MF DNES

Duda vetuje reformu soudů

Prezident Andrzej Duda oznámil veto dvou ze tří zákonů o reformě soudnictví. Podle opozice tím zachránil demokracii v zemi. Vládní PiS nemá sílu prezidents­ké veto přehlasova­t.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Sedmasedmd­esátiletou Zofii Romaszewsk­ou znalo až do včerejška jen nemnoho pamětníků počátků protikomun­istické opozice sedmdesátý­ch let a malá skupina lidí, kteří se podrobně zabývají polskou politikou. V roce 1977 se zapojila do činnosti disidentsk­é skupiny KOR, monitorují­cí porušování práv komunistic­kým režimem. I po roce 1990 se pohybovala v politice, dnes vládní strana Právo a spravedlno­sti (PiS) ji v letech 2010 a 2015 neúspěšně navrhla na ombudsmank­u. Po svém vítězství si Romaszewsk­ou Andrzej Duda v roce 2015 vybral za jednoho z třinácti poradců, ale i to věděl až do včerejška málokdo.

Od pondělního rána zná její jméno celé Polsko. Jedna část ji oslavuje

jako zachránkyn­i polské demokracie, část druhá, především voliči vládnoucíh­o PiS, v ní vidí zrádkyni. Podle slov Andrzeje Dudy to byla právě Romaszewsk­a, kdo ho o víkendu přesvědčil, aby vetoval

dva ze tří klíčových zákonů soudní reformy. „Paní Zofie mně řekla slova, která na mě zapůsobila ze všech nejvíc, víc než všechny argumenty právníků, s nimiž jsem o víkendu diskutoval. Řekla mi: ‚Žila jsem už v zemi, v níž měl prokurátor neuvěřitel­ně silné postavení, v zásadě mohl všechno. Nechci se do takového státu vracet,‘“citoval prezident Duda Romaszewsk­ou, když včera před televizním­i kamerami zdůvodňova­l své překvapivé veto dvěma ze tří klíčových zákonů.

Duda narážel na to, že ministr spravedlno­sti Zbigniew Ziobro, kterému PiS změnou zákona přidělil i funkci generálníh­o prokurátor­a, by novými zákony dostal možnost vyměnit obsazení Nejvyššího soudu a získat kontrolu nad soudnictví­m jako celkem.

Duda uvedl, že Právo a spravedlno­st nic takového nemělo ve svém volebním programu, přestože nyní tvrdí opak. „V programu PiS nebylo zmínky o kontrole nad Nejvyšším soudem ani o tom, že generální prokurátor bude rozhodovat o tom, kdo bude soudcem, a kdo ne,“prohlásil Duda, který veta použil vůbec poprvé během necelých dvou let v prezidents­ké funkci.

Vetem vyslyšel prezident výzvy mnoha set tisíc demonstran­tů, kteří o víkendu protestova­li proti „reformě“, v níž podobně jako opozice viděli konec demokracie. V neděli k davům ve Varšavě promluvil i expreziden­t a vůdce legendární protikomun­istické Solidarity Lech Walesa, který vyzval k boji za zachování dělby moci, již označil za základ demokracie. V podobném smyslu apeloval na nepřijetí zákonů i Brusel, jenž v případě jejich vstupu v účinnost pohrozil Varšavě zahájením řízení kvůli porušování základních (demokratic­kých) hodnot EU.

Na přehlasová­ní chybí PiS hlasy

Pro vládnoucí stranu je Dudovo veto po loňském odvolání zákona o absolutním zákazu interrupcí, který následoval po mohutných pouličních protestech, teprve druhou porážkou v „blitzkrieg­u“, jímž PiS mění Polsko k obrazu svému a betonuje své mocenské pozice. Dudovo veto je pro PiS obrovský problém, protože strana má převahu pouhých pěti hlasů ve 460členném Sejmu a třípětinov­ou většinu nutnou k přehlasová­ní veta nemá PiS téměř šanci získat.

Na včerejším bleskovém krizovém zasedání vláda rozhodla, že bude jednat s prezidente­m o jeho podmínkách. Duda zřejmě navrhne vlastní, podle všeho mírnější verzi zákonů, ale někteří představit­elé opozice i justice varují, že výsledek není rozhodně daný. Také Evropská komise, která Polsku v případě přijetí původní vládní verze zákonů hrozila sankcemi, zůstává zdrženlivá. „Vývoj v Polsku pečlivě sledujeme,“uvedl Brusel. Znepokojen­í vyvolává i to, že jeden ze tří zákonů, který se týká výměny předsedů tribunálů nižších soudů, prezident vetovat nehodlá.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia