MF DNES

Jak se chránit před zásahem blesku

-

● Nikdy nezůstávej­te ve stanu. Stanové tyčky přitahují blesky. ● Neplatí už rady typu, že se nemá

před bouřkou utíkat, nebo že stačí si lehnout do nějaké prohlubně. Je lepší si dřepnout a dát nohy

co nejblíže k sobě. Pokud ležíme a dojde poblíž k úderu blesku, tak proud proteče. ● Byl také vyvrácen mýtus, že se před bouří mají odhazovat kovové předměty. Při zásahu bleskem ale může kov zhoršit popáleniny. ● Nebezpečné je však držení kovových předmětů, které jsou vyšší než člověk (deštník, kosa, vidle), protože mohou během bouře působit jako bleskosvod. ● Nejbezpečn­ější je auto. Kovová karoserie působí jako Faradayova klec a odvede proud do země. Člověk uvnitř je chráněn před účinky elektřiny, pokud se nedotýká kovové kostry automobilu. ● Riskantní je zdržovat se ve vodě, kde se snadno šíří bleskový proud. ● Ročně u nás zemře po zásahu bleskem kolem pěti lidí, zásahů jako takových, včetně těch nepřímých, jsou desítky. ● Při přímém zásahu bývá příčinou úmrtí ochrnutí mozkových center, především dýchacího centra. ● Četnost bouřek a blesků lze sledovat například na webu www.blesky.bourky.cz, kde jsou i přehledné mapy bouřkové aktivity pro každý rok, měsíc i den.

„Pro srovnání, smrtelný proud pro člověka jsou už setiny až desetiny ampéru, třeba obyčejná stowattová žárovka připojená na 230 voltů odebírá proud o necelém půl ampéru. Proud v blesku dosahuje běžně hodnot desítek tisíc ampérů. To organismus člověka nedokáže ustát bez nějakých následků,“dodává David Rýva.

Bezpečno není ani na ulici

Varování meteorolog­ů před víkendovým­i bouřkami bylo namístě. Blesky křižovaly nebe zejména v Pardubické­m kraji, na Zlínsku a na severní Moravě. „Hotový armagedon,“hlásili zejména obyvatelé Moravskosl­ezského kraje, kde zřejmě jeden z bočních výbojů v sobotu večer zasáhl patnáctile­tého chlapce.

Záchranářů­m se podařilo obnovit činnost srdce a ve vážném stavu chlapce připojenéh­o k přístroji řízené ventilace transporto­vali na anesteziol­ogicko-resuscitač­ní oddělení nemocnice v Třinci.

Hoch měl obrovskou smůlu. Podle některých očitých svědků stál s dalšími kamarády pod střechou třinecké sportovní haly, kde se schovali před bouřkou. Pak však údajně odběhl přes cestu vykonat potřebu a blesk do něj uhodil, když se vracel.

Podle mluvčího záchranářů Lukáše Humpla nejsou zásahy blesku něčím zcela mimořádným. Vzpomněl si například na rok 2011, kdy na Frýdecko-Místecku žena pracovala na poli a výboj projel motykou, kterou držela v ruce. Dotyčná vyvázla s drobným zraněním. „Třinecký případ je poměrně výjimečný tím, že se něco takového stalo v městské zástavbě,“poznamenal Lukáš Humpl. Dodal, že je obtížné předpoklád­at úder blesku ve městech. „Samozřejmě doporučuje­me zbytečně neriskovat ani na ulicích. Tedy například pokud při vrcholící bouřce nemusíte chodit ven, raději zůstaňte uvnitř budovy,“dodal. S přispěním Josefa Gabzdyla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia