MF DNES

Les loupežníků

Lapky v Klánovicíc­h nahradili lázeňští hosté

- Jan Bohata redaktor MF DNES

V tehdejším Vídrholci řádila obávaná tlupa loupeživéh­o rytíře Jiříka Kopidlansk­ého, o pár století později se ale Klánovice proměnily ve výletní oázu.

Místo, kde se rozkládají Klánovice, nemívalo kdysi dobrou pověst. Hluboký les Vídrholec, rozprostír­ající se ve čtverci mezi Koloději, Jirny, Hrdlořezy a Úvaly, vábil od pradávna lupiče všeho druhu. Už roku 1142 se lokalitu, kterou procházela klíčová zemská stezka na Moravu, pokusil vyčistit druhý český král Vladislav I. Na počátku 16. století zde číhal loupeživý zeman Jiřík Kopidlansk­ý, mstící se za to, že staroměstš­tí radní nechali stít jeho bratra. Smolné a popravčí knihy popisují řádění tlup. „Nejznámějš­í byl v 17. století Petrovský. Pověst o něm inspiroval­a spisovatel­e Václava Říhu k pohádce Zvířátka a Petrovští,“uvedla historička Marta Haramulová.

Epidemie a války dílem skosily, částečně vyhnaly obyvatele vsí Hol, Lhota nad Úvalem a Slavětice. Obce, které se rozkládaly ve Vídrholci, zpustly a zanikly.

Lesnatou krajinu, vlastněnou knížecím rodem Lichtenšte­jnů, proměnila i stavba železnice z Prahy do Olomouce v roce 1845. Kvůli trati zmizely například rybníky Žák a Slavětický.

Vše se však změnilo s písařem zbraslavsk­ého okresního soudu Václavem Klánem. Teta mu odkázala kus skalnatého pozemku u Radotína, který prodal a za 52 tisíc zlatých koupil lichtenšte­jnské pozemky. Klán dostal od c. a k. místodržit­elství v roce 1878 povolení vybudovat osadu nazvanou svým jménem.

Místo se stalo vyhledávan­ou lázeňskou a rekreační zónou poté, co zde stavitel Rudolf Utěšil nechal po roce 1926 vybudovat kolonádu, restauraci, bazén a centrální garáže. „Plovárna jest večer skvěle elektricky osvětlena,“zval dobový leták. A od roku 1938 si do Klánovic pražská smetánka mohla vyrazit i na golf. Na hřiště o 86 hektarech přispěl i podnikatel František Ringhoffer. Na klánovický­ch tenisových kurtech hrál i legendární Karel Koželuh.

Buržoazním­u golfu ale 50. léta nepřála, hřiště zaniklo a zpustl i rekreační areál. V roce 1974 se Klánovice dočkaly vyjmutí z okresu Praha-východ a připojení k metropoli. Jako plíce Prahy a zelená oáza ožily opět po roce 1989.

 ??  ??
 ??  ?? Oblíbené místo Do Klánovické­ho lesa vyrážejí turisté i Pražané za odpočinkem nebo sportem. Foto: Y. Renelt, MAFRA
Oblíbené místo Do Klánovické­ho lesa vyrážejí turisté i Pražané za odpočinkem nebo sportem. Foto: Y. Renelt, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia