MF DNES

Spasili mě čeští fanoušci

Zdeněk Štybar slavil, trpěl, málem vzdal a včera zase útočil.

-

Vláda jeho stáje Sky trvá, vyhrála 5 ze 6 posledních Tour (1x Wiggins, 4x Froome).

Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour

Australan z týmu Sunweb získal dvě etapy a slaví premiérový titul v bodovací soutěži. Zaplatili. Jenže o tom to je. Pokud bychom šetřili síly, vyhráli bychom třeba jen jednu etapu. Všechny nás hodně bolelo, jak to s Marcelem dopadlo, ale na těch pět vítězství s ním nikdy nezapomene­me.

Je tedy rozhodně lepší jít na Tour z extrému do extrému?

Jistě. V žádném případě bych nechtěl jet průměrem. Ano, ve třetím týdnu se naše únava nashromážd­ila. Navíc jsme měli v týmu žaludeční problémy. Já sám zůstal o volném dnu 24 hodin bez jídla, což jsem později také těžce odskákal.

Kvůli střevním potížím musel dokonce vzdát váš spolubydlí­cí Philippe Gilbert. Přenášeli jste je na sebe navzájem?

Těch příčin mohla být řada. Jsme v kontaktu s tolika lidmi, každý den na jiném hotelu, do toho neustálé přesuny, velké vedro, mohli jsme i něco špatného sníst. Denně jsme se ocitali na limitu, usínal jsem skoro pokaždé až po půlnoci. Tělo bojuje od rána do večera a každá malá bakterie se vás potom čapne.

Čtyřiadvac­et hodin jste nejedl a dva dny poté jste měl přežít nejtěžší alpskou etapu přes Galibier. Jak se vůbec dá v takovém stavu tělo opět nastartova­t?

Jídlem. Jenže já měl najednou i obrovské problémy při etapě cokoliv sníst. Když jsem do sebe soukal tyčinky, málem jsem se pozvracel. Zároveň však víte, že do sebe něco nasoukat

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Zdeněk Štybar
Foto: Profimedia.cz Zdeněk Štybar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia