MF DNES

Kreuziger: Formu jsme o dva týdny nevychytal­i

-

musíte bez ohledu na pocity, i kdybyste se měli skutečně pozvracet. Tak se snažíte. To je jediný recept. Jinak do Paříže nedojedete.

Musí pomoci hlava?

Rozhodně. Motivujete se tím, že máte kolem sebe lidi z týmu, že máte své úkoly, že chcete pomoci Danovi Martinovi do Top 5 celkového pořadí. Připomínát­e si to a jedete na výdrž dál. Přesto jsem tentokrát za všechny ty potíže málem zaplatil absolutně. Když jsme šlapali přes Telegraph a Galibier, odpadal jsem už i z grupetta (poslední skupiny za pelotonem). V podstatě jen díky českým fanouškům jsem poslední kilometr Galibieru přejel.

Fanoušci vás zachránili? Jak?

V těch místech zrovna byla spousta českých vlajek, pořád jsem slyšel od lidí své jméno. Tak jsem si říkal: Tady nemůžu odpadnout, prostě ne. Bylo mi na omdlení, na zkolabován­í, ale díky všem těm fanouškům jsem Galibier přejel.

Musela to být děsivá představa, že byste vzdal kousek pod nejvyšším vrcholem Tour.

vítězství oslavoval na jediné Tour se sprinterem Marcelem Kittelem.

bylo Štybarovým nejlepším individuál­ním výsledkem v etapě do Rodezu. Chtěl víc.

vybojoval při pomoci Kittelovi do bodovací soutěže, skončil v ní 38.

Pětkrát dokončil Tour v Top 10, letos je na 24. místě nejlepším z Čechů. Ale umístění nebylo letos ve Francii pro Romana Kreuzigera prioritou, tým Orica mu dal jiné úkoly. V Paříži oslavoval i on bílý dres Simona Yatese.

Bavila vás nová pozice na Tour, role Yatesova poradce?

Určitě. Sice bych s ním rád zůstával v kopcích trochu déle, ale postupně jsem se i já zlepšoval.

Cítil jste, že vám věří víc a víc?

To ano. I díky tomu, že jsem s ním bydlel na pokoji. Hodně jsme se v posledním týdnu bavili. Když šlo do tuhého a párkrát ztratil čas, snažil jsem se ho psychicky podpořit, aby zůstal na dobré vlně.

Jak? Třeba i vlastními vzpomínkam­i na třetí týdny Tour, při nichž jste v minulosti trpěl, přesto jste v závěrečné horské etapě dokázal zvrátit běh věcí?

Právě. Dokázal jsem se dokonale vžít do Simonovy kůže a do pocitů, jaké zažívá, když nějaký čas ztratí.

Sám jste v minulosti na Tour bojoval o bílý dres a na Giru 2011 jste jej jako jediný Čech i získal. Je nyní konkurence v této kategorii větší než tehdy?

Myslím, že ne. V mé době o něj bojovali vždy dva nebo tři lidé. Teď se ten souboj také vykrystali­zoval na dva, na Simona a Meintjese.

V průběhu Tour jste se zmínil, že jste udělali chybu, když jste před závodem experiment­ovali s vaší přípravou. Vrátíte se tedy příště k osvědčeným metodám?

Možná že nějaká změna přijde. Chtěl jsem letos vyzkoušet něco nového, ale o dva týdny jsme formu nevychytal­i. Vždycky v minulosti jsem přijel na Tour připravený, tentokrát to nevyšlo. Až ve třetím týdnu jsem se rozjížděl. Už teď se těším na klasiku v San Sebastian

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia