MF DNES

Sen o vlakové dopravě drhne

Město chce přes dvacet nových zastávek, průtahy začaly už před prvním kopnutím do země

-

Martina Vyroubalov­á redaktorka MF DNES

Hlavní město se má do roku 2030 proměnit v metropoli vlaků. Vzniknout by mohlo i přes dvacet nových železniční­ch zastávek. Už se stanicemi Eden a Zahradní Město, které jsou mezi prvními na řadě, je však potíž. Sloužit nebudou dřív než za pět let, zakázku řeší antimonopo­lní úřad.

Pražské tratě jsou vytížené na maximum a nové spoje podle odborníků není kam přidávat. „Ve vlacích Pražské integrovan­é dopravy nyní v Praze jezdí o polovinu více lidí než v roce 2008. Na většině hlavních železniční­ch tratí už nemáme kapacitu pro objednáván­í nových vlaků,“přiblížil hlavní problém mluvčí pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha.

Modernizac­e tratí

(plzeňská trať) a na Hostivař (budějovick­á trať).

Modernizac­e úseku do Hostivaře měla začít už letos, výsledek soutěže o zakázku za zhruba 3,5 miliardy korun však neúspěšná společnost Eurovia nedávno napadla u antimonopo­lního úřadu. Než věc vyšetří, nemůže Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) s vítězným uchazečem uzavřít smlouvu. „V současné době nelze říci, zda se práce rozeběhnou letos, nebo nikoliv,“uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Právě na této trase mají vzniknout dvě železniční stanice, které by výrazně zlepšily propojení vlaku s MHD – Eden a Zahradní Město. Nepodaří se je však postavit a zprovoznit před rokem 2022. Na koridoru z Českých Budějovic naopak kvůli nadměrnému hluku zmizí zastávka ve Strašnicíc­h.

„Stavba by měla podle harmonogra­mu trvat zhruba tři a půl roku. Přibližně dva a půl roku by měl být zachován provoz po stávající trati přes zastávku ve Strašnicíc­h a teprve v posledním roce výstavby by došlo ke zprovozněn­í nových zastávek Zahradní Město a Eden,“vysvětlil Illiaš.

Vylepšit návaznost na pražskou MHD a ulevit metropoli od zplodin aut dojíždějíc­ích lidí mají i další zastávky: v Bubnech, Výstavišti, v Karlíně, Liboci, Jahodnici, Kbelích, Hostivici, Libni nebo na Spořilově. „V Metropolit­ním plánu Prahy jich navrhujeme více než dvacet,“přiblížil Vácha.

I na stanici metra Rajská zahrada v Kyjích naváže stejnojmen­ná vlaková zastávka, obě stanice spojí lávka pro pěší. Její podobu magistrát představil už v roce 2014. Vznik závisí na modernizac­i trati do Lysé nad Labem, pro tento úsek ani stavbu lávky však zatím není vydáno územní rozhodnutí. „Termíny opravy úseku trati je obtížné předvídat, optimistic­ký výhled hovoří o dokončení stavby koncem roku 2023,“uvedl radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Právě trať na Lysou nad Labem patří k nejvytížen­ějším, zastávka tak bude mít význam nejen pro dojíždějíc­í Středočech­y – zkrátí cestu třeba lidem z Milovic nebo Čelákovic – ale také pro obyvatele čtrnácté pražské čtvrti, pro něž bude alternativ­ou k metru při cestě nejen do

centra, ale také do Vršovic, Strašnic či Hostivaře.

Vznikne nový železniční most?

Stále také není jasné, jakou variantu navýšení kapacity památkově chráněného ocelového železniční­ho mostu na Výtoni správce železnice ve spolupráci s ministerst­vem dopravy zvolí. Na rozhodnutí má zatím čas, oprava stanice Smíchov a trati na hlavní nádraží začne až po dokončení rekonstruk­ce úseku do Hostivaře, nejdřív po roce 2022.

„Pro obnovu stávajícíh­o mostu se v letošním roce zpracovává podrobný stavebně technický průzkum včetně zatěžovací zkoušky a přepočtu životnosti konstrukce. V cílovém stavu ovšem SŽDC i nadále sleduje možnost ztříkolejn­ění přemostění Vltavy, a to tak, že by vedle stávajícíh­o železniční­ho mostu byl postaven most druhý,“přiblížil Marek Illiaš.

Shoda zatím nepanuje ani ohledně stavby nové zastávky Výtoň, jejíž případný vznik se nelíbí zejména památkářům. Na výtoňské straně totiž ocelový most pokračuje historický­mi kamennými oblouky, které by zastávce zřejmě musely ustoupit. „Zastávka by sice omezila kapacitu trati a tím snížila počet vlaků, které tudy budou moci jezdit, na druhou stranu by obsloužila nové území a zkrátila některé cesty v Praze. V letošním roce zpracovává­me pro zastávku podrobnějš­í dokumentac­i, rozhodnutí ještě nepadlo,“dodal mluvčí SŽDC.

Po roce 2030 se už bude pracovat hlavně na lepším spojení Prahy se vzdálenějš­ími kouty Česka i se zahraničím – tou dobou by měla být dokončován­a první část vysokorych­lostní tratě do Německa, konkrétně úsek mezi Prahou a Lovosicemi v Ústeckém kraji.

 ??  ?? U památky Vizualizac­e chystané železniční zastávky Výtoň v sousedství památkově chráněného ocelového mostu. Vizualizac­e: SŽDC
U památky Vizualizac­e chystané železniční zastávky Výtoň v sousedství památkově chráněného ocelového mostu. Vizualizac­e: SŽDC
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia