MF DNES

TEST PIZZY HAWAI

Obrovské rozdíly mezi značkami v množství šunky a ananasu. Překvapení: mrazená pizza byla lepší než čerstvá.

-

Hamburgry z velkých řetězců rychlého občerstven­í proslavila jedna vlastnost: ať si je dáte v Praze, Londýně, nebo v Kuala Lumpur, vždycky budou chutnat stejně. S pizzami z českých pizzerií a mrazáků supermarke­tů je to přesně naopak. Dvě kulaté placky stejné značky koupené na stejném místě se mohou docela podstatně lišit.

Vedle dalších zjištění to ukázal jednoduchý test MF DNES šesti mrazených a šesti čerstvých pizz druhu Hawai. Ta se podává se šunkou a ananasem a patří k nejoblíben­ějším.

Právě rozdíly v množství dvou hlavních přísad mohou být obrovské. Hlavně při srovnání pizz různých výrobců.

Dvojnásobe­k šunky

Mezi pizzami z mrazáku skončil na posledním místě vzorek Tesco Italian Style. Na ní bylo nejméně šunky i ananasu vůbec. Například proti vítězi mezi mrazenými pizzami obsahovala jen poloviční porci šunky – 4,3 procenta (vzhledem k celkové hmotnosti). A podobné to bylo i s ananasem.

Na zaslané otázky Tesco neodpovědě­lo. Nicméně obecně se dá říci, že výrobky prodávané pod značkami řetězců patří často k těm levnějším a cílícím na zákazníky právě cenou. To se samozřejmě netýká „luxusních“řad jako Tesco Finest. To však není tento případ.

Nejvíce šunky měla naopak pizza Buitoni (10,2 procenta) od společnost­i Nestlé, ananasu pak Dr. Oetker Ristorante (11,6 procenta), vítěz mezi mrazenými pizzami Hawai.

Proč se výrobky mezi sebou tak liší? Mrazená pizza se z větší části vyrábí na stroji, který by se na rozdíl od člověka přece plést neměl... „Pracujeme ale s potravinam­i, kde každý kousek ananasu i každý kousek šunky má ze své podstaty odlišnou hmotnost. Navíc má každý stroj svou toleranci, se kterou pracuje. To, že každá pizza má v realitě mírně odlišnou hmotnost, není z těchto důvodů vůbec překvapují­cí,“vysvětlil Zdeněk Kvinta, ředitel společnost­i Dr. Oetker. Jejich pizza mezi mrazenými zvítězila, ale i u ní se projevilo, že například jeden vzorek byl o třetinu na šunce chudší než druhý.

K čemu kilo šunky...

U čerstvých pizz byl rozptyl mezi naměřenými hodnotami šunky a ananasu menší než u jejich zmrazených „konkurente­k“. Podíl šunky na celkové hmotnosti pizzy se pohyboval mezi 11 a 15 procenty. Z řady vybočovala pouze pizzerie Kmotra, kterou už v 90. letech proslavil film Šeptej. Na jednom jejím kusu bylo 18,5 procenta šunky, na druhé pizze dokonce 25 procent.

Nejméně šunky na sobě nesla z čerstvě upečených pizza z Colosea, která ovšem získala druhou nejvyšší známku za chuť. „Náš mistr pizzař, Giovanni Astorino, je Ital ošlehaný spoustou pizzerií po světě a spolu s ním razíme ideu, že pizza není dobrá s kilem šunky, nýbrž dobrým těstem, rajčaty a doplňkem navrch,“vysvětluje šéfkuchař sítě Coloseum René Vokurka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia