MF DNES

Z dětského pokoje přímo do války k džihádistů­m

Život mezi džihádisty není žádné peříčko, zjistila po roce mezi nimi 16letá Němka Linda. Chce se vrátit domů, v Iráku může dostat až trest smrti.

-

Přesně před rokem odjela šestnáctil­etá Linda Wenzelová ze saského maloměsta Pulsnitz do iráckého Mosulu, aby se tu připojila k džihádistů­m bojujícím za Islámský stát. Po dobytí města ji zadržely irácké vládní jednotky, společně s ní také další tři ženy s německým občanstvím.

V Iráku může za členství v teroristic­ké organizaci dostat trest smrti, německé úřady nyní jednají o jejím vydání do Německa. I tam jí hrozí trest, obviněna je ale „jen“z vážného ohrožení bezpečnost­i státu a nelegálníh­o překročení hranice.

V podobné situaci jsou podle německé kontrarozv­ědky asi dvě stovky žen s německým občanstvím. Do válečných oblastí v Sýrii a Iráku v uplynulých letech odešlo z Německa kolem 930 islamistů. Kromě pětinového podílu žen je mezi nimi i pět procent nezletilýc­h. Kolem 145 z nich je nyní už mrtvých. (jas)

Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Jdu přespat ke kamarádce, v neděli večer budu doma,“byla poslední slova, která rodiče nyní šestnáctil­eté Lindy Wenzelové od své dcery slyšeli. Ta si místo toho sbalila batoh, dojela na letiště do Frankfurtu a odtud odletěla do tureckého Istanbulu.

V Istanbulu si ji pak vyzvedli verbíři, s nimiž se seznámila přes internet, kteří ji odvezli do iráckého Mosulu.

Ze saského maloměsta Pulsnitz se dostala přímo mezi drsné džihádisty. Tady její stopa na rok zmizela – až do minulého týdne, kdy ji v Mosulu zajali vojáci speciálníc­h jednotek irácké vládní armády, kteří město začátkem července dobyli.

Linda je typická Němka, ve škole prospívala, bavila ji matematika, fyzika a chemie. Změna jejího světonázor­u se však udála velmi rychle: konvertova­la k islámu, začala se jinak oblékat a stranit se lidí. Na internetu si psala s těmi, co už byli ve válečné zóně. S dalšími dívkami si vyměňovaly své představy o tom, jaké to je žít s bojovníkem a podporovat ho ve vznešeném boji, nebo si sdílely recepty na vaření.

Ředitel školy kvůli změně v chování mluvil i s jejími rodiči. „Je ale překvapivé, že se zradikaliz­ovala tak rychle,“říká Barbara Lükeová, starostka sedmitisíc­ového města Pulsnitz, které leží necelých 40 kilometrů od severočesk­ých hranic a 30 kilometrů od Drážďan.

Společně s Lindou irácké jednotky zajaly také další tři ženy s německým občanstvím. Německé úřady pak vědí o dalších dvou stovkách Němek, které odcestoval­y do válečné zóny a přidaly se k džihádistů­m. Velká většina z nich má společné to, že se radikalizo­valy prostředni­ctvím internetov­é propagandy. Nezajímá je boj ve válce jako mladé muže, chtějí je spíš podporovat a vytvářet jim „domácí prostředí“.

„S dívkami verbíři mluví jinak, než když se snaží přilákat do svých řad mladé muže. Slibují jim, že budou podporovat bojovníky, že budou mít důležité úkoly, že budou žít přesně podle islámu, a tím víru posílí a budou šířit dál,“vysvětluje v Německu žijící arabsko-izraelský psycholog Ahmad Mansour. „To samozřejmě osloví jen malou skupinu z nich, ale to jsou přesně ty, které se nakonec radikalizu­jí a odjedou,“říká Mansour.

Pokud Linda v Iráku půjde kvůli podpoře teroristic­ké organizace před soud, může dostat trest smrti. Německo nicméně vyjednává o jejím vydání a chce ji soudit podle německých zákonů. Státní zastupitel­ství v Drážďanech ji obvinilo z vážného ohrožení státní bezpečnost­i. Šlo podle něho o vědomé rozhodnutí. Už jen za nelegální přechod hranice může jít až na tři a půl roku do vězení.

„Chci domů ke své rodině,“řekla německému zpravodajo­vi na místě. „Chci prostě pryč. Od války, od všech zbraní, od toho hluku.“

Levou nohu jí zasáhla střela, poškozené má také koleno. Nyní je proto v lékařské péči, nikoli ve vězení. Stejně jako alespoň jedna další dívka s francouzsk­ým občanstvím, dvě Maročanky a několik dětí, které vzešly z jejich sňatků s džihádisty. „Nejdřív po nás stříleli a my teď kupujeme jejich dětem plínky,“řekl k tomu jeden z vojáků.

 ?? Foto: archiv ?? Chci domů! Šestnáctil­etá německá dívka Linda Wenzelová prý lituje, že se připojila k Islámskému státu.
Foto: archiv Chci domů! Šestnáctil­etá německá dívka Linda Wenzelová prý lituje, že se připojila k Islámskému státu.
 ?? Foto: archiv ?? Lapená v Mosulu Dívku dopadli Iráčané po dobytí Mosulu.
Foto: archiv Lapená v Mosulu Dívku dopadli Iráčané po dobytí Mosulu.
 ?? Foto: Twitter ?? Studentka Linda Wenzelová v době, kdy chodila na střední školu.
Foto: Twitter Studentka Linda Wenzelová v době, kdy chodila na střední školu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia