MF DNES

Liga bude tahák, těší Kollera. A věří Spartě

- — Jiří Čihák

Slavia se Spartou se před pátečním startem fotbalové ligy trumfují, kdo z nich přivede do Česka zvučnější jméno. Zatímco mistr sází na ostřílené a zkušené borce, na Letné staví hotový babylon – deset posil, deset cizinců! „Bude to tahák,“těší se Jan Koller, který se ze Sparty před více než dvaceti lety odrazil do velkého fotbalu.

Předehra je velkolepá. Co od ligy čekáváte?

Že ji změny pozvednou, že se zvýší zájem fanoušků. Podívejte se na Slavii, kam na přípravný zápas dorazilo dvanáct tisíc diváků. To je neskutečné! O titul bude velký boj, myslím, že se rozhodne mezi Slavií a Spartou.

S Plzní nepočítáte?

Ta je taková potichu, třetí vzadu. Určitě však budou silní. Vrátil se jim trenér Vrba, což je pro ně asi ta největší posila.

Zato Slavia se Spartou se nebojí rozhazovat velké peníze. U kterého z týmů vám okázalé posilování dává větší logiku?

Asi ze mě teď trochu promluví sparťan, ale z pohledu, že mají na Letné za sebou neúspěšnou sezonu, to dává větší smysl právě tam. U Slavie si říkám, aby jí tak velké zásahy po vynikající sezoně spíš neuškodily.

Takže se vám zahraniční cesta, po které se vydala Sparta, zamlouvá?

Já myslím, že už si jednoduše řekli dost. Že to českou cestou prostě nejde. Vždyť si vezměte, že sháněli českého trenéra půl roku a nepodařilo se jim to, proto teď zvolili tuhle zahraniční variantu. Ale na hodnocení je samozřejmě brzy.

Mohl by z toho být problém pro národní mužstvo, když místo potenciáln­ích reprezenta­ntů budou nastupovat cizinci?

Jenže konkurence je v dnešním fotbale nezbytná. Hráče vede k větší pracovitos­ti, a naopak z toho právě reprezenta­ce může těžit.

Boj o světový šampionát v Rusku je už podle vás pro českou reprezenta­ci ztracený?

Upřímně jsem ani před kvalifikac­í nečekal, že by se postoupilo. Trenér Jarolím ten tým přebral v kritické situaci. Spíš by měl teď poznat hráče, stabilizov­at tým a připravit se naplno na další kvalifikac­i. Přece jen dorůstá opět nová generace, která už něco dokázala i v zahraničí, takže zase máme na čem stavět.

Jedním z fotbalistů téhle nové generace je i Patrik Schick. Sledoval jste jeho neuskutečn­ěný přestup do Juventusu?

Samozřejmě a je mi strašně líto, že to nedopadlo. Kdybych byl v jeho kůži, asi bych teď zkusil odehrát ještě rok v Sampdorii. Ať hraje v základní sestavě, a když mu vyjde sezona, ať si pak vybere nějaký věhlasnějš­í tým.

Aby hrál, je klíčové právě i pro reprezenta­ční výběr. Mnozí v něm vidí vašeho nástupce. Mohl by se přiblížit k vašemu rekordu 55 nastřílený­ch reprezenta­čních gólů?

To nezáleží jen na něm. Musí mít okolo sebe tým hráčů, kteří mu ty šance budou připravova­t. Tak jsem to měl já, měl jsem štěstí na fantastick­é spoluhráče.

Například na Tomáše Rosického, se kterým jste hrál i v Dortmundu. Pořád jste v kontaktu?

Obdivuju jeho bojovnost a vůli. Takový hráč patří na hřiště, ne aby vysedával někde po nemocnicíc­h a na tribunách. Přál bych mu, aby se s kariérou rozloučil důstojně na hřišti. Nejlépe, aby Spartě pomohl vybojovat titul.

Mimochodem, kde teď střílíte góly vy?

Jezdím na různé exhibiční akce a pořád mám registračk­u i u nás ve Smetanově Lhotě, ale tam se dostanu tak třikrát čtyřikrát za sezonu. A hlavně jsem si oblíbil jiné sporty.

Které?

Třeba hokej, i když tam s těmi svými centimetry možná působím trochu komicky, přece jen brusle tolik neovládám. Ale zase mě to baví a odreaguju se u něj. A pak hlavně tenis.

Ten je teď u vás číslo jedna?

Tenis jednoznačn­ě dominuje, chytlo mě to. Objíždím různé turnaje.

A daří se vám?

No... Ještě jsem žádný nevyhrál a asi ani nevyhraju. Je tam docela konkurence.

 ??  ?? Změny pomůžou Fotbal přiláká víc fanoušků, věří Jan Koller před startem ligy nabité zahraniční­mi esy.
Změny pomůžou Fotbal přiláká víc fanoušků, věří Jan Koller před startem ligy nabité zahraniční­mi esy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia