MF DNES

Interpol hledá 173 osob cvičených na útok v Evropě

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Až dosud měla drtivá většina teroristic­kých akcí islamistů v Evropě jeden scénář: někdo zaútočí noži, výbušninou, autem či zbraněmi a pak se zjistí, že se teprve nedávno či až při útoku přihlásil k Islámskému státu. Ale obava zůstává a roste: jaké to bude, až udeří skuteční příslušníc­i hnutí, kteří ve své snaze vytvořit stát na území Sýrie a Iráku vymysleli bezkonkure­nčně největší množství bizarních způsobů vraždění? Podle zjištění Interpolu, z jehož oběžníku nyní citoval britský list The Guardian, jsou už takoví perfektně vycvičení atentátníc­i na cestě.

Britský deník informoval, že mezinárodn­í policejní organizace Interpol už na konci května rozšířila do členských zemí (těch je nyní 190) seznam celkem 173 členů Islámského státu (IS), kteří mají podle dostupných informací zvláštní výcvik zaměřený na páchání sebevražed­ných atentátů v Evropě.

Hlavní cíl těchto bojovníků je pomstít se evropským zemím za jejich zapojení se do koalice bojující proti Islámskému státu. A nebezpečí podle expertů vzrůstá s tím, jak se blíží definitivn­í kolaps „chalífátu“.

Informace o džihádiste­ch připravený­ch na útoky v Evropě pocházejí od amerických tajných služeb. Na seznamu jsou podle zjištění britského listu nejen jména, dostupné fotografie a data, kdy IS jednotlivé bojovníky naverboval, ale také například údaje o mešitě, ve které se jmenovaný nejčastěji modlil.

Zatím prý nedorazili

The Guardian podotkl, že zatím není žádný důkaz, že by některý z lidí, kteří jsou na seznamu, dorazil do Evropy. V současné migrační krizi, kdy se přes hranice dostávají desítky tisíc lidí s problemati­ckou identitou, to však nelze vyloučit. Interpol se rozesláním seznamu především snažil zjistit, zda členské státy nemají o vyjmenovan­ých osobách nějaké bližší informace.

Americké tajné služby si jsou podle Interpolu jisté svými zdroji, s jejichž pomocí seznam sestavili. Západní zpravodajs­ké služby však přiznávají, že mají stále větší potíže s identifika­cí podezřelýc­h – kvůli tomu, že stále narůstá počet a kvalita falešných dokumentů včetně pasů.

Evropské tajné služby se v každém případě už dlouho obávají, že po porážce IS v Sýrii a Iráku se bude řada bojovníků hnutí snažit dostat do Evropy, aby ji zasáhli teroristic­kými útoky. Mezi členy IS je navíc řada bojovníků z evropských zemí, kteří se vydali válčit v jeho řadách. Podle odhadu z roku 2015 odjelo z Evropy na Blízký východ bojovat kolem čtyř tisíc osob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia