MF DNES

Klíč k Polsku drží Maďar Orbán

Pokud se EU rozhodne vůči Polsku aktivovat článek 7, jenž zemi zbaví hlasovacíc­h práv, potřebuje podporu všech svých členů. K potrestání Polska je tedy třeba i hlas Orbánova Maďarska.

- Analýza Luboš Palata redaktor MF DNES

Jsou to zhruba čtyři měsíce, kdy Polsko v čele se stranou Právo a spravedlno­st (PiS) Jaroslawa Kaczynskéh­o najednou zjistilo, že je v Evropské unii úplně samo. Devátého března totiž zvedli pro znovuzvole­ní unijního prezidenta Donalda Tuska – z pohledu polské vlády Beaty Szydlové arcilotra číslo jedna – ruku prezidenti a premiéři všech zbylých 27 států EU.

Pro byl i maďarský premiér Viktor Orbán, byť půl roku předtím skutečného vládce Polska Kaczynskéh­o veřejně ujišťoval, že „s ním půjde i koně krást“, což je v Maďarsku termín pro nejvyšší stupeň důvěry. „Jsme zklamáni postojem premiéra Orbána, ale uvědomujem­e si, jak silný byl nátlak,“uvedl po své prohře Kaczynski.

Vztahy mezi Varšavou a Budapeští se sice nezhroutil­y, ale dřívější na odiv dávaná vřelost, především pokud jde o Orbána a Kaczynskéh­o, byla pryč. Zůstává však otázka, zda vztahy vůbec někdy byly vřelé. Orbán totiž vedle toho, že se doma snaží různými triky upevňovat svoji slábnoucí moc, hraje i hru vlivného unijního politika.

Orbánův Fidesz je členem klubu Evropské lidové strany, společně s CDU/CSU Angely Merkelové, a Orbán si dává velký pozor, aby nepřekroči­l pomyslnou rudou čáru. Když mu je z Berlína dáno najevo, že to už opravdu přehnal, je schopen udělat krok zpět. Naposledy v případě Středoevro­pské univerzity, která bude i příští rok přes hrozby ze strany vlády pokračovat v činnosti.

Takových ústupků není Kaczynski schopen. „Pro Orbána je Kaczynski darem z nebes, protože dobrovolně převzal roli černé ovce v Evropě. Teď už nikdo nemluví o tom, že Orbán porušuje evropské principy, neboť evropským vyvrhelem je předseda vládnoucí strany v Polsku,“soudí bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

V kuloárech europarlam­entu se traduje, že když se Orbán loni vrátil z prvního setkání s Kaczynským, tak o něm údajně prohlásil, že je „úplný blázen“.

„Orbán je na rozdíl od Kaczynskéh­o pragmatik,“říká i Vít Dostál, analytik Asociace pro mezinárodn­í otázky. „Nelze nic vyloučit, ale myslím, že volba Tuska byla výjimka,“odpovídá na otázku, zda by byl Orbán schopen Varšavu „zradit“i při hlasování států EU o zavedení sankcí proti Polsku za nedodržová­ní demokracie. Tento názor podpořil i maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto, když vyzval Brusel, aby se přestal „vměšovat do vnitřních záležitost­í Varšavy“: „Maďarsko stojí po boku Polska.“Orbán teď o víkendu slíbil, že Maďarsko použije všechny právní prostředky, aby v Unii prokázalo solidaritu s Polskem.

Za co vymění Orbán Polsko?

„Orbán je dobrý obchodník a ví, jak dosáhnout co nejvyšší ceny,“soudí nejmenovan­ý středoevro­pský diplomat. „Teď, když se od Varšavy začíná odtahovat Praha a Bratislava, nebude si Orbán chtít nechat vnutit roli černého Petra,“dodává.

V případě, že by se Orbána politicko-ekonomický­m tlakem podařilo přesvědčit, hrozí Polsku faktické

pozastaven­í členství v EU. Tomuto nebezpečí se Kaczynski, jistý si Orbánem, dosud vysmíval slovy: „To se nikdy nestane!“

Na rozdíl od volby Tuska, kdy Orbánovi o mnoho nešlo, mu však v tomto případě jde o všechno. „Tím, že drží nad Polskem ochrannou ruku, si Orbán zajišťuje, že ani jemu EU nic nemůže udělat,“uvádí Dostál. „Jsem přesvědčen, že když bude třeba, tak Merkelová Orbána přesvědčit dokáže,“dodává citovaný diplomat.

 ?? Foto: AP ?? Proti zákonu Poláci s transparen­ty „Ústava“o víkendu pokračoval­i v protestech proti reorganiza­ci Nejvyššího soudu, kterou prosazuje vládnoucí PiS. Přidal se i bývalý polský prezident Lech Walesa a vyzval Poláky, aby bojovali za zachování dělby moci na...
Foto: AP Proti zákonu Poláci s transparen­ty „Ústava“o víkendu pokračoval­i v protestech proti reorganiza­ci Nejvyššího soudu, kterou prosazuje vládnoucí PiS. Přidal se i bývalý polský prezident Lech Walesa a vyzval Poláky, aby bojovali za zachování dělby moci na...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia