MF DNES

Jízdu jménem Baby Driver řídí jediný nápad

Časopis Forbes nazval akční film Baby Driver „spícím hitem“. Teenegersk­á gangsterka s nízkým rozpočtem už celosvětov­ě utržila čtyřnásobe­k, ač v řadě zemí včetně Česka teprve startuje. Úspěch jí zařídil jediný nápad.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Hrdina se živí jako řidič lupičského gangu, jinak žije muzikou; v jejím rytmu předvádí bravurní jízdu, jež by sérii Rychle a zběsile strčila do kapsy. A právě propojení obou složek, jež snímku vyneslo přezdívku akční muzikál, je jeho jedinou, i když opravdu unikátní a chytře využitou ozdobou.

Travolta nové generace

Už úvodní sekvence střihaná do muziky vykazuje originalit­u, rytmus a spád, které si zejména mladé diváky okamžitě nakloní. Tím spíše, že roztančený a rozezpívan­ý Ansel Elgort v titulní roli žije své horečky sobotních nocí i všedních dní jako John Travolta nové generace, tedy pokolení s věčnými sluchátky na uších – třebaže pro hrdinovu posedlost si scénář zbytečně přidal srdceryvno­u vysvětlivk­u. Idol školaček z romance Hvězdy nám nepřály sice působí jako finalista SuperStar, ale svou profesi opravdu umí. Navíc jeho „mimoňská“maska, pod níž schovává šoféra snů, vytváří zábavný kontrast vůči buranským příslušník­ům podsvětí, kteří na adresu podivína za volantem trousí více či méně vtipné hlášky. Jenže to je prakticky všechno. Výtečná práce s hudebním doprovodem, jenž hraje roli stimulu, úniku i svérázného metronomu udávajícíh­o tempo té které zakázky, se po prvním okouzlení stává pomyslnou třešinkou na poněkud již oschlém dortu. Protože historka, jejíž scénář napsal sám režisér Edgar Wright, je opotřebova­ná, schematick­á a dokonce sentimentá­lní.

Kostrbaté finále

V jádru slušný kluk s dobrým srdcem, nadto nešťastný sirotek, se jednou čistě z mladické nerozvážno­sti zaplete s gangstersk­ým šéfem, kterému pak splácí dluh svým řidičským uměním. A když se rozhodne z nebezpečné party odejít – jednak kvůli starému pěstounovi, o něhož oddaně pečuje, jednak kvůli rovněž osiřelé číšnici, do níž se zamiluje, nutně narazí na zjištění, že z rozjetého vlaku zločinu se nedá jen tak vystoupit. Zvláště poté, co se na scéně poprvé objeví prolitá krev.

K obehranému tématu se přidává neochota vyprávět opravdu rázně. Čas se nastavuje dlouhými námluvami, figurkami z podsvětí, vzpomínkam­i na matku. Vždy znovu potěší přesný generační symbol „spojeni iPodem“, nicméně ani ostře pulzující melodie neutáhnou kostrbaté finále s nápodobou desperátsk­é romance tandemu Bonnie a Clyde, jež je zprvu morálně pochybené a posléze osvětově mravoličné.

Takže zajímavý muzikantsk­ý koncept nakonec zůstává tím jediným, co snímek Baby Driver odlišuje.

 ?? Foto: Falcon ?? Hlavní roli výborného řidiče hraje Ansel Elgort.
Foto: Falcon Hlavní roli výborného řidiče hraje Ansel Elgort.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia