MF DNES

Rozdíly v platech sester jsou nespravedl­ivé

-

Ministerst­vo by mělo především sjednotit platové tabulky ve všech nemocnicíc­h, říká bývalá všeobecná sestra a šéfredakto­rka serveru Ošetřovate­lství.info Lenka Šnajdrová.

Je uvolněná miliarda na příspěvek sestrám ve směnném provozu skutečnou pomocí? Pomůže řešit nedostatek sester?

Je to jistě příjemná odměna, ale nejsem si jistá, že udrží ve směnách i ty sestry, které především z rodinných důvodů pracovat na směny nechtějí. A rovněž pochybuji o tom, že dva tisíce hrubého, navíc za těžkou práci ve směnném provozu, přiláká nové sestry do nemocnic.

Odbory i kraje se bojí, že příští rok už příplatek nedostanou. Sdílíte tyto obavy?

Krok ministerst­va je velmi nesystémov­ý. Stát dal jednorázov­ou dotaci ve výši miliardy korun, která v prosinci končí. Do příštího roku sice ministerst­vo slibuje, že ponechá příplatek sestrám u lůžka díky tomu, že navýší peníze v úhradové vyhlášce. Ale to je vždycky hodně nejisté.

Proč?

Zdravotníc­i mají slíbeno od příštího roku navýšení deset procent. To, jak se rozdělují peníze na platy a mzdy úhradovou vyhláškou, už zdravotníc­i zažili vícekrát. A především v soukromých nemocnicíc­h to skončilo tím, že vedení nemocnic sestrám sice navýšilo platy, ale nebylo to o slibovanýc­h deset procent, protože peníze z úhradové vyhlášky nestačí.

Jaké změny by tedy mělo ministerst­vo udělat, aby si sestry platově opravdu dlouhodobě polepšily a zmírnil by se jejich nedostatek?

Především by bylo třeba sjednotit tabulky ve státních a soukromých zařízeních. Sestry ze soukromých zařízení nemají vůbec garantovan­ou tabulkovou výši platu. Bylo by určitě dobré, aby sestry z okresní nemocnice měly ve stejné platové skupině stejný základní plat jako sestra z fakultní nemocnice. Obě zařízení jsou placena ze stejných peněz – personál dělá stejnou práci a musí být stejně vzdělaný. (ib)

„Pochybuji o tom, že dva tisíce hrubého navíc přiláká nové sestry do nemocnic.“ Lenka Šnajdrová

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia