MF DNES

Blob se vrací do hry. Za dvacet let může v Praze stát

- — Benedikt Lederer

Projekt knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického nemusí skončit definitivn­ě v koši. Stavba přezdívaná blob nebo chobotnice by mohla v hlavním městě přece jen stát. Šanci dostane zhruba za 20 let.

Národní knihovna (NK) od roku 2010 rekonstruu­je své hlavní sídlo – Klementinu­m, čímž se má zvětšit kapacita knih, které instituce pojme. Celkem by se do depozitáře mělo vejít až 11 milionů svazků. V roce 2034 by však už mohla být knihovna plně obsazena díly. „V budoucnu bychom uvítali projekt nové budovy Národní knihovny,“říká nový ředitel NK Martin Kocanda s tím, že i nadále by měla být knihovna v Klementinu. Kromě toho, že nejpozději za 20 let budou kapacity depozitáře zcela vyčerpány, hrají pro nový objekt knihovny i další okolnosti. Řada knih je uložených v hostivařsk­ém depozitáři, odkud jejich převoz do centra metropole trvá zhruba 45 minut. Denně se uskuteční dva převozy knih. Ročně se takto přemístí 300 tisíc spisů. S novou budovou by nebylo převážení děl natolik zdlouhavé a netýkalo by se tolika svazků.

A právě znovuožive­ní myšlenky na výstavbu nové budovy NK vrací do hry návrh architekta Kaplického, který před deseti lety zvítězil v mezinárodn­í architekto­nické soutěži na nové sídlo knihovny. „Jsem připravena jako majitelka autorských práv věnovat republice projekt zdarma. Takový dar se neodmítá,“tvrdí vdova po architekto­vi a pražská zastupitel­ka za ANO Eliška Kaplický Fuchsová.

Nadále je podle ní možné vybudovat stavbu přezdívano­u blob na Letné, která byla v minulosti pro budovu vybrána. Že by mohla mít NK o nabídku od Kaplické Fuchsové zájem, není vyloučené. „Vše je ve stadiu úvah. Nerad bych předjímal rozhodnutí,“popisuje Kocanda.

Kdyby Praha skutečně projekt chobotnice

Nový ředitel Národní knihovny by uvítal další objekt pro uložení svazků. Vdova po architekto­vi Kaplickém nabízí projekt chobotnice

oprášila, vhodnou lokalitu pro ni by měl vybrat Institut plánování a rozvoje hlavního města. Ten zatím nechce uvést, kde by knihovna mohla stát. Místem se bude zabývat ve chvíli, kdy to dostane za úkol. „Jakmile se shodneme na lokalitě, doporučuje­me vypsat novou architekto­nickou soutěž, která vezme v potaz nové podmínky,“uvádí mluvčí institutu Marek Vácha.

To by mohlo šance blobu paradoxně ohrozit. Pro novou soutěž je totiž institut i proto, že v roce 2015 dovolací soud rozhodl, že vítězný návrh Kaplického nesplnil soutěžní podmínky, a měl tak být vyřazen.

 ??  ?? Takto měla vypadat Národní knihovna podle architekta Jana Kaplického.
Takto měla vypadat Národní knihovna podle architekta Jana Kaplického.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia