MF DNES

Klidně budu za píseň v rádiu platit, tvrdí Harich

Slovenský zpěvák Martin Harich vydá začátkem září desku Mapy. Část nahrávky vznikla i na pláži.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Prvním singlem z desky se stala skladba Marilyn Monroe, v níž Harich odhalil novou tvář. „Zajímavé je, že na Slovensku ji rádia hrají a v Česku spíš ne,“říká zpěvák.

Jaký efekt má, když vaši písničku rádia pouští?

Samozřejmě to vydělává peníze, ale to je pro mě okrajová věc. Kdyby ji dramaturg rádia zařadil a chtěl po mně, ať mu posílám vše, co přijde od autorského svazu, tak to udělám a ještě mu přidám. Protože hlavně je to promo – lidé si pak tu písničku zpívají i na koncertech.

Co je pravdy na tom, že Marilyn byla nahraná na jednom z vašich výletů za buskingem?

Refrén vznikl v dubnu v karavanu s výhledem na Baltské moře. Tam mě to chytlo, vybalil jsem si svoje mobilní studio a v absolutně nestudiový­ch podmínkách jsem pořídil tuhle nahrávku. S producente­m Lukášem Chromkem jsme potom zkoušeli nejdražší mikrofony, ale ukázalo se, že nahrávka z karavanu je prostě nejlepší.

Jaká je spolupráce s Chromkem?

Jsme dva kohouti na jednom smetišti. Oba jsme trochu uzavření chlapci, takže místo hádek spolu nemluvíme. Což je snad horší, než kdybychom na sebe vyběhli se sekerami – vím, že děláš blbost, ale nechám tě v tom vykoupat. Takhle vznikají docela nosné nápady, ve kterých je něco ze mne a něco z něj. Ale ten proces je docela psychicky náročný.

Kdo na desce hraje?

Vsadil jsem na živou rytmiku, bicí natáčel Roman Vícha a basu Jakub Vejnar. A od těchhle dvou skvělých muzikantů se to odvíjelo. Většinu kytar nahrál Lukáš. Když jsme si pustili jeho a moji stopu, tak jsem při vší sobeckosti musel vybrat tu jeho. V Marilyn například zpívá Sima Martausová, na Slovensku velká nová hvězda, která tam skvěle sedla.

Bude celá deska znít jako Marilyn?

Určitě bude přímočařej­ší než EP Pátrám, které jsem záměrně udělal spíš přemýšlivé. Říkám tomu večerní deska. Mapy budou odlehčené, ne tolik do hloubky. Marilyn Monroe desku reprezentu­je jen jemně, celkem tam bude patnáct skladeb. Vybírali jsme asi z pětačtyřic­eti.

To není málo. Ani ten výběr, ani ten konečný počet...

Ano, a původně jsme jich tam měli mít devatenáct, postupně jsme ubírali a asi to skončí na těch patnácti. Protože když jsem jako malý poslouchal desky, tak neměly deset tracků! A i když chápu, že tolik písní už dneska nikdo najednou neuposlouc­há, chtěl jsem jednou „naložit“a vydat pořádné album.

Co bude s nepoužitým­i skladbami? Spadly pod stůl navždy?

Některé ano a na jiných už teď pracuju, ty písničky se průběžně vyvíjejí a posouvají.

 ?? Foto: Archiv M. Haricha ?? Nezvyklá nahrávka Píseň Marilyn Monroe nahrál Martin Harich v karavanu s výhledem na Baltské moře.
Foto: Archiv M. Haricha Nezvyklá nahrávka Píseň Marilyn Monroe nahrál Martin Harich v karavanu s výhledem na Baltské moře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia