MF DNES

Fenomén revival aneb když Elvis mluví kratkym zobakem

Pro nemalé množství lidí ultimátní zábava, pro jiné jen možnost „zažít“své třeba nežijící idoly. A pro někoho otevřené brány pekelné. Řeč je o revivalech, tedy kapelách hrajících programově hudbu jiných.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Když David Koller loni na podzim uváděl svoji desku Koller & Friends, kde mladí hudebníci přezpívali jeho písně, posteskl si, že fenomén „coverů“u nás nemá tradici. A skutečně, když třeba Adele vydá nový singl, nejprve se vyrojí stovky, ne-li tisíce nadšenců, kteří vypustí na internet svoji verzi. A dříve či později ji na koncertě pro radost nebo jako poctu hezké písni zahraje i někdo z velkých interpretů. Proti tomu nejspíš protestuje málokdo. Jenže pak jsou skupiny, které programově hrají hudbu, již nenapsaly. A tady už planou vášně.

Silným názorem na podobné kapely se netají písničkář David Stypka, který sám kdysi podobný repertoár hrál, ale nakonec se rozhodl jít těžší cestou – autorskou.

„Vadí mi ta motivace‚ abych si zahrál a měl za to peníze, a štve mě, že na to pořadatelé slyší. Jako liberál bych řekl, že je to správně, ale z muzikantsk­ého hlediska to neberu – oni si tím ušetřili práci, protože promo jim dělá materiál a odkaz, na němž původní kapela makala třeba dvacet let. A dostávají za to řádově víc peněz než začínající autorské kapely, které nemají ani na kytary,“tvrdí Stypka. „Jasně, když se sejdou kluci, kteří mají rádi Doors, jež už naživo neuslyšíme, a jako poctu hrají jejich skladby, tak to chápu,“dodává.

Fenomén revivalu není typicky český, ač u nás se mu daří nebývale. V anglicky mluvícím světě však ten termín znamená něco jiného. Revival Elvise Presleyho by byla situace, kdy by Elvis skutečně žil, jen odešel do ústraní a po letech uspořádal comeback. Pokud by byl zdařilý, dalo by se mluvit o revivalu, tedy oživení jeho slávy.

U nás je Elvis revival třeba chlapík se silným ostravským přízvukem, který před lety autem sám dorazil na Silvestra do Plzně, natáhl na sebe těsný bílý overal, a na hudbu z playbacku s kytarou zavěšenou přes sebe zpíval Presleyho písničky. Vyinkasova­l honorář za „hudební produkci“a před půlnocí odjel, aby byl ráno s rodinou. Pravá „holírna“, výnosný kšeft, veškerá pocta nulová.

To, co existuje u nás pod názvem revival, by Američané označili za „tribute band“. Je potřeba se oblíkat a česat jako ztvárňovan­á kapela, ideálně mít stejné nástroje. Takoví jsou třeba The Fab Four jeden z největších revivalů Beatles. Střídají šedé obleky se seržantovs­kými, nechybí paruky, lennonky, kytary Rickenback­er a Hofner. Zlé jazyky tvrdí, že autentické mají i spodní prádlo.

Skvělí do televize

Mimochodem, „Fab Four“, báječná čtyřka, je původní přezdívka „Brouků“z dob beatlemáni­e. A je to asi, jako kdyby u nás kulturní domy a městské slavnosti objížděla kapela nazvaná Kaťáks s písničkami Oldy Říhy. A není vyloučené, že se to i děje. Skutečně existuje revival skupiny Kabát, který si říká Vaťák, což je aspoň vtipné.

The Fab Four a jim podobní jsou nejspíš skvělí do televize a na firemní večírky pod raut, kde navodí atmosféru, že ožili Beatles a z dálky to vypadá neskutečně skutečně. Jenže, jak říká Stypka: „Mám rád covery, do nichž kapela vloží něco svého, pak je to autentické a je to v pořádku. Mrzí mě jen mlácení prázdné slámy.“

Kromě tribute bandů existují ještě cover bandy, což jsou zhruba české „zábavovky“. Kapela hrající covery cizích skladeb, nestylizuj­ící se do originálu. Tam je jasně deklarovan­ým účelem „vyholit“hodně na honoráři, i když je potřeba přiznat, že šestihodin­ové hraní s repertoáre­m od Snídaně v trávě po Nothing Else Matters, je opravdová řehole.

Co podobné kapely spojuje? „Jsou to většinou kluci, kteří ztratí ambici hrát vlastní písničky, když na cizí a známé skladby přijde víc lidí,“uvažuje Stypka. A trh reaguje. Existují revivalové festivaly, stane se, že pořadatelé na obecní slavnosti pozvou čtyři různé revivaly, nápodobám se z logických důvodů daří i v některých klubech. „Lidi to baví, jsou ochotní zaplatit a kapely, které to baví, jsou ochotné jim tu zábavu dát. Ale podle mě se tím připravuje­me o podhoubí, z něhož by mohly vzejít nové a zajímavé skupiny,“dodává.

A jak reagují původní hudebníci? Škála se různí od přezíravéh­o pobavení po snahu domluvit se, aby jim imitátoři nekonkurov­ali aspoň během turné. Což snad před lety vyšlo Lucii. Naproti tomu, když nyní dorazili do Evropy Foo Fighters, v Británii se jejich koncerty dost těsně míjely s vystoupení­mi kapely UK Foo Fighters. Ano, s vlasatým, zarostlým kytaristou vpředu.

A aby toho nebylo málo, Paul McCartney podle časopisu NME si kdysi objednal revival Beatles na narozenino­vou oslavu své ženy Nancy. To musel být zážitek pro bohy.

I Paul McCartney si kdysi objednal revival Beatles na oslavu narozenin své ženy Nancy.

 ?? Foto: thefabfour.com ?? Originál, nebo ne? Z dálky skoro nepoznáte rozdíl, při pozorném pohledu na kapelu The Fab Four samozřejmě zjistíte, že si na Beatles jenom hrají.
Foto: thefabfour.com Originál, nebo ne? Z dálky skoro nepoznáte rozdíl, při pozorném pohledu na kapelu The Fab Four samozřejmě zjistíte, že si na Beatles jenom hrají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia