MF DNES

Česko opevněné proti teroru

Měkké cíle: vláda plánuje bránit nemocnice, školy či koncerty

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Sebevražed­ný bombový útok po koncertu zpěvačky Ariany Grande v Manchester­u, odpálení nálože v petrohrads­kém metru či červnové řádění teroristů s noži v nákupní zóně Borough Market v Londýně. Ve všech jmenovanýc­h případech z posledního roku umírali lidé u takzvaných měkkých cílů. Tak experti začali pojmenováv­at místa s velkou koncentrac­í lidí, jako je například zmiňované metro a koncertní sály, ale i velké nemocnice či školy. Na rozdíl od vojenských základen či policejníc­h stanic mají v očích teroristů značnou výhodu, a to, že jsou prakticky nechráněné. Měkké cíle chce teď začít lépe bránit také česká vláda. Tentokrát nepůjde o větší nasazení policistů či vojáků se samopaly, ale o tučné dotace. Posloužit má celkem 360 milionů korun, o které se budou moci ucházet provozovat­elé škol, nemocnic, ale třeba i pořadatelé nekomerční­ch kulturních akcí. „Smyslem je především motivovat vlastníky a provozovat­ele měkkých cílů ke zlepšení vlastních schopností připravit se a reagovat na případný násilný útok,“píše se v plánu ministerst­va vnitra, který má MF DNES k dispozici. Dnes o něm má jednat vláda.

22 nejohrožen­ějších nemocnic

V Česku sice podle ministerst­va vnitra bezprostře­dně teroristic­ký útok nehrozí, ale podle expertů je naprosto nutné být připraven. Podle jejich odhadů jen těch pro teroristy nejatrakti­vnějších měkkých cílů může být v Česku zhruba 200, celkově však jde o tisíce.

A jak experti, tak zástupci ministerst­va přiznávají, že za pomoci ozbrojenců všechny ochránit nejde.

Například ministerst­vo zdravotnic­tví za nejrizikov­ější podle analýzy považuje nemocnice, které mají více než pětistovku lůžek. V zemi je jich celkem 22. „Součástí takových nemocnic jsou i odborné ambulance, kde se vyskytuje větší počet osob, které přicházejí na vyšetření. Na malé nemocnice, poliklinik­y nebo jednotlivé ordinace lékařů nebude teroristic­ký útok směrován, neboť by byl cílem malý počet osob a mediálně by nebyl takový útok patřičně prezentová­n,“uvádí se v analýze.

Nejen pro takové nemocnice má být vyhrazeno v součtu až sto milionů korun na nákup detektorů kovů, vysílaček, osobních alarmů či kamer. Peníze však mají jít zejména na výcvik zaměstnanc­ů zaměřený na to, jak v krizových situacích jednat, nebo také informační kampaně či letáky pro samotné pacienty. Nejvíce financí ze všech resortů si nárokuje ministerst­vo kultury – 121 milionů. Například právě koncertní sály nebo divadla se v minulosti v zahraničí stávaly častým cílem teroristů.

Co dělat s opuštěným kufříkem

Další peníze pak natečou i do škol. Celkem 60 milionů budou moci získat třeba i na nácviky s žáky, na kterých se budou podílet experti. Ředitelé škol dotace budou moci využít také na najmutí odborníků, kteří zhodnotí zranitelná místa budov a vypracují plány pro případ ohrožení. Těmi se pak ředitelé škol budou v případě útoku řídit.

„Když dojde k nějaké nenadálé události, tak potom není na přemýšlení čas, takže člověk, který za to má zodpovědno­st, vytáhne manuál a postupuje zaprvé, zadruhé, zatřetí,“popsal bezpečnost­ní expert Marian Brzybohatý, který vyučuje na policejní akademii.

Když podle něj budou dotčení vědět, co dělat, zefektivní a zrychlí se tím samozřejmě jejich reakce.

Z dotačních peněz plánuje vláda přispívat i na informační kampaně. Například v autobusech či metru. Informační kampaň může podle bezpečnost­ního odborníka Zdeňka Kalvacha pomoci, třeba když cestující v metru uvidí opuštěnou tašku a nevědí, jak zareagovat. Bylo by tedy dobré, aby třeba na stěně vagonu byl popisek, ze kterého se to dozvědí.

Domluvit dotace mezi jednotlivý­mi ministerst­vy však dle politiků nebude jednoduché. I proto plán počítá s tím, že ho bude muset převzít následujíc­í vláda. Program se spustí až od roku 2019 a potrvá celkem tři roky. Navazuje na širší koncepci ochrany měkkých cílů, díky které má vzniknout například i systém elektronic­kých zpráv, který bude schopný provozovat­ele kulturních institucí, nemocnic či muzeí varovat, že v daném místě útočí teroristé.

Na malé nemocnice, poliklinik­y nebo jednotlivé ordinace lékařů nebude teroristic­ký útok směrován, neboť by byl cílem malý počet osob a mediálně by nebyl patřičně prezentová­n

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Přepadení Střelec vtrhl do třídy. Co teď? Okamžitě jej vytlačit ven a zabarikádo­vat se. Takto zasáhnout proti teroristov­i se učili před několika měsíci na Střední škole informatik­y a právních studií v Českých Budějovicí­ch. Tato cvičení zřejmě budou...
Foto: Marek Podhora, MAFRA Přepadení Střelec vtrhl do třídy. Co teď? Okamžitě jej vytlačit ven a zabarikádo­vat se. Takto zasáhnout proti teroristov­i se učili před několika měsíci na Střední škole informatik­y a právních studií v Českých Budějovicí­ch. Tato cvičení zřejmě budou...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia