MF DNES

Přežil zásah blesku

Nebezpečné bouřky. Před údery blesku nejsou lidé v bezpečí nikde, varují experti.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Podle vlastních slov se probudil až na jipce královéhra­decké nemocnice, kam za ním okamžitě pospíchali rodiče.

„Ty čtyři hodiny, než nás k synovi pustili, to byly nejhorší chvíle našeho života. Dlouho jsme nevěděli, jak to dopadne,“vzpomíná Dominikův otec Jiří Vávra.

O tom, co se stalo, se rodiče dozvěděli od kamarádů. „Říkali, že kluka zasáhl blesk a abychom si přijeli pro motorku. Dnes vím, že bez první pomoci, kterou mu poskytli, by to mohlo špatně dopadnout. I kdyby mu částečná nedoslýcha­vost zůstala, je to to nejmenší,“míní Vávra starší.

Dominik říká, že od té doby rodiče vnímají bouřku jinak a zakazují mu i jeho sestře dvojčeti při ní chodit ven. „Mně se ale blesky líbí a dívám se na ně rád, i když teď už raději z domova. Byla klika, že jsem měl tehdy helmu. Karbonová vlákna uvnitř jsou vodivá. I tak ale byla úplně propálená a přiškvařil­a se k vlasům,“popisuje Dominik.

Raději auto než motorku

Z jeho hlavy sjel tehdy blesk do motorky, na které byla spálená místa. On sám má popáleniny na krku a na stehně, ale ty se dobře hojí. V září jde do nemocnice na kontrolu. Na motorku už se od té doby moc nehrne, raději jezdí v autě, což je bezpečnějš­í. A už se vrátil také k fotbalu. Dřív hrával 1. ligu za žáky v Novém Bydžově, teď kope už jen pro zábavu za TJ Sparta Kosičky.

Meteorolog David Rýva označuje cesty na motorce za bouřky za velký hazard. „Zásahy motorkáře bleskem nejsou nijak výjimečné. Na rozdíl od auta, kde je člověk hodně v bezpečí, protože elektrický proud svede do země kovová karoserie, na motorce člověka nic nechrání,“vysvětluje expert.

Ve světě bývá bleskem zasaženo asi 150 až 200 tisíc lidí ročně, přičemž asi desetina nepřežije. Ale započítány jsou i nepřímé zásahy.

Při přímém úderu bleskem proteče tělem člověka velmi silný elektrický proud, který způsobuje silné svalové křeče. Ty mohou v extrémním případě svaly potrhat a totéž platí i o vnitřních orgánech zasaženého.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ??
Foto: Martin Veselý, MAFRA
 ??  ?? Raději autem Po setkání s bleskem se Dominikovi na motorku už moc nechce. Jeho zážitek je ještě čerstvý, ale již normálně chodí do práce a hraje fotbalový okresní přebor za TJ Spartak Kosičky. Foto: Martin Veselý, MAFRA
Raději autem Po setkání s bleskem se Dominikovi na motorku už moc nechce. Jeho zážitek je ještě čerstvý, ale již normálně chodí do práce a hraje fotbalový okresní přebor za TJ Spartak Kosičky. Foto: Martin Veselý, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia