MF DNES

Tipy Kam v Praze za výhledem

-

Nedostatke­m krásných výhledů Praha netrpí. A nemusí se jednat o pohledy z jedné ze sta věží, které čnějí nad městem a které jsou dobře známé. Ty totiž dokáže zastínit 109 metrů vysoký pankrácký City Tower, který je nejvyšším mrakodrape­m v Praze. Na jeho dnešní podobě se podílel slavný architekt Richard Meier.

„Jednotlivé prostory a průhledy na sebe navazují tak, aby dokázaly překvapit i potěšit jak uživatele, tak návštěvník­y. Budovy spolu sousedí nikoli z jakéhosi rozmaru, nýbrž proto, že na sobě navzájem závisí a všechny společně utvářejí srozumitel­nější celek,“hovoří o svém návrhu Meier v knize Cesta vzhůru – City Tower. Ve dvaadvacát­ém patře je nejvýše položená restaurace v metropoli, která nabízí výhled snad na všechny pražské čtvrti.

Už méně známým místem na výhled jsou „policejní dvojčata“na Jižním Městě. Jedná se o policejní ubytovnu Kupa. Její vrchol propojuje zastřešený můstek a zároveň se jedná o nejvyšší český panelák. „Svou výškou 81 metrů se řadí na desáté místo nejvyšších budov v Česku, je nejvyšším panelovým domem u nás a zároveň nejvyšším místem v Praze (součet výšky budovy a nadmořské výšky lokality, pozn. red.),“řekl Ondřej Krátoška, mluvčí ministerst­va vnitra, které dům vlastní.

Podobně jako v mrakodrapu City Tower má i ubytovna vlastní restauraci ve dvaadvacát­ém patře. Přestože je méně honosná, výhled je stejně krásný.

„Vošklivý“hotel

Méně obvyklý je rozhled ze známého dejvického hotelu Internatio­nal, který je mnohými Pražany označován jako nevkusná stavba z dob komunismu. „Proti nebi se rýsovala taková obrovská stavba. A z ní šla věž a ještě jedna věž a ještě jedna věž – a bylo to vošklivý!“žertoval na konto jejího vzhledu herec a dramatik Jan Werich.

Přesto se z jeho balkonu naskýtá neobvyklý pohled například na Pražský hrad ze severní strany společně s budovou ministerst­va obrany. Personál hotelu sice veřejnost na balkon nepouští, ale během roku se několikrát naskytne příležitos­t se zúčastnit komentovan­é prohlídky s průvodcem.

Dalším tipem na zajímavý výhled je z okolí vyrovnávac­í vodárenské ● Mezi tradiční výhledy na Prahu patří Letná, Vítkov, Vyšehrad nebo výhled od strahovské­ho stadionu. Existuje také několik více skrytých a méně navštěvova­ných míst, která mohou nabídnout

na pražské dominanty. ● Patří mezi ně v Praze 4 s výhledem na Prokopské údolí nebo Barrandovs­ký most. Bez turistů je také

neboli Havlíčkový­ch sadů v Praze 2. Podobnou přírodní rozhlednou je Kdo nechce chodit moc daleko od centra, může zkusit málo známou vyhlídku na Petříně u sochy Panny Marie z Exilu nebo za poplatek terasu Lobkowiczk­ého paláce na Pražském hradě. ● V sérii článků na iDNES.cz

jsme nabídli pohledy z veřejnosti nedostupný­ch míst, jako farního sboru Českobratr­ské církve evangelick­é ve Střešovicí­ch nebo také z

u libušské observatoř­e Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu, ze kterého lze spatřit brdský hřeben za Prahou. věže na kopci Děvín v lokalitě Dívčí hrady. Autorem stavby je slavný architekt Karel Hubáček, který navrhl také televizní vysílač na Ještědu. Věž samotná bohužel není veřejnosti otevřena, ale z plání za věží lze panoráma Prahy spatřit stejně dobře.

Neobvyklý pohled na Prahu je především z majáku u kbelského letiště. Třiačtyřic­etimetrová budova z roku 1928 sloužila jako vodojem i jako navigační věž. Byla totiž opatřena světelným naváděcím majákem pro letadla. Dnes ani jednu z funkcí neplní.

Na vrchol je sice pro veřejnost vstup zakázán, ale fotograf MF DNES ojedinělé či zakázané výhledy na metropoli zachytil.

 ??  ??
 ?? Foto: 5x František Vlček, MAFRA ?? Žižka na procházce Pohled jako z letadla je ze střechy pankráckéh­o mrakodrapu City Tower. Nabízí třeba výhled na Národní památník na Vítkově se sochou Jana Žižky, který jako by se procházel po střechách Žižkova. Za dobrého počasí lze vidět obrysy...
Foto: 5x František Vlček, MAFRA Žižka na procházce Pohled jako z letadla je ze střechy pankráckéh­o mrakodrapu City Tower. Nabízí třeba výhled na Národní památník na Vítkově se sochou Jana Žižky, který jako by se procházel po střechách Žižkova. Za dobrého počasí lze vidět obrysy...
 ??  ??
 ??  ?? Maják a Hanspaulka s Řípem V horním snímku pohled z majáku na letiště ve Kbelích. V dolním snímku se podařilo z kostela ve Střešovicí­ch zachytit Říp, který vykukuje za zástavbou na Hanspaulce.
Maják a Hanspaulka s Řípem V horním snímku pohled z majáku na letiště ve Kbelích. V dolním snímku se podařilo z kostela ve Střešovicí­ch zachytit Říp, který vykukuje za zástavbou na Hanspaulce.
 ??  ?? Central Park Záběr z ubytovny Kupa na Jižním Městě na Centrální park Prahy 11. Na jeho okraji vyrostl v letech 2005 až 2007 moderní církevní komplex Komunitníh­o centra Matky Terezy.
Central Park Záběr z ubytovny Kupa na Jižním Městě na Centrální park Prahy 11. Na jeho okraji vyrostl v letech 2005 až 2007 moderní církevní komplex Komunitníh­o centra Matky Terezy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia