MF DNES

A co dál, signore Stramaccio­ni? Spartu tlačí čas

- Miloslav Novák fotbalový reportér MF DNES

Vydali se kolem hřiště, ale za podporu děkovali jen hrstkám fanoušků, kteří z tribun ještě neodešli. Poslední příprava sparťanský­ch fotbalistů nemohla v nikom vzbudit nadšení.

Do ostrého startu zbývá jen pět dní! Ve čtvrtek Sparta nastoupí k úvodnímu utkání 3. předkola Evropské ligy na hřišti CZ Bělehrad.

„Ten zápas je pro nás velmi důležitý, postup do skupiny je hlavní cíl. Příští týden bude rozhodujíc­í,“prohlásil trenér Andrea Stramaccio­ni.

Jenže čtvrteční generálka proti Vitesse Arnhem (1:1) ukázala, že Sparta nemá jasnou tvář. Nebo ji snad schválně neukázala? Sparta je nečitelná. Zvlášť když ještě nebyla kompletní.

Včera přišel další nový muž. A jaký! Rio Mavuba, defenzivní štít z Lille, osobnost a mistr francouzsk­é ligy z roku 2011. „Jsem šťastný, že jsem se dohodl právě se Spartou,“oznámil třiatřicet­iletý Mavuba.

Takže: Sparta v létě přivedla desátou posilu, desátého cizince.

Přípravná utkání však přinesla jen rozpaky. Bez ohledu na výsledky, herní projev nezaujal.

Rozhodně zatím nelze hodnotit posily, protože zdaleka ne všechny se mohly předvést. Izraelský záložník Ben Chaim, historicky nejdražší hráč české ligy, muž za 76 milionů korun, nehrál vůbec. Léčí koňara.

„Chápu, že vy jako novináři po mně chcete, abych vynesl nějaký verdikt a ideálně po jednom utkání. Ale to by nebylo fér,“upozornil italský kouč po posledním testu.

Zrovna tak se nedá hodnotit, jestli nový kouč je schopný dát Spartu dohromady, což se jeho předchůdců­m dlouhodobě nedařilo. Je dalším v řadě, kdo ji chce dát tvář, šmrnc a sílu. Na svých předchozíc­h štacích v Interu Milán, Udine ani v Panathinai­kosu Atény však Stramaccio­ni velký průlom nezažil.

Hrůzný první poločas proti Arnhemu

rozhodně nenaznačil, že by měl se Spartou prorazit. Sám zmínil: „Jestli se nepletu, v prvním poločase bylo na hřišti sedm hráčů, kteří tady působili i v minulé sezoně. Jde o to, aby se naučili pracovat s pokyny nového trenéra.“

Jenže není čas, Sparta potřebuje vyhrávat okamžitě. Nemůže si dovolit obětovat poháry, nezvládnou­t předkola a ztratit evropské pozice, na které se v posledních letech pracně vyškrábala. Ani v domácí soutěži nemůže na startu klopýtat, protože konkurenty by už dohnat nemusela.

Tak co bude dál, signore Stramaccio­ni? V kádru je třicet hráčů včetně tří brankářů. Kamerunský reprezenta­nt Mandjeck přišel koncem posledního týdne, Francouz Mavuba včera. Mareček, Vácha, Costa, Vukadinovi­č, Néstor větší či menší část přípravy kvůli zdravotním potížím neabsolvov­ali. Hovorka s Rosickým jsou po dlouhodobé léčbě, jejich zapojení je nejasné.

A tak je to s celou Spartou. Budoucnost je ve hvězdách.

Sestaví kouč jedenáctku jen ze zahraniční­ch hráčů? Mohl by si to dovolit, k dispozici jich má čtrnáct.

V roce 2005 Arséne Wenger složil základní sestavu Arsenalu jen z cizinců, v Premier League se to stalo poprvé a bylo z toho pozdvižení. Od té doby to udělal víc než 150krát a v Anglii už tým bez Angličanů nikoho nepřekvapí. Ale Sparta bez Čecha? Bez ryzího sparťana?

Pokud budou výsledky, publikum to přijme. Pokud ne, dají se čekat nemilosrdn­é projevy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia