MF DNES

Al-Káida ovládla celou syrskou provincii Idlíb

-

Milan Vodička redaktor MF DNES

Místo, kde se odehraje další velká bitva syrské občanské války, se jmenuje Idlíb.

Jedna tam právě skončila, ale byla to jen řežba uvnitř džihádisti­ckého tábora.

Šlo o to, kdo ovládne celou idlíbskou provincii, kde žijí dva miliony lidí, takže jde o jedno z posledních velkých souvislých území v zalidněné části Sýrie, které nemá pod kontrolou vláda Bašára Asada.

Nyní ho naopak ovládá bývalá pobočka al-Káidy, která se původně jmenovala Fronta an-Nusrá, teď si říká Džabhat Fatah aš-Šám čili Fronta dobytí Sýrie.

V největším bratrovraž­edném boji mezi džihádisty, jaký Sýrie od začátku občanské války zažila, právě Fronta dobytí Sýrie porazila Ahrár aš-Šám, což znamená něco jako Islámské hnutí svobodných mužů Levanty.

Oficiálně se sice uvádí, že oba rivalové, kteří chtějí totéž – Islámský stát a šaríu, se dohodli, ale bratrské dohodě předcházel­a jatka.

A decimace poražených, kteří po stovkách přebíhali na stranu bývalé filiálky al-Káidy, předávali jí zbraně a sklady munice.

Znamená to, že v boji radikálů o kontrolu nad provincií zvítězili ti o chlup více fanatičtí. Poražení nejsou žádní beránci, jsou stejně zarytí jako vítězové, ale v poslední době dávali najevo náznaky, že jejich zápal poněkud vychladl. To se projevilo například tím, že vlajku se symboly islámu nahradili syrskou trikolorou. Tento nedostatek ideologick­é čistoty rozlítil někdejší pobočku al-Káidy tak, že vypukla vnitřní válka.

Byla velmi výmluvná: zatímco na většině syrských bojišť se situace uklidňoval­a, největší bitvu mezi sebou vedli zástupci opozice. Zahynulo skoro sto osob. Idlíb je jedno velké útočiště, kam se stahují poražení džihádisté vytlačovan­í z jiných bojišť. Dorazili sem i ti, kteří bojovali v Aleppu a z propagandi­stických důvodů byli strkáni pod pláštěnku umírněné opozice. Problém je, že z Idlíbu už není kam utéct, protože je celý obklíčen vládními vojsky a na severu je turecká hranice. Ta se nyní uzavřela: Turci podporoval­i poražené, s vítězi však nechtějí nic mít.

Politické řešení je nereálné, a tak bude syrská vláda kvůli scelení území jednou muset zahájit bitvu o toto území. Obyvatelé Idlíbu se podle agenturníc­h zpráv bojí ruských a syrských náletů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia