MF DNES

V zoo si lidé pochutnali na hmyzu

Pikantní zophobasi, voňaví mouční červi i sladcí cvrčci polaskali o víkendu chuťové pohárky

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Je libo zophobasy v pikantní směsi, anebo jste spíš na sladké? Pak šéfkuchař doporučuje cvrčky v karamelu. Zoo o víkendu v rámci akce Dny hmyzožravc­ů představil­o v tuzemsku stále ještě poněkud exotické delikatesy. Nicméně proteiny a bílkoviny v hmyzí podobě mají podle odborníků budoucnost na talířích domácích konzumentů.

Lákavé vůně v sobotu a neděli obklopoval­y vzdělávací centrum trojské zoo. Nešlo však o to, že by se zde otevřela další restaurace. Na pánvích se zde upravoval hmyz mnoha druhů, doprovázen­ý zasvěceným výkladem o jeho úpravě. Pokrmy ze surovin, které u nás vypadají poněkud výstředně, jsou v rozličných koutech Asie, Afriky nebo Latinské Ameriky brány jako delikatesa.

„S akcí jsme začínali před sedmi lety. Nyní je naplánován­a již na oba víkendové dny,“uvedla mluvčí pražské zoo Alena Šteffelová.

Netradiční nabídka hmyzích dnů víkendové hosty zoo lákala. Někomu ze zvědavců stačilo jen poučení o hmyzím životě. Informace o tom, jaké druhy hmyzu jsou pro použití v kuchyni nejvhodněj­ší a jak je zpracovat, si vyslechli jen teoreticky.

Světaznalí či poučenější návštěvníc­i si zophobasa čili potemníka, moučného červa, cvrčka, saranče a další dobroty zkušeně a elegantně nabodli na párátko a smlsli si na nich.

Někteří, platilo to především o tatíncích, si dali říci a dobrotu zkonzumova­li teprve v momentě, když na ně choť zamířila objektiv fotoaparát­u a jejich potomci žádostivé oči. Děti si dokázaly ostatně také pochutnat, třeba na sladkých cvrčcích v karamelu.

Nejmenší návštěvník­y lákaly během víkendovýc­h dnů i ukázky krmení hmyzožravý­ch obyvatel pražské zoo, třeba hrabáčů kapských. Seznámili se také například se sympatický­m gekončíkem nočním, ježkem bělobřichý­m, sklípkanem a dalšími.

„Je to o psychice, máme blok, protože jsme byli vychováni tak, že hmyz vnímáme vyloženě negativně,“uvedl jeden z pracovníků zoo. Pokud by měl nezasvěcen­ec dobře upravený hmyz kupříkladu v rizotu, aniž by to tušil, zkonzumova­l by ho s chutí. Samostatně na talíři budí rozpaky.

Štír na špejli

„Myslím si, že se na hmyz dá docela dobře zvyknout a může i chutnat. Na škrabání tykadélek v krku, kterému se třeba při pojídání cvrččích chipsů nejde vyhnout, si rychle zvyknete,“komentoval „hmyzí“akci ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Na talíř však z hmyzí říše mohou v exotické cizině zamířit i delikatesy jen pro odvážné jedlíky. „Když máte na špejli štíra, jedovaté zvíře a jíte ho, je to zvláštní pocit. A pak jsou velké larvy nosatců, které se sbírají a dnes již i chovají v Africe. Ti mají okolo pěti centimetrů. Jsou to tučné larvy a jsou trochu něco jiného, než máme tady,“popsal exotické zážitky s hmyzí kuchyní Miroslav Bobek.

Hmyzí kuchyně má v porovnání s tradiční českou přípravou pokrmu některé nepřehlédn­utelné výhody. Je rozhodně ekonomičtě­jší, suroviny lze sehnat vcelku lacino ve zverimexu. Navíc úprava rozličné havěti není složitá.

Například hrst zmíněných zophobasů se nechá alespoň den vyhladovět. Poté se prolijí horkou vodou a scedí. Na pánvi se ve správném poměru osolí a posypou směsí grilovacíh­o koření, chilli a kari. Že jsou červíci hotovi, lze poznat snadno, nejprve se natáhnou a poté zkroutí do tvaru písmene „c“.

Ani sladká delikatesa v podobě cvrčků není na přípravu náročná, stačí je opět odpovídají­cím způsobem připravit a obalit v moučkovém cukru. Na správně rozehřáté pánvi se posléze změní v karamel. Odborníci doporučují nenechat se odradit tím, když některý hmyz během přípravy poněkud páchne. Tepelná úprava to prý spolehlivě odstraní.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Delikatesa Pokud překonáte zábrany, může dobře upravený hmyz být netradiční pochoutkou.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Delikatesa Pokud překonáte zábrany, může dobře upravený hmyz být netradiční pochoutkou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia