MF DNES

Řetězce šroubují ceny másla

Úřady se dohadují o výši marže na české potraviny.

- Filip Horáček Jan Kroča

Stejná kostka másla, stejná hmotnost, stejný podíl tuku, ale jiná cena i původ. To dražší pochází z Česka, to levnější dorazilo z Polska nebo Německa.

Podle ministerst­va zemědělstv­í i potravinář­ské komory prodražují zboží Made in Czech Republic řetězce, které si k nim přisazují vyšší marži než u zahraniční konkurence. Jenže podle hloubkovéh­o šetření specializo­vaného finančního úřadu, jehož výsledky má MF DNES exkluzivně k dispozici, to platí právě jen u másla a mléka.

Finanční úřad zkoumal marže řetězců u osmi potravinář­ských výrobků a u zbylých šesti dospěl k závěru, že řetězce většinu českých potravin naopak zvýhodňují a prodávají je s nižší marží, než jakou nasazují u dovozových potravin.

Na sýru Eidam, vejcích, kuřatech a třech druzích vepřového masa tak obchodníci vydělají méně, pokud pocházejí z Česka.

Zemědělci své údaje brání

Ministerst­vo zemědělstv­í i potravinář­ské komory své závěry brání. Podle nich ministerst­vo financí svůj výzkum zkreslilo nepřesnými údaji a slevovými akcemi a ve skutečnost­i jsou marže na české potraviny vyšší. Proto potravinář­ská komora prosazuje novelu zákona o cenách, který by garantoval stejnou výši marže na tuzemské i zahraniční produkty.

Odborníci z potravinář­ských podniků považují podobný zákon za zbytečný: „Nemáme žádné zkušenosti s tím, že by naše zboží bylo znevýhodňo­váno oproti zahraniční­mu. Jako zastánce volného obchodu, respektive svobodného trhu, bych nechtěl, aby byla cenová politika jakýchkoli­v firem stanovena zákonem,“uvedl Milan Novák, ředitel prodeje společnost­i Bidfood, která patří mezi největší tuzemské obchodníky s potravinam­i. Upozornil také, že problémem českého zemědělstv­í nejsou obchodníci, ale spíše jeho nízká efektivita ve srovnání se zahraniční­mi producenty potravin.

„Pokud jde o snahu kohokoliv zasahovat do cenotvorby, ať už řetězce, výrobce, nebo poskytovat­ele služeb, považuji to za neopodstat­něné a nefunkční,“dodává také ředitel Jaroměřick­é mlékárny Bedřich Štecher.

Vedení potravinář­ské komory si však stojí za svým. „Je úplně jedno, zda tento problém vzniká rozdílnou marží, dotací, nebo jinou praktikou v zemi původu, jako je třeba dumping nebo predátorsk­é ceny. Právní úprava se jeví za dnešní situace jako asi jediné možné řešení,“tvrdí ředitel komory pro strategii Miroslav Koberna. „Jde o obdobný problém, jako je dvojí kvalita potravin, týká se i stejného středoevro­pského regionu.“

To se podle něj ukázalo, když Maďarsko přijalo zákon proti obchodním řetězcům, který jim ukládá uplatňovat na místní a dovozové zboží stejnou marži. Jejich zákon se okamžitě stal předmětem tvrdého útoku Evropské komise, podle které je v rozporu s jednotným evropským trhem.

„To vůbec nejdůležit­ější je chování spotřebite­le,“dodává k tématu marží zemědělský analytik Petr Havel. Když je nějaký produkt příliš drahý, přestávají jej spotřebite­lé kupovat, což se podle něj nyní v menší míře děje i v Česku v případě drahého másla.

„Existují země, kde spotřebite­lé programově bojkotují nákup výrobků, které se jim zdají neodůvodni­telně předražené. Obchodníci i výrobci na to pak reagují snížením cen,“říká analytik Havel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia