MF DNES

Zámek tří císařů

Památku ve Zbirohu obývali vojáci i Mucha

- Ladislav Vaindl redaktor MF DNES

Šlechtické sídlo, které se vypíná na vrchu nad městem Zbiroh, bylo dějištěm mnoha historický­ch událostí. Zároveň v jeho komnatách našla spočinutí řada význačných osobností napříč staletími. Ne nadarmo se mu říká zámek tří císařů. Jeho majiteli totiž byli Karel IV., jeho syn Zikmund Lucembursk­ý a Rudolf II. Habsburský.

Existují dokonce domněnky, že Otec vlasti objekt využíval se svou první manželkou Blankou z Valois jako azyl při svých cestách do Bavorska. Jiná slavná osobnost na zámku pobývala i v první polovině dvacátého století. Byl jí jeden z nejuznávan­ějších českých malířů Alfons Mucha. Žil zde i se svou rodinou v letech 1912 až 1928. Šlo pro něho o klíčové období hned z několika důvodů. Co se tvorby týče, namaloval zde své nejrozsáhl­ejší dílo – cyklus obrazů Slovanská epopej. Aktivně zde působil také jako nejvyšší představit­el tajuplného řádu svobodných zednářů. Právě ve zbirožském zámku se setkával s významnými osobnostmi té doby, které do lóží rovněž patřily.

Dvacáté století ale památce jinak příliš nepřálo. V roce 1943 ji zabraly jednotky SS. Němci totiž zjistili, že skála, na níž se areál nachází, obsahuje horninu, která odráží rádiové vlny. Nacisté toho využívali pro špionské účely. Vojáci objekt obydleli i po konci druhé světové války. Tentokrát se jednalo o příslušník­y Českoslove­nské armády. Přísně střežený objekt ve svých útrobách ukrýval i radiolokát­or Tamara. Armáda se ze zámku začala stahovat teprve až v roce 1997.

V roce 2004 jej získalo město Zbiroh. To jej prodalo soukromému majiteli, který provedl rozsáhlou rekonstruk­ci objektu. Přístupný veřejnosti začal být od roku 2005.

Momentálně jsou zde pro návštěvník­y připraveny dva prohlídkov­é okruhy, které je seznamují s pohnutými dějinami panství i všemi osobnostmi, které s ním měly něco do činění. Nabízí ale i něco navíc. Zámecký okruh provede zájemce historií od 12. století, kdy je známá první písemná zmínka o zbirožské památce. Součástí prohlídky je Zednářský salon i ateliér, v němž Alfons Mucha vytvořil Slovanskou epopej. Prohlídka je zpestřena informacem­i o rytířském řádu templářů. K vidění tu je několik vzácných artefaktů. Hradní okruh provede návštěvník­y ermitáží, která proslula tajnými rituály SS. Uvidí zde i dva unikáty. První je nejstarší hradní kaple na českém území a nejhlubší ručně hloubená studna v Evropě. Je hluboká 163 metrů.

 ?? Foto: L. Vaindl ?? Impozantní je už vstup do zámeckého areálu. Mohutnou bránu hlídají dvě obří sochy lvů.
Foto: L. Vaindl Impozantní je už vstup do zámeckého areálu. Mohutnou bránu hlídají dvě obří sochy lvů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia