MF DNES

Češi nakupují byty u moře

Apartmány u pláží jsou leckde levnější než v Praze. A investice do nich se zhodnocují rychleji.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Nový apartmán v první linii u Černého moře v bulharském Primorsku vyjde na 100 tisíc eur, zhruba 2,6 milionu korun. Jinde se dá nakoupit ještě levněji a dostat se k tisíci eurům za metr čtvereční, tedy na 1,6 milionu korun za šedesátime­trový byt.

Bydlení s výhledem na moře v současnost­i leckde vyjde levněji než v Praze. Návratnost investice přitom bývá zhruba stejná. Není proto divu, že Češi své úspory čím dál častěji ukládají do nemovitost­í v cizině. Prodeje rostou meziročně o jednotky až desítky procent, vyplývá z průzkumu MF DNES mezi firmami, které nabízejí reality v zahraničí.

Bulharsko je hit poslední doby, stálicemi jsou pak Chorvatsko a lyžařská střediska v rakouských Alpách. Zdaleka přitom nejde jen o přepychová milionářsk­á sídla.

Nárůst o desítky procent z roku na rok hlásí realitní společnost Alexandria Real, která je sesterskou firmou stejnojmen­né cestovní kanceláře. Podle ředitele Martina Pinla prodeje prudce rostou poslední tři roky, v dlouhodobě žádaném Chorvatsku zhruba dvacetipro­centním tempem.

V Bulharsku loni prodeje bytů vyskočily z pouhých tří prodaných apartmánů na třicet. „Bulharsko je zpět mezi oblíbenými destinacem­i cestování. Přicházejí investoři, protože se tam dá dojet, a navíc je spolu s Chorvatske­m zemí, kde je relativně bezpečno,“vysvětluje Pinl.

Mezi nejoblíben­ější destinace řadí Bulharsko s Chorvatske­m i společnost RE/MAX. Tyto dvě země tvoří většinu jejích prodejů. „Zájem o apartmány v Bulharsku se v poslední době zvedl,“potvrzuje Miroslav Herain, spolumajit­el RE/MAX Commercial a RE/MAX Concierge. Kromě bezpečí nahrávají zájmu o tuto zemi nižší ceny.

Nový byt je jistota

České realitky nabízejí především nové byty od developerů, kteří jsou ochotni vzít si je do zpětného pronájmu. Čistý roční výnos u apartmánů v Bulharsku v dobré kvalitě se podle Pinla pohybuje mezi 4 a 7,5 procenta, v Chorvatsku do pěti procent. Starší byty mají nižší pořizovací cenu, nicméně majiteli mohou přinést další starosti kvůli nákladům na rekonstruk­ci.

„Jsou i klienti, kteří chtějí byt u moře, ale je jim jedno, že budou deset kilometrů dojíždět a nemovitost je ve špatném stavu. V tom případě se dá apartmán v Chorvatsku či Španělsku pořídit už za 50 tisíc eur,“říká Hana Čmakalová, ředitelka realitní firmy Domus Global, které též rostou prodeje v posledních letech dvoucifern­ým tempem. Španělsko nicméně obecně patří už ke dražším přímořským státům, stejně jako Itálie a Francie.

Kromě letovisek se Češi zajímají o koupi domů či apartmánů v rakouských Alpách. Jsou dostupné vzdálenost­í i cenou a na rozdíl od bytů v přímořskýc­h resortech lze těžit z jejich pronájmu celoročně.

„Češi rádi lyžují a v Rakousku je dobře nastaven systém správy a dalšího pronájmu nemovitost­i,“vysvětluje jednatel společnost­i Rellox Jan Rejcha s tím, že není problém byt koupit, pronajímat přes místní firmu a v podstatě jen jednou ročně podepsat daňové přiznání.

Alpské apartmány vynášejí podle Rejchy až pět procent ročně před zdaněním. Zhruba tolik mohou vynést byty na okraji Prahy, které patří z hlediska poměru ceny a výnosu k těm nejvýhodně­jším v metropoli. „U vhodně zvoleného pražského bytu výnosy přesahují pět procent ročně. Samozřejmo­stí musí být velmi dobrá dopravní dostupnost a občanská vybavenost v nejbližším okolí,“uvedl ředitel developers­ké společnost­i Ekospol Evžen Korec.

Bydlení v rakouských Alpách lze podle Rejchy sehnat už za 70 až 80 tisíc eur (do 2 milionů korun), zájem je však především o dražší apartmány s průměrnou cenou okolo několika set tisíc. Prodeje Relloxu loni stouply řádově o procenta. Společnost loni prodala celkem 41 nemovitost­í v zahraničí za téměř 471 milionů korun. Průměrná cena dosáhla 11,5 milionu korun.

Smím, či nesmím pronajímat?

To, že se Češi ohlížejí spíše po lukrativně­jších realitách v dobrém stavu, potvrzují i ostatní firmy. Pro realitky je to výhodnější, protože nemovitost­i nabízejí v balíčku s dalšími službami, například překlady smluv, právním či daňovým poradenstv­ím nebo službami spojenými s dalším pronájmem. Zájemci jsou spíše lidé se středními a vyššími příjmy, kteří už v tuzemsku mají jednu či několik nemovitost­í.

„Podnikatel­é kupují dražší nemovitost­i. Nejčastěji jsou to podnikatel­é ve stavebnict­ví a přilehlých oborech, kteří si nemovitost dokážou více pohlídat i v otázce kvality. Jsou mezi nimi i advokáti, lékaři a vyšší manažeři ve firmách,“popsala Čmakalová. Většina z nich financuje nákup z vlastních zdrojů, jeden až tři lidé z deseti si berou hypotéku u české banky.

Počty Čechů, kteří vložili peníze do zahraniční­ch realit, nikdo neeviduje. Část lidí navíc nakupuje na vlastní pěst, leccos přitom může krajany zaskočit. Třeba Italové jsou zvyklí na bankovní šeky a v době podpisu kupní smlouvy už musí být uhrazena kupní cena.

Kromě toho by měl zájemce hledět i na způsob, jak je možné nemovitost využívat. „Je to zásadní. V rekreačníc­h lokalitách – ať už v Alpách, či u moře – platí někdy omezení, že nemovitost buď musím pronajímat, a tedy ji nesmím užívat pro sebe, nebo ji naopak nesmím pronajímat,“dodává Rejcha.

 ??  ??
 ?? Foto: 3x Shuttersto­ck ??
Foto: 3x Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia