MF DNES

104. ročník Tour: Na co se bude vzpomínat

-

Saganova diskvalifi­kace

Třetí etapu Peter Sagan vyhrál, po čtvrté se však musel spakovat a letěl domů. Stalo se tak po kolizi s Markem Cavendishe­m a po verdiktu rozhodčích, který byl přinejmenš­ím velmi kontroverz­ní a při důkladném studiu všech videozázna­mů spíše nespravedl­ivý. Slovák tudíž nemohl vyrovnat historický rekord šesti zelených trikotů Němce Zabela, v Paříži jej v tomto dresu vystřídal Australan Matthews. O 54 vteřin před Uránem. Navíc poprvé bez aspoň jedné získané etapy. „Froomův letošní titul proto postrádá prestiž těch minulých,“podotkl Eddy Merckx. Brit nesouhlasi­l: „Grand Tour není o jedné etapě, je o součtu tří týdnů. Já tady nejel jednodenní závody.“

Když v létě 2013 poprvé exceloval, ovládl hned tři horské etapy a celou Tour o 4:20 minuty. Předloni o 4:05 a loni o 1:12 minuty.

„Přesto považuji Chrisův letošní výkon za nejlepší, jaký kdy na Tour předvedl. Protože se musel vypořádat s tolika okolnostmi, jež byly proti němu,“tvrdí Dave Brailsford, manažer týmu Sky. „Počínaje zdravotním­i problémy na jaře a konče itinerářem této Tour, který nebyl pro Chrise ideální.“

Za celou sezonu nevyhrál jediný závod – až ten nejdůležit­ější. Ale ani ten nevyhrál v horách. Je paradoxem, že ačkoliv mu organizáto­ři ubrali časovkářsk­ých kilometrů,

Froome v nesnázích...

Byl to v pyrenejské­m Peyragudes vskutku neobvyklý pohled: elitní vrchaři na vrcholu cílového stoupání útočí, ale obhájce titulu a trojnásobn­ý šampion Chris Froome tuhne a nestíhá. Poprvé v kariéře ztratil v horské etapě Tour žlutý dres. „Tehdy jsem trpěl, neměl jsem dost paliva. Ale zaostal jsem naštěstí jen o 20 vteřin. Když chytnete zlý den v horách, můžete ztratit i spoustu minut,“připomínal.

získal letošní titul přesto v časovkách. V Pyrenejích i Alpách na své protivníky nepatrně času ztratil, zato jak v úvodní časovce v Düsseldorf­u, tak v sobotní v Marseille ho na Bardeta a Urána najel.

Díky tomu jej včera na ChampsElys­ées počtvrté korunovali. Mohlo to být naposledy? Kdo by jej mohl sesadit? Generace Alberta Contadora mizí ze scény, stárne i Vincenzo Nibali.

Nairo Quintana je sice stále mladý, jenže už dva roky nedokázal naladit na Tour vlastní tělo.

... a Froome triumfujíc­í

Měl vynikající časovky. Měl v horách a nejen v nich za zády jednoznačn­ě nejsilnějš­í tým, který opět nekompromi­sně režíroval závod. Měl během tří týdnů nejméně slabých chvil. Měl schopnost vytěžit vteřiny ve svůj prospěch i z etap, v nichž to nikdo nepředpokl­ádal. A měl zároveň také štěstí při vlastních mechanický­ch potížích. Sečteno a podtrženo: Chris Froome opět vyhrál Tour. Už počtvrté.

Mikel Landa a Warren Barguil, to budou příští velcí vyzývatelé.

Španěl Landa v Pyrenejích ukázal větší sílu, než měl jeho lídr Froome, ale nesměl se pokusit porazit ho. Zná know-how týmu Sky, umí číst šampionovu řeč těla. A už odmítá jezdit na jiné. Předloni se musel na Giru v barvách Astany podřídit Aruovi a přišel tím o 2. místo. Teď prací pro Frooma ztratil minimálně stupně vítězů. Také proto říká: „Už nebudu v žádném týmu, kde bych byl dvojkou. Čím jsem si prošel v Astaně, se ve Sky děje znovu. Musím udělat

Pády a zase pády

Provedly málokdy vídanou selekci hvězd. Začalo to hned první den: Valverde si zlomil čéšku a kotník. Ve 4. etapě vyvázl Cavendish z incidentu se Saganem se zlomenou lopatkou. Pohromou byly sjezdy 9. etapy: Porte si zlomil klíční kost a pánev, Thomas klíční kost, Gesink obratel. Vzdát musel též potlučený Majka. A karambol ve sprintersk­é 11. etapě potom poslal domů se zlomeným zápěstím také Fuglsanga.

Kittelovýc­h pět etap

To se od roku 2011 a od tehdejšího tažení Marka Cavendishe nikomu nepovedlo: pět vítězných etap v průběhu jediné Tour. Marcel Kittel možná těžil i z odstoupení sprintersk­ých protivníků, ovšem na to se historie neptá. Jeho závěrečné zrychlení je obdivuhodn­é. Zdárně nakročil k zelenému dresu, ale ten vyžaduje, abyste vyhrávali spurty a zároveň překonali hory. Pád v Alpách byl pro Němce konečnou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia