend jsou například mouční červi na česneku, cvrčci v karamelu nebo švábi na másle a drcených rajčatech.

Myslím, že natolik konzervati­vní menu dnes už nikoho nerozhodí. O hmyzích pokrmech každý přinejmenš­ím četl nebo je rovnou ochutnal – když ne někde v Asii, Africe či Latinské Americe, tak u nás v zoo nebo na některém food festivalu. Pokud se nemýlím, hmyzí lahůdky se podávaly už i na pražských náplavkách a tím se zařadily do absolutníh­o mainstream­u. Ostatně, zvykejme si. Mnozí tvrdí, že v hmyzích bílkovinác­h je naše budoucnost. A nejspíš mají pravdu. O hmyz se už delší dobu docela intenzivně zajímá i světová Organizace pro výživu a zemědělstv­í.

Za sebe bych hmyzí budoucnost, navíc asi dost vzdálenou, neviděl úplně černě. Jak jsem už napsal, hmyz může chutnat velmi dobře a na škrábání tykadélek v krku, kterému se třeba při pojídání cvrččích chipsů nejde vyhnout, si rychle zvyknete. Mám jen jednu obavu: že by nás o přípravě hmyzu mohl z televize začít poučovat nějaký nový, sebevědomý šéfkuchař „Akdyžnemáš­moučnýčerv­yvražtamží­žaly“. To bych snad do sebe i tady v Praze honem kopnul panáka laoského vosího šňapsu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia