MF DNES

Dva gayové, dva rodiče, rozhodl soud

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Jiří Ambrož, který vychovává v Kalifornii se svým dánským manželem pětiletou dceru Olivii a čtyřletého Lukase, včera zaznamenal další úspěch u české justice. Dosáhl, že do českého rodného listu syna může být vepsán kromě něj i jeho manžel Rasmus. Cestu k tomu otevřelo rozhodnutí Ústavního soudu. „Nejlepší zájem dítěte má přednost před abstraktní­mi principy,“odůvodnila to včera soudkyně Kateřina Šimáčková.

MF DNES sleduje úsilí manželů o práva jejich dětí v Česku už tři roky. V případě chlapce Nejvyšší soud v roce 2015 uznal rodičovstv­í Jiřího Ambrože, a díky tomu byl Lukas zapsán v české matrice. V dokumentec­h však figuruje pouze on, nikoli jeho dánský manžel. To soudci Nejvyššího soudu odmítli s odůvodnění­m, že to odporuje veřejnému pořádku. Nyní se touto věcí musí zabývat znovu.

„Doufáme, že se nám brzy podaří pro obě děti získat české rodné listy, ve kterých budeme zapsáni oba. Vyhneme se tak možným komplikací­m při cestách do Česka,“kvitoval z Los Angeles rozhodnutí Ústavního soudu Jiří Ambrož. (kar)

Jiřímu Ambrožovi vadí, že práva gayů a leseb na rodičovstv­í v Česku stále zaostávají za Kalifornií, kde žije. Včera se však jedenačtyř­icetiletém­u muži, který vychovává v Los Angeles s dánským manželem pětiletou Olivii a čtyřletého Lukase, podařilo u české justice uspět. Rozhodnutí Ústavního soudu manželům otevřelo cestu, aby se také v českém rodném listě dětí mohli objevit oba otcové jako rodiče.

„Je to skvělé a slavit by měla Česká republika, která tím dotahuje vyspělý svět a ukázala, že stojí za všemi občany včetně gayů a leseb. To, že se můžeme v Kalifornii brát a mít děti, se nestalo přes noc a vděčíme za to minulým generacím, které to vybojovaly. Věřím proto, že naše snažení může pomoci i stejnopohl­avním párům v České republice,“uvítal z Los Angeles nález Ústavního soudu Jiří Ambrož.

Rodičovský pár s českou justicí zápolí už řadu let. V roce 2015 Nejvyšší soud uznal rodičovstv­í Jiřího Ambrože, díky čemuž byl Lukas zapsán v české matrice. Má tak český rodný list a potvrzení o českém občanství. Jenže v dokumentec­h je zapsán jako otec pouze Čech, nikoliv jeho dánský manžel. To soudci Nejvyššího soudu odmítli s odůvodnění­m, že to odporuje veřejnému pořádku. Podle Ústavního soudu tím však porušili práva partnerů i dítěte a nyní se touto záležitost­í musí zabývat znovu.

„Nejvyšší soud by teď měl respektova­t nález Ústavního soudu. Předpoklád­ám, že do konce roku by mohl rozhodnout. Následně to oznámíme na matrice a ta zapíše do rodného listu Lukase i druhého otce. Stejná věc ve vztahu k dceři Olivii na Nejvyšším soudu stále leží, ale nyní předpoklád­ám, že obě kauzy rozhodnou naráz,“popsal právník dvojice Petr Kalla, který byl v Brně při vynesení nálezu.

Kalla zároveň ocenil konstatová­ní soudu, že soužití osob stejného pohlaví spadá pod definice rodinného života, který je chráněný Listinou základních práv a svobod.

Dříve cestovaly děti do rodiště českého otce jen na turistické vízum, a kdyby se zde rodina rozhodla žít, neměly by tu žádná práva. Aby v rodných listech potomků figurovali oba rodiče, je důležité například kvůli lékařské péči či dědickým právům.

Jiří Ambrož věří, že se jim teď brzy podaří získat pro obě děti české rodné listy, ve kterých budou zapsáni oba otcové.

„Vyhneme se tak možným komplikací­m při cestách za mou rodinou v Česku, kam jezdíme na dovolenou. Kdyby se cokoliv stalo a syn třeba potřeboval do nemocnice, můj manžel k němu zatím nemá v Česku žádná práva,“vysvětluje Jiří Ambrož.

S dětmi mužům pomáhá chůva

Z otců jsou už zkušení rodiče. Olivie v polovině srpna nastupuje do přípravky na základní školu, Lukase čeká ještě rok ve školce. Z chůvy, která mužům pomáhala s dětmi od jejich narození, se prý teď stala spíš jakási paní domácí. „Jelikož jsme pořád v jednom kole, ráno přijde, nakoupí, uvaří a uklidí a jednou týdně vyzvedne děti ze školky. Teď už se ale obě těší na návštěvu české babičky a to těšení je oboustrann­é,“líčí Jiří Ambrož.

Děti si manželé pořídili s pomocí náhradní matky. Dárkyni vajíček si předtím našli přes agenturu. V tamních rodných listech dětí jsou zapsáni jako rodič 1 a rodič 2. Každý je biologický­m otcem jednoho z dětí, ale kdo je čí, to nechtěli vědět. Lékaři přenesli do těla náhradní matky dvě embrya, přičemž každé vajíčko bylo oplodněno jedním mužem z páru. Přáli si dvojčata, ale uchytil se jen jeden zárodek. Pouze lékař věděl, kdo je otcem Olivie, a když se manželé rozhodli pro druhé dítě, oplodnil vajíčko stejné dárkyně spermií toho druhého.

Početí za desetitisí­ce dolarů

Kalifornie je sice v této oblasti po všech stránkách otevřená a ani veřejnost se tam nad dvěma otci nepozastav­uje, ale klienti klinik na umělé oplodnění nesmí mít hluboko do kapsy. Narození každého dítěte přišlo pár zhruba na 70 tisíc dolarů. Jiří Ambrož se z uklízeče na pláži vypracoval na majitele úspěšné firmy a jeho manžel Rasmus působí v logistice.

 ??  ?? Jiří Ambrož s dcerou Olivií vlevo, vpravo jeho dánský manžel Rasmus se synem Lukasem na starší fotografii z roku 2014. Na aktuálním spodním snímku je Jiří Amrož s oběma dětmi. Foto: Michal Sváček, MAFRA a Jiří Ambrož, ARCHIV
Jiří Ambrož s dcerou Olivií vlevo, vpravo jeho dánský manžel Rasmus se synem Lukasem na starší fotografii z roku 2014. Na aktuálním spodním snímku je Jiří Amrož s oběma dětmi. Foto: Michal Sváček, MAFRA a Jiří Ambrož, ARCHIV
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia