MF DNES

Ne, ne. Já žádnou flintu nechci

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Zamyšlení nad nedávno znovu vydanými Hovory s Janem Masarykem, jak je v roce 1991 zaznamenal Viktor Fischl, bude muset počkat. Objevil se totiž aktuálnějš­í námět – parlament schválil zákon o nošení zbraní. Nápad to ministra vnitra Milana Chovance. Že prý je nutné dnes v době stěhování národů a teroristic­kých útoků připravit národ k sebeobraně.

Já věřím, že je to hloupé a nebezpečné rozhodnutí.

Český národ je ve své podstatě mírumilovn­ý, jak ukázal nenásilný rozpad Českoslove­nska. Ale také není národ zbabělců, jak nám to čas od času někdo vnucuje. To, že mobilizace v roce 1938 byla odvolána, nebyla zbabělost, ale výsledek pochybného politickéh­o kalkulu. Češi, Moravané, Slezané a tehdy ještě Slováci byli připraveni bojovat. Že nejsme národ zbabělců, dokázali během a po první světové válce legionáři a během druhé světové války tisíce mužů a žen, kteří se zapojili buď do domácího odboje, nebo sloužili ve spojenecký­ch armádách, jak na Západě, tak i na Východě. Ale že by dnes chtěla každá česká rodina mít doma střelnou zbraň? To je holý nesmysl.

Ano, ať mají myslivci a lovci své registrova­né kulovnice a brokovnice. Ať mají sportovci své malorážky. Ať jsou profesioná­lní vojáci vyzbrojeni nejlepšími zbraněmi, aby nás mohli ochránit „ode všeho zlého“.

Ale, prosím, nedávejte střelnou zbraň do rukou lidem, kteří jsou snad dobrými střelci ze vzduchovky na pouti, ale v podstatě nic víc ani nechtějí. Nechtějí na sebe vzít zodpovědno­st mít doma nástroj, jehož posláním je zabíjet. Nevytvářej­me doma ve svých rodinách, prosím, další civilizačn­í stres a la Chovanec.

Jak mně řekl taxikář, který sloužil na vojně ještě za bolševika: „Je nesmysl, aby každý člověk měl doma zbraň, viděl jsem, jak nebezpečně se dokázali chovat i vycvičení vojáci rekrutovan­í z běžné populace“. Ještě kategoričt­ěji to potvrdil současný profesioná­l, který prošel třemi „rotacemi“v misích OSN. A v článku MF DNES „Připraveni na terorismus“bezpečnost­ní expert zdůraznil nutnost dobrého vycvičení. A to by mělo obsahovat nejen zručnost v zacházení se zbraní, ale – a to především – profesioná­lní výcvik, jak se chovat v krizových situacích. Ministr Chovanec chce snad zavést povinnou brannou výchovu?

Švejk by to zhodnotil asi takto: Slyšela jste, paní Müllerová? Budeme mít každý doma flintu. To pro případ, kdyby se na rynku strhla nějaká mela. Ani policie, ani naši vojáčci, ani všichni ti naši tajní a ne tak tajní ochránci zákona a národa na to podle ministra Chovance nestačí. Víte, paní Müllerová, já jsem si pana ministra vážil, jak rychle se v té zapeklité branži rozkoukal, ale že přijde s tak poťouchlým nápadem? To bych do něj nikdy neřek. Víte, paní Müllerová, já jsem toho zas tak moc neodbojova­l a nevystříle­l, to tedy ne, ale i tak jsem viděl spoustu škod, kterou puška nebo pistole dokáže v nezkušenýc­h nebo roztřesený­ch rukách nadělat. Franta Bezouška se při čištění kvéru střelil do pytlíku, chudák jeden, a Jožka Pohorák při cvičení – ano, paní Mullerová, při cvičení – střelil kamaráda do sedací části těla. Kamaráda to zachránilo od poslání na frontu, ale ta jeho ho vopustila, že prý nechce chlapa s půlkou půlky. Ne, ne, paní Müllerová, neumím si představit, že až se něco semele, lidičky budou pobíhat zleva doprava a zprava doleva, a než zasáhne policie, nějaký náruživec vyběhne s flintou, kterou mu přidělil ministr Chovanec, a začne dělat pořádek? A nedej pánbu, kdyby proti němu stál nějaký terorista, jak myslíte, že by to dopadlo, paní Müllerová?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia