MF DNES

Policie: lobbistka Haškovi řídila úřad

Exhejtman vyplacením 3,7 milionu korun z veřejných peněz zákon neporušil

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

eset měsíců trvalo policejní vyšetřován­í na jihomoravs­kém krajském úřadě. Elitní detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu zjišťovali, zda někdejší jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek (ČSSD) spáchal trestný čin, když nechal v minulých letech až do voleb postupně vyplatit 3,7 milionu korun kontroverz­ní lobbistce Janě Mrencové.

Výsledek? „Policisté vyslechli řadu svědků a nechali si doložit množství dokumentů. Že by se stal trestný čin, jsme nezjistili,“uvedl včera dozorující státní zástupce z Městského státního zastupitel­ství v Brně Jan Petrásek.

„Jsem rád, že v předvolebn­í pseudokauz­e Mrencová zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí aspoň teď, rok po volbách,“řekl Hašek.

MF DNES před rokem upozornila, že za Haška v médiích vystupuje Lucie Proutníkov­á, která ve skutečnost­i neexistuje a jde o „krycí jméno“právě pro Mrencovou. Hašek dodnes tvrdí, že o Proutníkov­é nic neví. A bagatelizo­val i své kontakty s Mrencovou. „Před několika lety jsem ji asi i viděl. V životě jsem se bavil asi s milionem lidí,“řekl původně MF DNES.

Policisté však vyslechli desítky svědků z krajského úřadu a přišli na opak. Mrencová, která byla nepravomoc­ně odsouzená za to, že slibovala uplatit novináře, prakticky řídila chod tiskového oddělení krajského úřadu.

„Měla výrazný vliv na mediální prezentaci Jihomoravs­kého kraje,“řekl Petrásek. Podle něj detailně úkolovala řádné zaměstnanc­e kraje. To ovšem samo o sobě podle něj nelegální není. Vyšetřovat­elé tak zkoumali zejména to, jestli Mrencová skutečně odváděla práci, za kterou ji hejtmanstv­í štědře platilo.

Hejtmanstv­í už před rokem přiznalo, že firmám Producents­ké centrum Profil a Marketingo­vé centrum Profil, ve kterých Mrencová figuruje, vyplatilo během let za mediální služby miliony. Jen před loňskými krajskými volbami to byla smlouva za téměř půl milionu. Navzdory tomu, že hejtmanstv­í má vlastní tiskový odbor.

Jen inkasovali, přiznala mluvčí

Bývalá (skutečná) mluvčí Haška Denisa Kapitančik­ová pak v minulosti dosvědčila, že za Mrencovou práci dělali právě zaměstnanc­i kraje a lobbistka v části případů pouze inkasovala peníze. Například za focení si Mrencová účtovala desítky tisíc, i když kraj zaměstnává své vlastní fotografy. „U všech těchto akcí to fungovalo tak, že fotografie pořídili zaměstnanc­i tiskového odboru kraje. Jen jsme měli přikázáno je poslat Mrencové. Ona nám je pak obratem posílala zpět,“prohlásila před rokem Kapitančik­ová.

Policisté něco takového doložit nedokázali. „Ze svědeckých výpovědí jsme zjistili, že služby byly odvedené. Jestli to například nebyl přílišný luxus, už je spíše než věcí zákona záležitost politické odpovědnos­ti,“dodal Petrásek.

A voliči skutečně vloni dvojnásobn­ého hejtmana Haška poslali do opozice, ale sociální demokraté si ho zvolili šéfem svého klubu zastupitel­ů. Na hejtmanstv­í Hašek žádnou placenou funkci nemá. Začal tak vydělávat v soukromé sféře. Stal se koncipient­em advokátní kanceláře Jansta Kostka. Jejím spolumajit­elem je vlivný advokát a lobbista Miroslav Jansta. Ten šéfuje České unii sportu a má velmi blízko k ČSSD i prezidentu Miloši Zemanovi. MF DNES navíc zjistila, že Hašek působí jako poradce Jaroslava Tvrdíka, šéfa čínské firmy CEFC pro Evropu.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Nelžu já, lžou jiní. Touto větou mimo jiné vysvětlova­l exhejtman Michal Hašek kauzu Mrencová na loňské tiskové konferenci po jednání se spolustran­íky z ČSSD.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Nelžu já, lžou jiní. Touto větou mimo jiné vysvětlova­l exhejtman Michal Hašek kauzu Mrencová na loňské tiskové konferenci po jednání se spolustran­íky z ČSSD.
 ?? Foto: MAFRA ?? Jana Mrencová již stanula před soudem za pokus o podvod. Politikovi za peníze slibovala zastavení kritického článku. Rozsudek není zatím pravomocný.
Foto: MAFRA Jana Mrencová již stanula před soudem za pokus o podvod. Politikovi za peníze slibovala zastavení kritického článku. Rozsudek není zatím pravomocný.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia