MF DNES

Koalice se nejlépe tvoří proti Goliášovi

-

Jiří Němec vyučuje ústavní a správní právo na VŠ

Koalice vytvořená na jaře KDU–ČSL a STAN narazila na zákonem požadovaný­ch 10 procent pro vstup do Sněmovny a lidovci se ji rozhodli ukončit. Před Starosty je teď volba, zda jít do voleb sami, či na stranické kandidátce lidovců.

S koalicemi je to v českém politickém prostředí složité a problémů existuje hned několik. První je dán již volebním zákonem, který po dvojkoalic­i požaduje nikoliv standardní­ch 5 procent, ale dvojnásobe­k, po trojkoalic­i 15 procent, až maximálně 20 procent pro čtyřkoalic­i. Je to spravedliv­é? Nevím, ale zákon je zákon.

Také neplatí, že by koalice dvou stran automatick­y dostala nejméně aritmetick­ý součet hlasů, který by strany získaly, kdyby kandidoval­y samostatně. Efekt může být obrácený: voliči nemusí vyhovovat, že je jeho strana v koalici s jinou partají, a tak ji nebude volit.

Navíc existuje problém s lídrem. Politika se u nás hodně personifik­ovala, Babiš a jeho ANO je zářným příkladem. Když lidé volí ANO, volí prostě Babiše, ač bude na kandidátce jen ve středních Čechách. O program jde až v druhé, nebo spíš v další řadě. A v případě koalice je lídrem (pakliže se nejde cestou dvojice lídrů) předseda jedné ze stran. Ten za ni vystupuje navenek, a to vše budou muset skalní voliči druhé strany „skousnout“. Najít průnik programů tak komplikova­né není, koalice by se s mírnou nadsázkou dala na průniku programů postavit skoro s každým. Ale ono je to jedno. Volební programy nejsou, bohužel, tím hlavním, podle čeho se občan ve volební místnosti rozhoduje.

Koalice může přinést i problémy při sestavován­í kandidátek, o ty se totiž vedou války i uvnitř jednotlivý­ch stran. Musíte se dohodnout s partnerem o volitelnýc­h místech, kterých je především v malých volebních krajích málo. Koalice většinou navenek deklaruje schopnost se dohodnout o programu a o kandidátká­ch, což má přesvědčit voliče, že se dokáže dohodnout i na vládní koalici po volbách. Ale je tohle zrovna to, co voliče oslovuje při rozhodován­í, komu dát hlas? Vůbec si tím nejsem jist.

Koalice může být úspěšná spíše tehdy, když je důvodem jejího vzniku ostré vyhranění se vůči silnému politickém­u konkurento­vi. Něco jako vícero Davidů proti velkému Goliášovi. Jako se to před dvaceti lety povedlo Čtyřkoalic­i, která vznikla proto, aby čelila tehdy dominantní­m ODS a ČSSD. Ve volbách do Senátu v roce 2000 získala 17 z 27 křesel, ale za pár let skončila. Pro vnitřní rozpory. Úspěch však tehdy zaznamenal­a výrazný. Podle mě především kvůli negativním­u vymezení. Koalice je prostě nejednoduc­hým manželství­m založeným z rozumu a bez lásky. A v českém politickém a volebním systému to má objektivně těžké. Nejlépe je podle mě vyzkoušet svoji volební sílu každý sám za sebe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia