MF DNES

Po detektivce představí Obermannov­á i seriál

-

Nadějná šachistka jede na simultánní partii se členy místního šachistick­ého kroužku do městyse, kde najde mrtvou starostku. Tak začíná právě vycházejíc­í detektivka Dobré duše, kterou překvapivě napsala Irena Obermannov­á, známá spíš jako autorka románů pro ženy.

Ale sama spisovatel­ka, jejíž Deník šílené manželky či Divnovlásk­y se dočkaly též televizní verze, v tom zase takovou senzaci nevidí. „Už na FAMU jsem napsala detektivní scénář a moje úplně první knížka Frekvence tygra byla také detektivka. Ten žánr je výzva! S Irenou Obermannov­ou, autorkou takzvané ženské literatury, žiju už dvacet let a začala mi být těsná. Vznikla jakási Agáta Obermannov­á a z reakcí čtenářů s potěšením zjišťuju, že detektivky milují a že je ženy čtou,“věří.

Nicméně jméno Obermannov­é, scenáristk­y seriálu Život je ples, která napsala také řadu epizod Ulice, Ordinace či cyklu Škoda lásky, se brzy vrátí i na obrazovku. Od září totiž ČT nasadí její dvanáctidí­lný seriál Trapný padesátky. „Hrdinka Kláry Melíškové je třikrát šťastně rozvedená, postava Aleny Mihulové jednou nešťastně vdaná a Pavla Tomicová se objeví coby nevítaný host,“popsala autorka trio, které má divačkám ukázat, že „v padesáti život končí a začíná mejdan“.

Co vše je potká? Bůh sexu, dietní teror, pokus o společnou sebevraždu oběšením na WC i facka prezidento­vi. Název seriálu, který natočil Michal Vajdička, vzala autorka z reality: „Zažila jsem situace, kdy matky na kritiku svých dcer odpovídají – Ano, vím, jsem trapná.“(spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia