MF DNES

Podraz na sestry: nejistý příplatek

Ministr slíbil dva tisíce navíc. Některé sestry tyto peníze zatím nedostanou

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Iva Bezděková reportérka MF DNES

Byl to první krok, který ministr zdravotnic­tví po svém příchodu do úřadu loni v prosinci udělal. Slíbil, že bude řešit nedostatek sester v nemocnicíc­h, kvůli kterému musí uzavírat oddělení a odkládat plánované operace. „Každý zdravotník, který pracuje na směny bez odborného dohledu, musí dostat o 2 000 korun hrubého více,“uvedl Miloslav Ludvík po svém nástupu.

Příplatek měl začít chodit ve výplatě za červenec. Některé sestry tyto peníze zatím zřejmě nedostanou.

Ministerst­vo totiž poslalo peníze příliš komplikova­nou cestou. Peníze můžou nemocnice čerpat pouze formou dotací přes kraje. Tato administra­tiva přitom může trvat až do konce roku. „Je to politický podraz na zdravotníc­ích. Pokud něco slíbím, tak to zajistím se vším všudy,“zlobí se Eduard Solich, předseda Asociace českých a moravských nemocnic.

Naštvané jsou i kraje. „Nemocnice musí sestrám zatím buď zaplatit peníze ze svého, nebo jim říci, že na příplatky nemají,“říká radní pro zdravotnic­tví Středočesk­ého kraje Martin Kupka. Příplatek mají zatím jistý jen sestry z fakultních nemocnic, které zřizuje přímo ministerst­vo. Hůře jsou na tom sestry z okresních nemocnic. Už nyní mají zhruba o pět tisíc menší platy než sestry ve fakultkách. A teď to vypadá, že si na příplatek budou muset počkat. „Soukromé nemocnice mají menší rozpočet než velká zařízení. A dokud nedostanou peníze, mnohé z nich příplatek sestrám nevyplatí,“potvrzuje Dagmar Žitníková z Odborového svazu zdravotnic­tví.

Ministerst­vo ale s kritikou nesouhlasí. „Nemocnice o peníze nepřijdou a budou jim vyplaceny dodatečně,“říká mluvčí Štěpánka Čechová.

Na příspěvek navíc dosáhnou jen sestry bez odborného dohledu. „Ošetřovate­lky, zdravotnic­ké asistentky nebo sanitářky, které musí sloužit stejné směny a bez kterých se žádný provoz neobejde, přitom žádný příplatek za směny nedostanou,“upozorňuje Žitníková. Podle zdravotník­ů jednorázov­á dotace problém nedostatku sester neřeší. Na konci roku vyprší a poté se příplatky za směny dostanou zhruba na stejnou úroveň jako dnes.

Tři noční směny, dvě denní, pak zase dvě noční, navíc velká zodpovědno­st za práci s pacienty.

„Střídání služeb člověku většinou rozhodí biorytmus. Mladé sestry, které mají doma malé děti, se po noční službě nemohou vyspat. Starší sestřičky už jsou celkově unavenější a po několika nočních službách mají velké poruchy spánku,“říká všeobecná zdravotní sestra Dana Krásová z Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Ve zdravotnic­tví pracuje už třicet let. „Já osobně si nestěžuji, po letech praxe mám už slušný plat. Ale pro absolventk­y je nástupní plat 17 tisíc korun s takovými vyhlídkami dost neatraktiv­ní,“dodává Krásová.

Pokud si může sestra vybrat, odchází z lůžkové péče jinam. Dnes tak chybí v nemocnicíc­h celkem tři tisíce sester. Špitály kvůli tomu ruší lůžka a odkládají plánované operace. A týká se to už i velkých pražských nemocnic. „Na našem oddělení je kvůli nedostatku sester zavřená zhruba čtvrtina lůžek. Přichází k nám více pacientů, než jsme schopni zvládnout. Proto se nám opakovaně stává, že musíme odkládat plánované výkony,“uvedl už dříve pro MF DNES přednosta III. interní-kardiologi­cké kliniky FN Královské Vinohrady.

Ministr zdravotnic­tví slíbil, že tento problém vyřeší. Tím, že zdravotník­ům příplatek za směny zvýší. „Z dlouholetý­ch zkušeností ve vedení nemocnice vím, že směny u lůžka pacienta patří k nejnáročně­jším službám zdravotnic­kého personálu vůbec. Od července proto dostanou přidáno všechny sestry u lůžka ve směnném provozu 2 000 korun, a to bez ohledu na to, zda pracují ve státní, nebo soukromé nemocnici, přesně jak jsem slíbil,“uvedl ministr Miloslav Ludvík, který do nemocnic poslal na navýšení příplatku celkem miliardu korun. Takový jednorázov­ý krok však podle zdravotník­ů situaci neřeší.

Kdo je tady důležitějš­í

Příplatek totiž dostanou jen ti, kteří pracují samostatně. Zdravotnič­tí asistenti, sanitáři a další zdravotníc­i ve směnném provozu mají smůlu. Rozdělení na „privilegov­ané“a „neprivileg­ované“sestry dělá samozřejmě zlou krev. Atmosféra na některých pracoviští­ch podle odborů houstne. Sestry, které příplatek nedostanou, přitom musí sloužit stejné směny. „Zdravotnič­tí asistenti nebo sanitáři jsou v nemocnicíc­h stejně nepostrada­telní, bez nich dochází k ještě většímu přetěžován­í samostatně pracujícíc­h sester. Žádáme proto, aby navýšený příspěvek za směny dorazil i těmto pracovníků­m,“říká Dagmar Žitníková, předsedkyn­ě Odborového svazu zdravotnic­tví.

Peníze až o Vánocích?

Hektičtějš­í prázdniny čekají letos některé krajské zastupitel­e. Pokud totiž budou kraje chtít, aby jejich nemocnice dostaly peníze z ministerst­va dříve než o Vánocích, budou muset několikrát svolat mimořádné jednání zastupitel­stva. „Podmínky vyplácení dotací zařídilo ministerst­vo tak špatně, že vyřízení administra­tivního kolečka trvá několik měsíců. Podle zákona je totiž kraj povinný vypsat na dotaci výběrové řízení,“říká radní pro zdravotnic­tví Středočesk­ého kraje Martin Kupka. „Nemůžeme říci sestrám, že slíbený příplatek nevyplatím­e. Ačkoliv reálně peníze z ministerst­va nedorazily, budeme je pro krajské nemocnice muset najít ve vnitřních rezervách,“dodává Kupka.

Ředitelům malých nemocnic vadí, že ministerst­vo svým krokem prohlubuje rozdíly mezi malými a velkými nemocnicem­i. „Zatímco ministerst­vo si do svých fakultních nemocnic pošle peníze přímo, malá zařízení, která nemají tak velké finanční rezervy, hledají peníze mnohem hůře. A pokud je nenajdou, musí sestrám říci, že jim slíbený příspěvek na směnnost zatím nevyplatí,“stěžuje si předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Solich.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia