MF DNES

Miliardový fond je bez rádců

Radní vyházel odborníky na výstavbu bydlení pro Pražany. Peníze chce dělit sám s politiky

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Deset let město nepostavil­o nové byty, jen je prodávalo. Vedení metropole se to rozhodlo změnit a už před časem zřídilo fond, v němž jsou tři miliardy korun určené na výstavbu nového bydlení, které nabídne Pražanům.

Nač mají jít peníze z fondu, posuzuje magistrátn­í komise pro rozvoj dostupného bydlení. V ní byli kromě několika politiků hlavně nezávislí odborníci na danou oblast. A právě ty nechal minulý týden v úterý magistrátn­í radní a šéf komise Radek Lacko (ANO) všechny odvolat. O vyhazovu se však dozvěděli až od redakce MF DNES. Nikdo jim doteď neřekl ani důvod.

„V 18 lidech bylo obtížné se scházet v úsnášenísc­hopném počtu. Proto se komise zúžila a jsou v ní nově jen politici a úředníci. Odborníky už nepotřebuj­eme, když už je hotová metodika, podle níž se má o investicíc­h rozhodovat,“zdůvodňuje změnu složení komise Lacko.

Na peníze z fondu se sesypaly radnice

S odvoláním někteří členové komise nesouhlasí. „Odborníci byli právě teď potřeba, když jsme posuzovali jednotlivé žádosti městských částí o podporu z fondu na své projekty. Jedna z věcí byla dost kontroverz­ní a neúčelová. Je zajímavé, že jsme se proti tomu ohradili, ale teď jsme byli odvoláni,“říká Vít Lesák, jeden z vyloučenýc­h a ředitel Platformy pro sociální bydlení.

Zároveň podle odvolaných členů komise hrozí, že se upustí od původní vize, aby se Praha stala developere­m a stavěla kvalitní budovy, v nichž nabídne ubytování svým obyvatelům. V nové podobě komise jsou totiž jen politici a úředníci věnující se investicím. Může se tak stát, že se o podobě domu bude rozhodovat jen podle ceny, jak už se málem stalo u plánované výstavby na Černém Mostě. Hlavně díky odborníkům nakonec prošla varianta, která dbala více na kvalitu a v době vzniku nebyla už zastaralá.

„Tuto vizi tam ale přestávám vidět. Místo toho je tlak na to, aby se začalo z fondu hned čerpat,“uvádí další z odvolaných, Roman Michálek z Centra pro výzkum měst a regionů Univerzity Karlovy.

Příkladem je právě zmíněný případ z červnového jednání komise. Na něm zástupci Prahy 8 žádali o 20 milionů korun na opravu bytů ve své správě, které mají následně sloužit jako dostupné bydlení určené mladým rodinám, seniorům, státním zaměstnanc­ům či handicapov­aným. Komisi se však projekt nezdál.

„Městská část by opravu mohla udělat ze svých prostředků. Navíc neřekla, o jaké byty jde, kolik jich bude bezbariéro­vých a komu připadnou,“popisuje dění na komisi její bývalý místopředs­eda a pražský zastupitel Matěj Stropnický (Trojkoalic­e/Zelení), který na post v komisi po jednání rezignoval.

Členové komise, která má sloužit jako poradní orgán magistrátn­í rady, totiž nedali doporučení, aby byl projekt městem podpořen. I tak však Lacko vedení města záměr předložil a byl schválen, následně i zastupitel­stvem. Tím podle Stropnické­ho obešel komisi a udělal si z ní jen stafáž.

„Doporučení není potřeba. Hlavně už nás v tu chvíli nebylo dost, abychom nějaké mohli přijmout, a já nechtěl čekat do září. Že se jim tam něco nelíbilo, na to mají právo, ale za mě to bylo v pořádku,“vysvětluje radní. „Každá troška do mlýna se hodí, hlavní je, aby se stavělo,“dodává.

Proto hodlá rychle projednat dvanáct projektů, které mají připravené městské části. A díky menší komisi by mělo schválení probíhat rychleji. Podle odvolaných členů je však problém, že se podporou projektů místních radnic celý fond vzdaluje od vize, s níž začínal. „Byla dohoda, že budou preferován­y projekty magistrátu, městské části měly dostávat peníze jen okrajově,“popisuje Lesák. „Fond nemá být nabídkou finančních prostředků pro projekty místních radnic, které mají někde v šuplíku,“doplňuje jeho slova odvolaný člen komise Michal Uhl (jenž je také zastupitel­em za Zelené v Praze 2, pozn. red.).

Podle něj není pro městské části problém, aby vyčerpaly na své projekty celé tři miliardy korun. Jenže tím metropole nedosáhne toho, aby budovala moderní kvalitní stavby. S tím však nesouhlasí radní, podle něhož není s penězi ve fondu problém. Když dojdou, magistrát tam nalije další.

Ohroženo průhledné rozdělován­í peněz

Vzhledem k tomu, že jsou nově v komisi jen politici a úředníci, podle Stropnické­ho hrozí, že by nebyly všechny peníze rozdělován­y zcela spravedliv­ě s ohledem na výtky, které byly k projektu Prahy 8, jenž přesto získal finanční podporu. „Musíme být schopni přijít za rok před veřejnost a říct, jakým způsobem jsme rozdělili tři miliardy korun. Proč jsme je někomu poskytli a někomu ne a jaké jsme dostali záruky. Nemůže to být tak, že to dáme na projekty, které nejsou v souladu s pravidly fondu. Jinak budeme znovu čelit tomu, že se dávají peníze radnicím, které jsou napojené na vedení magistrátu,“uvádí Stropnický. Podle Lacka však není transparen­tnost nakládání

V 18 lidech bylo obtížné se scházet v usnášenísc­hopném počtu. Proto se komise zúžila a jsou v ní nově jen politici a úředníci. Odborníky už nepotřebuj­eme, když už je hotová metodika, podle níž se má o investicíc­h rozhodovat.

s penězi ohrožena. Všechny investice musí nejdřív schválil radní, následně i zastupitel­stvo.

„Praha mohla být ostatním českým městům příkladem, jak dělat moderní sociální bytovou politiku. Důvěra v to je však nyní podlomena. Místo toho teď nezbývá než hlídat, co se s penězi bude dít,“míní ředitel Platformy pro sociální bydlení. Místo na výsluní tak bude město pod lupou.

Hlavní město v současnost­i ještě prodává v rámci privatizac­e byty, které vlastní. Až privatizac­e skončí, zůstane hlavnímu městu asi sedm tisíc bytů. Dostupným bydlením chce Praha nahradit prodané byty. Ty budou primárně třeba pro matky samoživite­lky, seniory, mladé lidi nebo státní zaměstnanc­e. Nájmy budou nižší, než je obvyklé.

 ?? Foto: MHMP ?? Je vás moc, všichni ven! Radní Radek Lacko se rozhodl z komise vyhodit odborníky, prý je jich moc.
Foto: MHMP Je vás moc, všichni ven! Radní Radek Lacko se rozhodl z komise vyhodit odborníky, prý je jich moc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia