MF DNES

Odškodnění za kauzu Rumburk? Milion korun

-

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová (na snímku), která strávila 429 dní ve vazbě kvůli obvinění z vražd šesti pacientů, dostane odškodnění. Ministerst­vo spravedlno­sti jí však přiznalo zhruba jen čtvrtinu toho, co žádala. Marešová se svou advokátkou nyní zvažuje, že zbytek bude vymáhat žalobou.

Zítra to bude přesně rok, kdy ji vrchní soud definitivn­ě osvobodil. A včera ministerst­vo spravedlno­sti oznámilo, že uznalo její žádost o kompenzaci. „O odškodnění paní Věry Marešové jsme rozhodli a jejímu požadavku jsme vyhověli částečně,“sdělila mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á.

Marešová původně chtěla čtyři miliony korun. Dva miliony za újmu na zdraví a ztížené společensk­é uplatnění, dalších 650 tisíc korun za vazbu, ostatní částky se týkaly ušlé nemocenské, nákladů soudního řízení, ochrany osobnosti a proplacení penále, které dostala kvůli nesplácení úvěrů.

Jakou částku nakonec ministerst­vo přiznalo, Schejbalov­á včera nechtěla sdělit s tím, že by to bylo neetické. Podle informací MF DNES je to zhruba milion korun. „Klientka je ráda, že dostala odškodnění a že se jí ministerst­vo hluboce omluvilo za neoprávněn­é stíhání,“uvedla advokátka Marešové Iva Jónová. Nicméně bude chtít s ministerst­vem dále jednat a vymoci peníze, které její klientce nepřiznalo. Zvažuje, že k tomu využije žalobu, kterou již stejně podala na stát kvůli tomu, že ministerst­vo spravedlno­sti nerozhodlo o odškodnění v termínu. Ten totiž uplynul už 16. července.

Začátek kauzy se datuje do června 2014, kdy v nemocnici v Rumburku zemřela 72letá pacientka na selhání srdce, přestože srdečními komplikace­mi netrpěla. Rozbor krve ukázal, že měla v těle vysokou dávku draslíku. Podle znaleckého posudku ho ženě musel někdo píchnout do žíly. Podezření padlo na Marešovou. Ta byla viněna i z dalších úmrtí. Na základě následujíc­ích posudků ji ale soud loni zprostil viny.—

Artur Janoušek

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia