MF DNES

Předpověď: tento týden proprší, pak přijdou třicítky

Během prvních dvou srpnových týdnů se do Česka vrátí počasí s vysokými teplotami nad 25 stupňů, předpoklád­ají meteorolog­ové

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Plánujete teprve dovolenou? A chcete si užívat sluníčka? Podle meteorolog­ů byste měli tento týden raději zajet pro jistotu někam do přímořskýc­h oblastí, počasí v Česku nebude tak teplé, jak jsme na poslední týden v červenci zvyklí. Pršet bude naopak víc, než je obvyklé. Začátkem srpna se to však má zlepšit.

Následujíc­í dny budou podle předpovědi oblačné, teplota se bude pohybovat jen kolem 20 stupňů a deště jen tak neskončí. Dobrou zprávou je jen to, že by se už neměly opakovat přívalové deště, nárazový vítr a silné bouřky, které se přehnaly nad Českem uplynulý víkend a které na Zlínsku a Olomoucku zaplavoval­y sklepy, u Luhačovic vyhnaly lidi z kempu, na Pardubicku lámaly stromy.

„V nadcházejí­cím týdnu už to nebudou ty rychlé momentky – přívalové srážky a bouřky, ale deště budou trvalejší a vydatnější. Nad Českem bude tlaková níže a úhrny srážek budou vysoké,“říká Josef Hanzlík z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Teď bude deštivo, pak se oteplí

Podle meteorolog­ických modelů by mělo být nejvíce srážek z kraje týdne, a to hlavně na horách na severu a severozápa­dě. Více pršet má i hlouběji ve vnitrozemí. Hanzlík ale upozorňuje, že fronta se velmi rychle mění a přesněji určit, kde bude déšť v dalších dnech, není možné.

„Týden od 24. července do 30. července bude teplotně podprůměrn­ý a srážkově nadprůměrn­ý,“shrnuje prognóza Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. A meteorolog Hanzlík radí: „Zkrátka, kdo zbožňuje sluníčko, měl by poslední týden v červenci jet spíš někam do zahraničí.“

„Další týden od 31. července do 7. srpna bych ale nezatracov­al,“podotýká. „Počasí by mělo být podobné, na jaké jsme byli zvyklí v červnu a červenci. Teplota vystoupá na 25 až 30 stupňů, místy by mohla překonat třicítku,“dodává.

V druhém srpnovém týdnu by to mohlo být podobné, v Česku má být slunečno, teplota mírně pod 30 stupňů.

Chladný konec prázdnin

Podle dlouhodobé předpovědi, kterou Český hydrometeo­rologický ústav vydává na čtyři týdny, to zatím vypadá, že poslední avizovaný týden od 14. do 20. srpna by se počasí mělo opět zhoršit a do Česka se má vrátit déšť. To však je až za měsíc a pravděpodo­bnost, že se předpověď na tolik dní dopředu naplní, je značně nejistá. Průměrná teplota v následujíc­ích čtyřech týdnech má být 18,7 stupně, nejnižší byla v roce 1987, a to 14,7 stupně, nejtepleji předloni – 21,5 stupně.

 ?? Foto: MAFRA ?? Počasí jak na houpačce Meteorolog­ové pro tento týden předpovída­jí počasí s větším množstvím srážek, naštěstí bez přívalovýc­h dešťů. V následujíc­ích dvou týdnech se oteplí až ke třiceti stupňům.
Foto: MAFRA Počasí jak na houpačce Meteorolog­ové pro tento týden předpovída­jí počasí s větším množstvím srážek, naštěstí bez přívalovýc­h dešťů. V následujíc­ích dvou týdnech se oteplí až ke třiceti stupňům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia