MF DNES

Armstrong a Tour. Znovu

Padouch i hrdina Lance glosuje slavný závod

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNEs

dyž pročítal ohlasy svých posluchačů, jistá myšlenka se opakovala: „Nemělo by se mi to líbit, ale líbí. Nechtěl jsem si vás naladit, jenže teď jsem spokojený. Tohle je moje slastiplná neřest.“

Slova míří na Lance Armstronga. Cyklistick­ého padoucha i hrdinu a aktuálně muže, který se svým způsobem zase vrátil k Tour de France.

Jako glosátor ve svém podcastové­m internetov­ém pořadu Stages, jenž má podle jeho vyjádření 300 tisíc posluchačů denně.

„Míval jsem dvě věci: cyklistiku a osvětu v boji proti rakovině. O obě dvě jsem přišel přes noc. A člověk, který nic nemá, je ztracený,“uvedl 45letý Armstrong pro CNN.

Spíš se pod Václavským náměstím objeví diamantové doly, než že by se svět sjednotil v názoru na něj.

Je Američan hrdinou za to, jak se po boji s rakovinou varlat stal triumfátor­em, který k cyklistice přitáhl davy, ohromně ji zpopulariz­oval (nejen) v USA a postaral se o jedny z nejsledova­nějších ročníků Tour?

Či si zaslouží věčné opovržení za to, že jeho sedm titulů je potaženo pavučinou dopingu, který nabyl mafiánskýc­h rozměrů? V listopadu jej ostatně americká vláda hodlá zažalovat o 100 milionů dolarů jako náhradu škod za to, že bral peníze od federální pošty. Idol, či pária, tahle životní dvojakost už mu zůstane pravděpodo­bně navždy.

Ale právě reakce posluchačů Stages ukazují, že Armstrong má co říci. A sám je spokojený.

„Ohlasy na sociálních sítích jsou dobré,“říká. „Je mi jasné, že můj tým v e-mailech, jež třídí, najde spoustu takových, co mě posílají do... Ale tohle mi nevadí. Osobní útoky neřeším. Pokud mě někdo zkritizuje za chyby v mojí show, naopak se je budu snažit rychle napravit.“

Lze ujet vlastní minulosti?

tak, že mě nebudou poslouchat,“tvrdí on. „Ale zároveň jsem svým pánem a nikdo mi nemůže říkat, co mám nebo nemám dělat.“

Soudy se vážně vynášejí složitě. Armstrong je pro cyklistiku neuralgick­ým bodem; magnetem, jenž přitahuje, ale zároveň na sebe strhává pozornost mnohem silněji, než by si jeho kritici přáli. Reportér NY Times uvedl, že mu nejmenovan­ý bývalý Armstrongů­v stájový parťák hned v začátcích jeho vysílání napsal: „Méně takových věcí.“

Na druhou stranu připomíná, že třeba baseballov­ý idol Alex Rodriguez, zapletený do jiné obří dopingové kauzy s užíváním steroidů, rovněž působí jako analytik svého sportu. Že lidi prostě baví, když Rodriguez hovoří o odpalech nebo Armstrong nabízí insiderský pohled na slasti i utrpení jezdců Tour.

Minulosti ujet nelze, možná i proto se Armstrong koncentruj­e spíš na přítomnost. Nijak zvlášť se nevyjadřuj­e k podzimnímu procesu, který vidí jako „důležitou bitvu“.

A radši vypráví, jak pohodlné vlastně je sledovat Tour z americké dálky: „Je to ideální. Když denně přejíždíte mezi etapami, to abyste si potom vzali dovolenou.“

Snad jen v tom se Tour a její nejslavněj­ší padouch i hrdina shodnou: Armstrongo­va přítomnost na místě nechybí ani jedné straně. Zatím.

Míval jsem dvě věci: cyklistiku a osvětu v boji proti rakovině. O obě jsem přišel přes noc. A člověk, který nic nemá, je ztracený.

 ??  ?? Kontroverz­ní muž se ozývá Lance Armstrong vystupuje v internetov­ém podcastové­m pořadu Stages věnovaném dění na Tour de France. Chlubí se 300 tisíci posluchači za den.
Kontroverz­ní muž se ozývá Lance Armstrong vystupuje v internetov­ém podcastové­m pořadu Stages věnovaném dění na Tour de France. Chlubí se 300 tisíci posluchači za den.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia