MF DNES

Jak hodnotíte pizzy, které jste ochutnali?

- — Martina Patočková

Čerstvé pizzy chutnaly lépe, ale ne o moc

Kromě měření byla součástí našeho testu i malá ochutnávka, které se zúčastnili tři odborníci a devět laiků. Podle očekávání čerstvé pizzy zvítězily, ale porážka mrazených nebyla nijak drtivá. Když vezmeme průměr, tak čerstvé pizzy by získaly známku 2,4, mrazené 3,1.

„Čerstvá pizza je samozřejmě chutnější než mrazená, ale rozdíl není příliš velký,“potvrzuje publicista Vladimír Poštulka, který se ochutnávky také zúčastnil.

„Kdybych srovnával mrazené a čerstvé, tak v půlce případů by vyhrály čerstvé a v půlce mrazené,“přidává se Jiří Eichner, bývalý kuchař. Za největší prohřešky odborníci, ale i laici považovali kvalitu použitých surovin, ať už šlo o šunku, sýr či ananas.

Jako vítěz vzešla z ochutnávky pizza Kmotra se známkou 2,1. „Výborné těsto plus velké kusy dobré šunky, ananas vzhledově mdlý, ale měl celkem dobrou chuť,“uvedl k ní Jaroslav, jeden z ochutnávaj­ících.

Na druhém konci žebříčku čerstvých pizz skončila se známkou 2,8 Pizza Company. „Chuťově nezajímavá, sýr mě přišel jako eidam,“uvedla k ní Jana.

Tato čerstvá pizza tak získala i horší známku než chuťově nejlepší mrazená American Style Pizza K–Classic z Kauflandu (známka 2,7).

Za kolik?

Ceny se stejně jako obsah na pizze hodně liší. U mrazených pizz stojí nejlevnějš­í pizza K–Classic vyráběná pod značkou Kaufland polovinu toho, co nejdražší značkové pizzy Buitoni od Nestlé v závěsu s Dr. Oetkerem.

Námi změřenému množství šunky a ananasu cenovým propastem odpovídá jen částečně. Dražší pizzy jsou podle očekávání bohatší, naopak pizzy z Kauflandu v tomto směru na posledním místě neskončily. Na druhé straně – ty si podle informací na obalu vypomáhají levnějším eidamem, zatímco jinak chudá pizza z Teska je pokryta jen dražší mozzarelou. Podle mluvčí Kauflandu má však stejné složení, tedy s eidamem, i pizza prodávaná v Německu.

Méně odpovídá obsah cenovce u čerstvých pizz, kde do ní hodně mluví i další faktory jako image značky či zda se prodává v restauraci nebo ve stánku. Nejlevnějš­í pizza (stánková KM PIZZA) se od nejdražší (řetězec restaurací Coloseum), která také byla druhá nejtěžší, v tomto případě liší o třetinu. výborný velmi dobrý dobrý podprůměrn­ý špatný

Jiří Faltys kuchař

Celkově mě pizzy zklamaly a v případě největší nouze bych si koupil jen tu Stone baked od Kauflandu. Vyzdvihl bych asi to, že mimo jedné bylo u všech pizz použito originální těsto (ne to „americké“kynuté). Naopak prohřeškem bylo použití méně kvalitních surovin, jako je šunka, sýr. Chápu však, že u tohoto produktu jde hlavně o cenu.

Vladimír Poštulka publicista

Měl jsem silný pocit, že jsou v podstatě všechny stejné. Největší klady i největší prohřešky se týkaly kvality použitých surovin. Čerstvá pizza je samozřejmě chutnější než mrazená, ale rozdíl není příliš velký.

Jiří Eichner bývalý kuchař

Žádná pizza mě nepřišla nadprůměrn­á. Za největší minusy považuji málo suga mnohdy neochucené­ho a malé gramáže šunky a ananasu. Kdybych srovnával mrazené a čerstvé, tak v půlce případů by vyhrály čerstvé a v půlce mrazené.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia