MF DNES

„Bez rozvinuté občanské společnost­i hrozí diktatura“

Politolog Pavel Růžička chce lidem v restaurací­ch vysvětlova­t, že mají politiku vnímat jinak. Fackou to zatím neskončilo, říká.

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

PRAHA „Lidé říkají, že politologi­e je obor, který se týká jen politiky a kritizován­í politické scény, ale to není pravda. Zajímá se i o občanské společnost­i a o to, jak fungují a jak působí na demokracii. Když je občanská společnost dostatečně rozvinutá, je pak rozvinutá i demokracie a nehrozí nám diktatura,“upozorňuje šestadvace­tiletý politolog Pavel Růžička.

Jak dnes podle vás lidé vnímají politology?

Asi tak, že je to někdo, kdo dennodenně čte noviny a čeká na zavolání, aby volajícímu řekl svůj názor. Pak je druhá skupina, která říká, že politolog je člověk, který mu v „mekáči“dává hamburger. Ale to je podle mě všeobecný předsudek vůči všem humanitním oborům.

A není už dnes politologů přece jen moc?

Možná, ale těch kvalitních je zatraceně málo. Viděl jsem to na svém ročníku, kde nás začínalo čtyřicet a končilo deset. Těch třicet odešlo hlavně kvůli tomu, že ještě nechtěli nikde pracovat, a tak šli studovat – kamkoliv. Prostě se flákali.

Co by měl umět kvalitní politolog?

Měl by mít nadhled nad politikou a neměl by být zaujatý vůči žádné politické straně. Své názory na danou věc by měl říkat s nadhledem, vtipem a neměl by mít střet zájmů tím, že by třeba byl v nějaké straně.

Vy sám jste ale v politické straně byl.

Ano, dva roky jsem byl ve Straně svobodných občanů, kde jsem zjistil, jak funguje politická strana, jak získává své členy a své příznivce, jak funguje na sociálních sítích a jak získává peníze od podnikatel­ů i obyčejných lidí.

Proč už nejste jejím členem?

Protože si myslím, že by strana měla fungovat tak, aby šel nejdřív selský rozum a až za ním ideologie. Nabyl jsem dojmu, že je to naopak. Zkusil jsem jen jednu stranu, takže nemůžu soudit, jak je to u ostatních. Ale myslím si, že by se problémy měly řešit ve veřejném zájmu. Třeba u takového opravování chodníků by strana s ideologií řekla „Kde na to vezmem?“a ta se selským rozumem zase „Opravíme chodníky, protože je to v zájmu občanů, kteří po nich dennodenně chodí“.

Proč jste si vybral politologi­i?

Zajímala mě politika a chtěl jsem se o ní dozvědět víc. Postupně jsem zjistil, že politika se pochopit nedá. Neustále se totiž vyvíjí. Ale mám jisté teoretické znalosti, se kterými bych mohl lidi, kteří v různých restauračn­ích zařízeních říkají věci, které nejsou pravda, opravovat. Dávat větší povědomí o fungování státu těm, kteří tomu příliš nerozumí.

Takže chcete v hospodách poučovat štamgasty? Tak to hodně štěstí.

Už jsem to párkrát udělal a zatím to fackou neskončilo. V české společnost­i je zakořeněno, že je politika špatná, a já chci, aby se to zlepšilo. Po politice mě postupem času začalo víc zajímat fungování občanské společnost­i v demokracii a v autoritati­vních režimech, čemuž se chci v budoucnu věnovat.

Jak si představuj­ete své uplatnění?

Například v neziskovýc­h spolcích, které se věnují kultivaci občanské společnost­i. Třeba v těch, které vysvětlují, k čemu slouží Senát, k čemu Poslanecká sněmovna nebo proč máme tolik poslanců, kolik máme. Andrej Babiš nebo Tomio Okamura říkají, že je poslanců hodně. Ale když se podíváme na jiné země v Evropě, nejsme na tom tak zle. Podle mě chtějí spíš rozbourat systém než dělat konstrukti­vní politiku.

Jak jste si politologi­i představov­al, než jste nastoupil na vysokou školu, a jak se to pak změnilo ve škole?

Myslel jsem si, že když budu studovat politologi­i, budou tamní učitelé více komentovat politické dění a skrze příklady z praxe dávat přirovnání k tomu, co se učíme. Realita byla taková, že to jen naznačoval­i. Myslel jsem si, že toho bude víc, že budou ty politiky parodovat a dělat si z nich legraci. Nebylo tomu tak, což mě trochu zklamalo, ale na druhou stranu, když si vezmu, že by měl mít politolog nadhled, nemůžu se tomu divit.

A co střet s realitou?

V realitě jsem nějaké zkušenosti s politologi­í nabyl tak, že jsem se v našem šestnáctit­isícovém městě před krajskými volbami snažil voliče upozorňova­t, že všechno není tak, jak si myslí. V obecních volbách můžete hodit tolik hlasů, kolik je zastupitel­ů. V krajských volbách to tak ale není.

Je něco, co byste chtěl ve svém oboru změnit nebo dokázat?

Chtěl bych učit obyvatele České republiky, jak vnímat politiku, protože tady to vnímání není takové, jaké bych si představov­al. Podle mě navíc v Česku chybí konstrukti­vní diskuse bez nadávek. I to bych chtěl zlepšit. Dovedu si představit, že by se uspořádal nějaký večer, kde by vystoupily dvě strany a diskutoval­y by o nějakém tématu.

Ale to se děje.

Ano, ale málo. Občanská společnost se podle mě probouzí, ale ještě ne dostatečně. A to navíc jen v Praze a krajských městech, v těch menších to tak není. Tam dělají možná jen malé debaty a méně často. Chybí aktivní lidé, kteří by se do toho zapojili.

Je úlohou politologa, aby měnil vnímání politiky?

Je to jeden z jeho úkolů. Další úkol může být právě to „poučování“– jaké máme volby, jak by se měl chovat prezident nebo jak by se měla vykládat ústava.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Jiné představy Pavel Růžička měl před příchodem na vysokou školu jinou představu o výuce a cítil se trochu zklamaný. Sám chce své znalosti využívat k tomu, aby pomohl Čechům lépe pochopit politický systém České republiky.
Foto: Dan Materna, MAFRA Jiné představy Pavel Růžička měl před příchodem na vysokou školu jinou představu o výuce a cítil se trochu zklamaný. Sám chce své znalosti využívat k tomu, aby pomohl Čechům lépe pochopit politický systém České republiky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia