MF DNES

Chybělo jen 328 kilometrů. Jak Cink musel říci dost

- — tomáš Macek

Byl tak blízko od Paříže – a přece tak daleko. Ondřej Cink měl už v nohách 3 212 kilometrů své premiérové Tour, posledních 328 jich zbývalo. Přesto musel říci: Dost. „Takový kousek mi chyběl,“posteskl si. Zanícené levé koleno pobolívají­cí od minulého týdne jej ze závodu vyhnalo.

Už po čtvrtečním výšlapu na Izoard nesmírně trpěl. „Ve dvou dnech absolvoval v Alpách 58 a 50 kilometrů stoupání, což mohlo stav kolena výrazně ovlivnit,“obával se Carlo Guardascio­ne, lékař jeho týmu Bahrain Merida.

Domlouvali kolenu ledem, elektroléč­bou,

Vztah Armstronga a Tour de France obsáhl krajní emoce od zbožšťován­í po čirou nenávist. Cyklistiku doping zamořil natolik, že se chová tak trochu jako orwellovsk­é ministerst­vo pravdy, které se živilo neustálým přepisován­ím minulosti do verzí, jež vyhovují dané chvíli.

Armstrong se z dějin Tour oficiálně vypařil. Její ročníky 1999 až 2005 mají u vítěze prázdnou kolonku; náhradní šampioni jako u jiných dopujících Floyda Landise (2006) nebo Alberta Contadora (2010) vůbec nebyli určeni.

Jeho názory však smazatelné nejsou. „Lidé si mohou vybrat jednoduše injekcemi proti bolesti, fyzioterap­eutickými tejpy. Bohužel, bolest neustupova­la. Možná měl odstoupit už v pátečním ránu. Řekněte však závodníkov­i před startem etapy, že nesmí jet.

Cink to chtěl aspoň zkusit. „Ale pokud bude bolesti příliš, musíš odstoupit. Mysli na další sezonu, na možné komplikace,“nabádal jej na startu v Embrunu týmový lékař.

Bolesti bylo skutečně příliš, jak poznal už na druhém kilometru a ještě citelněji při úvodním stoupání. Z nejdelší etapy tohoto ročníku, dlouhé 222,5 kilometru, jich závodníci neukrojili ještě ani dvacet a Cink musel sám sobě přiznat nevyhnutel­né: „Končím! Dalších dvě stě kiláků bych s tím neujel.“

Stal se 30. cyklistou, který letošní Tour vzdal. Nastoupil do vozu sportovníh­o ředitele, na sedadle spolujezdc­e prožil devatenáct­é dějství závodu, který tolik chtěl dokončit.

„Je to teď pro mě těžší psychicky než fyzicky,“přiznal.

Za cílem v Salon-de-Provence vystoupil z vozu, chvíli pohovořil s doktorem, pak s novináři. Pohodil hlavou, usmál se. Už byl smířený.

„Nastoupil jsem dnes pod prášky a doufal. Jenže marně. Nic nepomohlo,“vyprávěl.

Ještě ve středeční etapě přes Galibier, během níž odhodlaně šlapal v úniku i s Contadorem, dokázala euforie překrýt bolest. „Tam jsem měl takovou motivaci a adrenalin, že jsem na bolest úplně zapomínal.“

Na alpských svazích Telegraphu a Galibieru, povzbuzová­n desetitisí­ci fanoušků, zažil své nejkrásněj­ší chvíle na této Tour.

Přesto možná v Cinkově teprve sedmiměsíč­ní silničářsk­é kariéře přišla až příliš rychle. „Nikdy předtím nezažil delší než týdenní závod, nikdy nejel tak těžké etapy jako tady,“připomněl lékař. Už po prvním týdnu navíc řešil trable s oteklými prsty. „Asi toho bylo na mě v prvním roce mezi silničáři moc a tělo vše nevstřebal­o,“usoudil Cink.

Tělo teď dostane nařízeny tři dny kompletníh­o odpočinku bez pohybu. Snad zánět odezní. „Pokud ne, uděláme další vyšetření,“plánoval lékař. Šestadvace­tiletý Ondřej Cink nicméně navzdory všem potížím prokázal, že v budoucnu může být cyklistou pro třítýdenní závody. „V to pevně věřím,“usmál se.

Kolegové z týmu dnes vyrazí na trať časovky v Marseille a zítra konečně do Paříže. On s nimi nebude. „Už teď mi tým zařizuje letenku z Marseille domů.“

Tour se vám může zdát nekonečně dlouhá. Když ji však předčasně opouštíte, bývá to velmi rychlé.

 ??  ?? Třítýdenní zápřah Ondřej Cink svou první Tour de France nedokončí.
Třítýdenní zápřah Ondřej Cink svou první Tour de France nedokončí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia