MF DNES

Ceny v restaurací­ch vzrostly o deset i více procent

-

Ceny stravovací­ch služeb v Česku jsou podle Dufka jedny z nejrychlej­i rostoucích. „Letos v červnu byly ceny v restaurací­ch meziročně v průměru o 6,4 procenta vyšší, což nelze zdůvodnit jen vlivem elektronic­ké evidence tržeb,“vysvětluje. Dalšími faktory jsou podle něj vyšší ceny nakupovaný­ch potravin, zároveň rostou i ostatní náklady restaurací.

V pražském pivovaru na Lužinách se zvedla průměrná cena obědového menu z 85 na 95 korun. „Za poslední měsíc a půl došlo ke zdražení masa jak od řezníka, s nímž spolupracu­jeme, tak masa z Makra, a to minimálně o desetikoru­nu za kilo, což se pak ve větším množství na marži promítne. My podle toho musíme přizpůsobi­t ceny jídel,“říká Vilém Moravec, majitel a jednatel Pivovaru Lužiny v Praze.

Trend rostoucích cen potravin potvrzuje také Bohumil Volf, generální ředitel velkoobcho­du Bidfood, který je spolu s Makrem největším hráčem na trhu. „Od všech tuzemských dodavatelů cítíme tlak na navyšování cen potravin, a to v posledním roce téměř bez přestání.“

Volf i většina dodavatelů vidí jako důvod nárůstu mezd v potravinář­ském průmyslu, což se promítá do cen jednotlivý­ch surovin, které restaurace nakupují.

Minimální mzda jídlo zdražuje

Konečný zákazník však neplatí jen za zvýšené mzdy v potravinář­ském průmyslu. Růst mezd se týká i zaměstnanc­ů restaurací, což se samozřejmě opět promítá do ceny jídla.

Od ledna loňského roku se minimální mzda zvýšila o 1 100 korun na 11 tisíc. V prvním čtvrtletí letošního roku se průměrná hrubá měsíční mzda v sektoru stravování a pohostinst­ví zvedla na 17 700 korun. S nárůstem o 12,6 procenta tak odvětví stojí v čele tabulky Informační­ho systému o průměrném výdělku.

Následujíc­í rok by se mzda mohla zvednout o dalších 1 200 korun. „Ve firmě mám odstupňova­né různé platové ohodnocení, kde minimální mzdu bere člověk, který vykonává nejméně kvalifikov­anou práci. Když mu administra­tivně zvýším minimální mzdu o 1 200 korun, tak musím vyrovnat rozdíly všem zaměstnanc­ům,“popisuje Moravec.

Ve svém pivovaru zaměstnává 23 lidí. „S navýšením minimální mzdy odhaduji měsíčně zvýšený náklad na 30 tisíc. Za rok to je 360 tisíc. No a kde já na to vezmu? Nemám jinou možnost než zdražit pivo a jídlo,“vysvětluje Moravec.

Cena piva v pivovaru na Lužinách vzrostla od jeho založení před čtyřmi lety o osm korun. „Zaváděcí cena byla 27 korun, pak jsme zdražili na 29 korun, 32 a teď prodáváme světlý ležák jedenáctku za 35 korun,“říká majitel pivovaru.

„Bylo by marnivé po restauraté­rech chtít, aby udrželi své ceny z posledních let,“podotýká k situaci Volf. Jako další důvody uvádí navyšování týdnů dovolených či vliv EET, kde podle něj některé provozovny změnily svůj pohled na vedení účetnictví.

„I zákazníci jsou však schopni zaplatit za kvalitní jídlo mnohem více než v minulosti,“říká Volf. „A to ceny jídel navyšuje.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia