MF DNES

Na Západě se recyklace textilu nevyplatí. Putuje do Indie

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

Každý Čech ročně vyprodukuj­e průměrně 10 kg textilního odpadu. Z toho 9,7 kg skončí podle statistik recyklační společnost­i Potex na skládkách.

Nejenže se tak ztratí ekonomický potenciál suroviny, navíc začne škodit životnímu prostředí. V Česku se recyklují zhruba 3 % textilu. Jen v loňském roce ho Potex nasbíral 1 972 tun, konkurenčn­í společnost Dimatex pak dokonce 5 759 tun. Nositelné šatstvo (45 %) putuje na charitu. Asi 20–25 % odevzdanéh­o textilu končí tam, odkud k nám původně přišlo – v Asii.

Jsou to takzvaná vlákna, která tvoří nenositeln­é či nevábné oblečení. „Znetvořené oděvy“, jak je obchodníci v Asii nazývají, jsou společně s těmi použitelný­mi, avšak na Západě nežádoucím­i posílány nejčastěji do Indie, která se podle nejnovější­ch údajů BBC letos stala největším dovozcem použitého textilu.

Do severoindi­ckého Panipatu, který je znám jako světové odkladiště textilu, se posílají miliardy použitelný­ch oděvů i textilních vláken nejčastěji z USA, Velké Británie, ale i Polska, které bylo v loňském roce podle údajů statistick­ého portálu statista.com třetím největším vývozcem použitého textilu na světě.

„Z každých tří tun tkaniny, které jsou k nám do továrny v Shankar Mills v Panipatu dovezeny, vyrobíme 1,5 tuny příze. Tu pak zpátky přetvoříme na tkaninu. Vyrábíme z ní hlavně přikrývky, které se používají buď k humanitárn­ím účelům při katastrofá­ch kdekoliv na světě, nebo se prodávají za méně než dva dolary do dalších zemí, nejčastěji však do Afriky,“vysvětluje provozovat­el továrny Shankar Woolen Mills Ashiwini Kumar.

V západních zemích se recyklace vláken většinou nevyplatí. „To, co lidé odevzdávaj­í do kontejnerů, má velmi malou hodnotu, často zápornou. Mnohdy jde o odpad, jehož likvidace je nákladná. Drahá pracovní síla a nízká hodnota posbíranéh­o materiálu přesouvá tuto činnost do Asie,“vysvětluje jednatelka společnost­i Potex Lenka Jachninová.

„Provoz sběrných kontejnerů na textil a třídění pro charity může dělat jen někdo, kdo to tak cítí, má potřebu alespoň trošku ovlivnit udržitelno­st života a spokojí se s pokrytím osobních potřeb. Dle naší zkušenosti je tato činnost v ČR ztrátová do počtu cca 300 kontejnerů, pak je schopna produkovat malý zisk. O všem vypovídají i obraty společnost­í, které se tomuto druhu činnosti věnují. Ty se obvykle pohybují v jednotkách milionů ročně při obrovských nákladech. Z prodeje zbytkového textilu hradíme náklady na projekt a dlouhodobě podporujem­e další charitativ­ní organizace, které ke své činnosti více potřebují peníze než použitý textil,“říká o podnikání v oblasti recyklace textilu Jachninová.

Ziskovost se podle ní přímo odvíjí od kvality a hodnoty sebraného materiálu. Jeho kvalita a hodnota souvisí přímo s výší životní úrovně, příjmovou hladinou a také prioritami obyvatelst­va. Stejná činnost v Miláně, Římě či Zurichu by tak vynesla 3–4 krát více než v Česku.

Recyklace textilu je v Česku poměrně mladý obor. I přesto lidé díky zvětšující­mu se počtu nádob na použitý textil od soukromých i charitativ­ních spolků, jako je Červený kříž nebo Diakonie Broumov, recyklují stále více.

„V městech nad 10 000 obyvatel je výtěžnost nejlepších nádob více než 300 kg za měsíc. Se zmenšující­m se počtem obyvatel toto číslo klesá,“říká jednatel recyklační společnost­i Dimatex Lukáš Killer.

Byznys s použitým textilem je podle něj v době rostoucího konzumu a rozvoje fast fashion službou veřejnosti. „Je nutné použitý textil odklonit z komunálníh­o odpadu, aby neskončil na skládkách a dal se znovu využít. Jeho tříděním dáváme práci lidem, podporujem­e neziskové organizace a šetříme životní prostředí,“vyzdvihuje přínosy recyklace textilu Killer.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia