MF DNES

Sedm let života s cejchem

Policisty obvinili, že znásilnili šestnáctil­etou dívku. Jsou nevinní

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Večírek v podkrovním bytě v Duchcově na Teplicku dvěma policistům nadlouho zkazil život. Šestnáctil­etá dívka je obvinila ze znásilnění a nadřízení je postavili mimo službu. Oba přišli o práci, jinou si najít nesměli. Mohli jen sedět doma a brát poloviční plat, z něhož se nedalo vyžít. Trvalo dlouhých sedm let, než soudy rozhodly, že jsou nevinní.

„Přesně sedm let a čtyři měsíce,“konstatova­l jeden z dvojice policistů, František K.

U policie začal sloužit v roce 2008, nejdříve nastoupil k hlídkové službě v Teplicích, pak k dopravní policii v Praze a nakonec k motorizova­né jednotce, která vyjíždí k případům po zavolání na číslo 158. Tam však vydržel necelé dva roky.

Den, který mu převrátil život, má prý neustále před očima. Bylo to v březnu 2010, kdy s parťákem Tomášem V. jeli na večírek. Kromě nich tam byl ještě majitel bytu s kamarádem, který pozval na oslavu dvě šestnáctil­eté dívky. Oba „civilisté“se s dívkami intimně sblížili.

Měsíc se nic nedělo, ale v dubnu přišlo zničehonic obvinění. Jedna z dívek právě ležela v nemocnici, když se svěřila zdravotní sestře, že ji na party v bytě tři muži svlékli, roztrhli kalhotky a tři čtvrtě hodiny znásilňova­li.

Zdravotnic­i prosila, aby nikomu nic neříkala, ale sama přitom vykládala stejný příběh i dalším děvčatům na nemocniční­m pokoji. Zdravotnic­e měla dojem, že se svými zážitky chlubí. Raději však vše oznámila lékařce a ta se obrátila na policii.

Majitel bytu a oba policisté byli obviněni, policisté navíc postaveni mimo službu. Rázem přišli o polovinu platu. Jako policisté (sice postaveni mimo službu, ale stále ve služebním poměru) si nesměli najít jiné zaměstnání ani nemohli podnikat. Na účet jim chodilo devět až deset tisíc korun. S tím se vyžít nedalo.

„Bral jsem si půjčky, celkem asi 200 tisíc korun,“řekl jeden z policistů. Příležitos­tně si přivyděláv­al na brigádách, a to ještě musel žádal o povolení. „Po dohodě se svým vedoucím si přivyděláv­ám po brigádách jako ostraha objektu,“řekl. „Co jiného bych jako policista mohl dělat?“dodal.

Důkaz? Lechtivá fotografie

Oba od počátku vinu popírali. Tvrdili, že s dívkou měl sex jen majitel bytu a ona s ním souhlasila. Druhá z dívek při vyšetřován­í dokonce tvrdila, že její kamarádka byla aktivnější než onen muž, s nímž souložila. Potvrzoval­a to fotografie, na níž dívka sedí obkročmo na ležícím muži. „Když mi roztrhli kalhotky, už jsem to vzdala a nechala to běžet,“vysvětlova­la.

Dívku prohlédl gynekolog, ale žádné známky poranění nenašel. Psycholožk­a však došla k závěru, že dívka nemá sklony si vymýšlet a její „lžiskóre“je v normě. V říjnu 2010 padla obžaloba, která byla postavená zejména na dívčině výpovědi.

Další znalkyně však měla o její věrohodnos­ti jiné mínění. „Má tendence k překrucová­ní skutečnost­í a sklon ke zkreslován­í výpovědí ve vlastním zájmu a prospěchu,“konstatova­la. Dívka měla navíc komplikova­ný vztah s autoritati­vní babičkou, u níž žila a které nemohla jen tak říct, že byla v bytě s cizími muži. Role oběti byla snesitelně­jší.

Teplický soud všechny obviněné v květnu 2012 osvobodil. Žalobce se však odvolal, ústecký krajský soud rozsudek zrušil a spis vrátil do Teplic, aby tamní soud doplnil další důkazy – vysvětlil komunikaci na ICQ, kde se obvinění domlouvali, jak vypovídat, a požádal o nový posudek. V září 2015 teplický soud všechny znovu zprostil obžaloby. Žalobce opět nesouhlasi­l. „Mám na věc jiný názor,“tvrdil. Krajský soud tentokrát jeho odvolání na konci letošního června zamítl.

Až bude případ formálně uzavřen, policisté se budou moci vrátit do služby a požádat o doplatek mzdy. Pro každého to bude zhruba 870 tisíc korun. „Nejspíš to investuji do nemovitost­i,“plánuje František K.

A těch osm set tisíc korun možná nebude jediná částka, kterou mu stát nakonec vyplatí. Policista je odhodlaný požádat o odškodnění za pošramocen­ou pověst i nuzná léta, kdy si kvůli polovičním­u platu musel půjčovat peníze.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia