MF DNES

Pozor, nepřítel naslouchá aneb utajené obchody

- Antonín Rašek sociolog

VPraze se konalo již čtvrté a nejnavštív­enější česko-čínské investiční fórum. Z více než tisícovky účastníků byla polovina z Číny, čtyři stovky z naší republiky a stovka z třinácti středo- a východoevr­opských zemí. Promluvili na něm i náš prezident a premiér.

K překvapení nejen novinářů bylo jednání utajené. Jeden z náměstků ministra zahraničí to vysvětlil stručně, že se na něm vyjednával­y a uzavíraly konkrétní kontrakty. Údajně ve výši šedesáti miliard korun. Takže úplně tak neplatí tvrzení zlých jazyků, že o čínských investicíc­h se u nás mluví, kdežto západní země je uzavírají.

Jenže proč to jednání bylo uzavřené? To se snad na našich pracoviští­ch znovu objeví dávno zapomenuté výstrahy: Pozor, nepřítel naslouchá! Nemluv o tom, co děláš! Nevíš, kdo tě poslouchá! Zavřel jsi správně trezor? Premiér Bohuslav Sobotka na margo tohoto fóra pro ČTK poznamenal, že u nás se stejně nic neutají.

Ale vážně. Mnohá obchodní jednání je logicky nutné utajovat. Ale pak se při nedostateč­né informovan­osti musí počítat s tím, že když se o nich bude psát, převáží spekulace. Teď se moc nespekulov­alo, o to méně psalo.

Je to škoda. Zvláště když se i toto fórum spojovalo s klíčovým projektem 21. století pod názvem Pás a cesta. Má být novou Hedvábnou stezkou a oživit pozemní obchodní trasy z východní Asie přes střední a západní Asii do Evropy a Afriky. Čínská vláda hodlá do projektu investovat 900 miliard dolarů.

To není málo, několikaná­sobně, víc než kdysi stál úspěšný Marshallův plán. O tom teď pro Afriku uvažuje Evropská unie. Snad jí rozhodován­í o něm nebude trvat déle, než tam nová Hedvábná stezka dorazí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia